Пастор як пастух

27.10.2005

      Дивну картину можна спостерігати в парафіяльній церкві британського містечка Берроу, що у графстві Саффолк. Під час проповідей у храмі між рядами лавок бродять кози й вівці, а поруч зі священиком в урочистій позі стоїть осел. Ні, це не витівки хуліганів. Такий «зоопарк» у Божому домі можна спостерігати регулярно, і організовує видовище... сам пастор.

      Парафіяльний батюшка каже, що вирішив у такий оригінальний спосіб «оживити» нудні церковні відправи і заманити земляків-англіканців до храму. Саме для цього отець Пітер Маклеод-Міллер приводить до вівтаря свою домашню худобу.

      «Як на мене, в цьому немає нічого блюзнірського. У багатьох біблійних історіях тварини є центральними фігурами, — каже отець Пітер. — Я приводжу звірів до церкви, щоб допомогти людям зняти напругу і пом'якшити їхні серця». До того ж, додає він, навряд чи хтось задрімає під час проповіді, якщо повз нього прогулюватимуться такі незвичні «контролери».

      За повідомленням сайту «Делфі», парафіянам таке нововведення подобається. Принаймні, зазначає Маклеод-Міллер, скарг на «скотське» сусідство під час проповідей ні від кого не надходило, а відвідувачів на релігійних службах стало більше. Тому батюшка-оригінал вирішив розвивати свій «передовий досвід», і тепер компанія чотириногих помічників супроводжує отця Пітера також на уроках богослов'я у школах і під час візитів до парафіян додому.