Швидко, смачно і багато

28.10.2005

      Ви любите гірос? А донер? Ну хоч шварму коли-небудь їли? Ага, не знаєте, що це таке. А між тим цю страву зараз продають у кожному українському місті, просто називаємо ми її чомусь тільки «шаурмою». А попередні назви — це та сама шаурма, тільки, відповідно, у Греції, в Туреччині чи Ізраїлі. А в Сирії, скажімо, шаурму називають «навпаки» — шуарма.

      Та все це, зрештою, дрібниці, оскільки йтиметься все одно про цю смакоту по-грецьки. Адже, як повідомляє телеканал SkyNews, саме Костас Дасіос — власник грецького ресторану в місті Патри на заході країни — зробив найбільшу у світі шаурму (себто гірос). На виготовлення «швидкої» страви пішло понад 1850 кілограмів свинини, 150 кілограмів прянощів та центнер солі. Готувалася ця мега-шаурма на шампурі довжиною 1,73 метра за допомогою газової горілки, яка важить більше двох тонн. Поставивши таким чином рекорд (попередній найбільший кебаб, виготовлений на Кіпрі у 2001 році, важив 1503 кг), пан Костас проявив благодійність і запросив до столу всіх міських бідняків. Оце вже наїлися!