«Гольф-Сіті» у фокусі прокуратури

20.10.2005

       Прокуратура автономії порушила кримінальну справу за статтею 365 частиною 1 Кримінального кодексу України (перевищення влади і службових повноважень) проти колишніх урядовців, котрі рішенням робочої наради для впровадження інвестиційного проекту «Розвиток західного узбережжя Криму» передали такому собi ТОВ «Гольф-Сіті» аж 6 496 га земель узбережжя у Сакському районі. Щоправда, до поспішного дерибану за зразком минулорічного на ПБК справа не дійшла, бо скандальний проект тільки-но розроблявся, як пояснив на одній із прес-конференцій тодішній кримський  прем'єр Анатолій Матвієнко. Прикметно, що сам він до нього нібито не має жодного відношення, бо затвердив документ 27 липня 2005 року його перший заступник Ясюк.

      Перед журналістами завідомо сумнівний проект екс-прем'єр намагався відстояти і згладити гострі кути, точніше, очевидні порушення чинного законодавства. А їх було чимало. Наприклад, Рескомзему Криму давали доручення при проведенні державної землевпорядної експертизи не погоджувати проекти землевідведення під особистi селянськi і фермерськi господарства у прибережній двокілометровій смузі, а голові Сакської райдержадміністрації — призупинити погодження вже наявних землевідводів. Пізніше кримська прокуратура констатувала цілий «букет» порушень у рішенні робочої наради (на її протест 4 жовтня Радмін його скасував).

      Але це ще не все. Проект столiття, на реалізацію якого мали залучити аж 9 мільярдів доларів інвестицій, мало розкрутити нікому не відоме підприємство «Гольф-Сіті». Цікаво, що це підприємство всього три місяці  як було зареєстроване. До того ж за адресою звичайної євпаторійської квартири де, до речі, розташувалися ще кілька «суб'єктів підприємницької діяльності». Статутний фонд «інвестора» становив трохи більше 23 тисяч гривень. Тож не дивно, що виникли сумніви: як він будуватиме обіцяні готелі та курортні комплекси класу «Люкс» від Алушти до Судака уздовж узбережжя Чорного моря? До того ж товариство, як і його засновники, не мало і не має жодних прибутків, не обтяжене основними або обіговими коштами виробництва, а вся робоча сила складається винятково з директора і головного бухгалтера.

      Прокуратура не уточнює, хто ж персонально з колишніх віце-прем'єрів, міністрів, а також мерії Сак і Сакської держадміністрації фігурує у земельній оборудці,  i хто постане перед судом (вище вказана стаття Кримінального кодексу «тягне» на 2—5 років позбавлення волі). Цікаво, що дехто з них не тільки зберіг крісло у новому уряді Анатолія Бурдюгова, а й навіть отримав підвищення по службі. Отож знову чекай на «сміливі» проекти з облаштування Кримського узбережжя.