I знову ллється українська кров...

28.10.2005
I знову ллється українська кров...

Поки українськi вояки пiдуть з Iраку (в груднi), їм ще доведеться «покататися» по мiнних полях «гарячої точки». (Фото прес-служби МО України.)

      Ворожий фугас спрацював буквально на відстані трьох-чотирьох метрів від українського бронетранспортера (БТР-80), коли наші миротворці, як завжди, зранку, проводили планову інженерну розвідку дороги неподалік міста Ен-Нуманія. Вибух стався вчора близько десятої ранку i, враховуючи невелику відстань до БТРа, не зачепити наших бійців, які були «на броні», фугас просто не міг.

      Як повідомили «УМ» в управлінні прес-служби Міністерства оборони, поранення отримали троє миротворців зі складу 81-ї тактичної групи Збройних сил України в Республіці Ірак. Але військові запевняють, що хвилюватися не слід, адже бійців поранило нібито легко.

      До того ж, лікар, який входив до складу патруля, негайно надав бійцям першу медичну допомогу. Він же й визначив, що характер поранень не вимагає негайної госпіталізації.

      Поранених доставили в базовий табір «Дельта», до медичної роти українського миротворчого контингенту. Стан здоров'я поранених задовільний, загрози їхньому життю немає, запевняли у військовому відомстві вже через чотири години після вибуху.

      Звідки на цій ділянці дороги міг взятися фугас? Зрозуміло, що його встановили саме іракці, яких американці інакше як терористами не називають. Цікавий збіг, але за день до вибуху наш базовий табір «Дельта» відвідав координатор перехідних груп допомоги силовим структурам Іраку американський бригадний генерал МакЛарен. Генерал спілкувався не лише з командуванням українського миротворчого контингенту, а й з офіцерами штабу і відділу військової допомоги 81-ї тактичної групи, бійців якої вчора було поранено. МакЛарен також відвідав регіональний центр підготовки особового складу іракської армії та прикордонної поліції, розташований на території табору «Дельта», і ознайомився з організацією навчання іракських силовиків. Як бачимо, американський генерал провів чимало часу з нашими миротворцями, то чи не для нього або його почту був заготовлений бойовиками ще в середу фугас, який вибухнув четвергового ранку?..

      Слід нагадати, що українська кров востаннє пролилася ще 10 місяців тому — 9 січня 2005 року. Тоді, ще за останніх тижнів президентства Кучми Україна зазнала найбільших втрат на чужій війні — восьмеро наших миротворців загинуло і шестеро було важко поранено під час знищення боєприпасів у iракськiй провінції Васіт. Згодом вдячні мешканці провінції навіть встановили загиблим пам'ятник. Загальна кількість загиблих серед наших вояків в Іраку з серпня 2003 року складає 17 чоловік, i за цим жахливим показником Україна займає четверте місце серед держав коаліції — після США, Великобританії, Італії.

      З початком президентства Віктор Ющенко, перш за все, почав виконувати власну передвиборчу обіцянку про виведення наших військ з Іраку. Миротворці мають лишити Межиріччя до кінця року. План виводу вже відпрацьований і погоджений з усіма сторонами. На першому етапі виведення наших бійців навесні в Україну повернулися 137 миротворців, на другому — 530. На початку цього тижня міністр оборони Анатолій Гриценко заявив, що Україна має намір вивести миротворців з Іраку 20—30 грудня.

      «Ми виконуватимемо свої завдання до завершення виборчої кампанії в Іраку, яка має закінчитися 15 грудня. А вже з 20 по 30 грудня, відповідно до плану, відбудеться виведення українських миротворців», — зазначив Гриценко, підбиваючи підсумки робочої зустрічі з міністром оборони США Дональдом Рамсфельдом, яка відбулася у Вільнюсі.

      Міністр додав, що всі питання матеріального забезпечення, прикриття, передачі під контроль зони відповідальності українського контингенту обговорені і погоджені зі США.

      У Міноборони «УМ» повідомили, що в найближчі два тижні міністр Гриценко збирається відвідати Ірак і ознайомитися з готовністю нашого миротворчого контингенту до виведення.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>