Свято спорту й мистецтва

25.10.2005
Свято спорту й мистецтва

Лілія підноситься над сценою із «глобусом». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Минулого тижня київський Палац спорту згадав про своє призначення й переключився на проведення спортивних заходів (звісно, не безкоштовно для їхніх організаторів). У суботу тут господарювала гімнастка Лілія Подкопаєва, сьогодні в Кубку Європи зіграє баскетбольний «Київ», а завтра матч відкритого чемпіонату Білорусі проведуть хокеїсти «Сокола».

      П'ятий фестиваль «Золота Лілія» не можна назвати спортивним у повному розумінні цього слова, адже призи тут не розігрувалися й кращих не визначали. Скоріше, дійство можна назвати яскравою презентацією можливостей людини, коли вона дотримується здорового стилю життя і дружить зі спортом. Принаймні таку мету переслідувала головна «винуватиця» події — дворазова олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики Атланти-1996 Лілія Подкопаєва.

      Шоу, яке відбувалося під егідою ООН, тривало у переповненому Палаці спорту три з половиною години. Кого тільки тут можна було побачити! Програму розпочав відомий в усьому світі цирк «Кобзов», його підтримали гімнастичним номером переможці міжнародних циркових конкурсів брати Ірошникови, далі всіх шокував «чоловік-удав» Мухтар Гусейнхаджиєв. Найгнучкіша людина планети виробляла зi своїми руками й ногами таке, від чого багаторазова олімпійська чемпіонка Лариса Латиніна заплющувала очі. До речі, 70-річну легендарну гімнастку організатори відзначили окремою нагородою.

      Важко перерахувати всіх, хто побував цього дня на сцені Палацу спорту. Причому господарі шоу постаралися, аби в усіх видах програми були представлені найкращі у своїй професії. Глядачі побачили спортивні танці та брейк-данс, китайських монахів Шаоліня і японських ніндзя, балетні й співочі номери. Художня гімнастика була представлена школами Дерюгіних і Серебрянської, причому сама Катерина, хай і не така струнка, як у часи спортивної кар'єри, також узяла участь у виступі своїх юних вихованок. Під стелю злітали акробати, серед яких чемпіон Афін-2004 Юрій Нікітін і чемпіонка Сіднея-2000 росіянка Ірина Караваєва. М'язами потрусив американський бодібилдер Вінс Тейлор. Виступив на поперечині й килимі «золотий» з того ж таки пам'ятного для Лілії 1996 року харків'янин Рустам Шарипов, котрий нині мешкає у США. Там, мабуть, він і навчився заводити публіку.

      Сама Ліля на початку вечора вийшла на сцену разом із московським шоу-балетом «Фаворит» і запустила під стелю літаючу земну кулю, що кілька хвилин кружляла у залі, символізуючи об'єднання всіх людей планети навколо спорту.

      Розсипом сяяли зірки не тільки на помості, а й у ложі почесних гостей. На чолі з президентом НОК Сергієм Бубкою за виставою спостерігали десятки видатних спортсменів минулого й сучасності, у яких ведучі протягом шоу брали інтерв'ю. Під завісу вистави Ані Лорак проспівала гімн фестивалю, а ще раз відчути захоплення присутніх змусили піротехнічні засоби.