«Перевертні» бувають різні

28.10.2005

      Небезпечне злочинне угруповання знешкодили днями правоохоронці Миколаївщини. Парадокс полягає в тому, що бригаду з 16 активних «бійців» очолював колишній правоохоронець, якого співробітники міліції, що одягали йому наручники, добре знали по спільній роботі.

      Ще у 2001 році «бригадира» звільнили з міліції за невiдповiднi вчинки. А з часом він створив групу, основною «спеціалізацією» якої було шахрайське заволодіння квартирами пересічних миколаївців. Злочинці «працювали за фахом» протягом двох останніх років: оббирали лише квартири, які належали людям бідним, бажано без родичів — як правило їхніми жертвами ставали пенсіонери або п'яниці. Інформацію про таких власників квартир збирали цілеспрямовано. До того ж, «бригаді» допомагали двоє посадовців Герiатричного інтернату, саме від них злочинці дізнавалися про нерухомість самотніх літніх людей. Тепер ці «інформатори» відповідають на запитання слідчих Ленінської райпрокуратури міста Миколаєва.

      Паспорти, доручення на право розпоряджатися нерухомістю та рішення місцевих судів злочинці підробляли на високоякісній комп'ютерній техніці. Але до переваг комп'ютерізації вдавалися лише тоді, коли квартиру не вдавалося забрати «полюбовно», за символічну суму. У цьому випадку, господарів схиляли до потрібного рішення за допомогою кулаків, або просто вбивали.

      Як повідомили «УМ» у Департаменті зв'язків із громадськістю МВС, зокрема, у травні цього року бандити вбили власника двокімнатної квартири в Миколаєві. Не гребували вбивці й іншими видами «заробітку» — на їхньому рахунку і вбивство власника КамАЗу, адже за вантажівку теж можна було отримати непогану ціну.

      Поки що Ленінським райвідділом міськуправління УМВС порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу. Правоохоронці задокументували вісім фактів захоплення та подальшої реалізації квартир загальною вартістю понад 100 тисяч доларів. Наразі затримано 8 членів банди (шестеро з них — заарештовано). Ще шестеро перебувають на підписці про невиїзд, а двох — оголошено в розшук. Але слідчі перевіряють можливу причетність «бригади» до скоєння інших злочинів.

* * *

      Учора логічне завершення отримала i «ментовська справа» у Харкові. Після тривалого слідства i судових слухань, Апеляційний суд Харківської області засудив на довічне ув'язнення 29-річного грабіжника i гвалтівника, який теж починав свою кар'єру в міліції.

      Щоправда, в правоохоронних органах він не працює вже декілька років, адже лише півроку тому звільнився з колонії, де відбував покарання за цілий ряд злочинів, у тому числі і за згвалтування, повідомляє УНІАН з посиланням на облпрокуратуру Харківщини. Звільнившись, колишній мент i «зек» одночасно, не покаявся, а знову взявся за своє. Жінок гвалтував i грабував, як правило, на території Московського та Орджонікідзенського районів Харкова.

      Справа мала такий резонанс, що державне обвинувачення у суді підтримував особисто заступник прокурора області, який i запропонував призначити підсудному покарання у вигляді довічного позбавлення волі. Суд із прокурором погодився.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>