Новий фільм про Новий Орлеан

20.10.2005
Новий фільм про Новий Орлеан

Спайк Лі.

      Ще не встигли на півдні США влягтися хвилі після урагану «Катріна», як Голлівуд уже готує про нього кіно. Проблемне. Його режисер —темношкірий Спайк Лі. У цьому контексті вказування на колір митця зовсім незайве, адже режисер підозрює, що бездіяльність влади одразу після удару стихії була свідомим проявом... расової та соцiальної нетерпимостi. Лідер афро-американської кінокультури вважає, що безлад у Новому Орлеані цілком міг бути способом позбутися чорношкірих та бідняків. «Принаймнi таку теорію не варто списувати з рахунків», — цитує режисера агенція «Рейтер». Містерові Лі (чиї справжні ім’я та прізвище — Шелдон Джексон, а Спайк — прізвисько, що означає «Шип») відомі, наприклад, випадки, коли солдати армії США роздавали потерпілим від повені ковдри, заражені віспою.

      Автор фільмів «Малькольм Ікс» та «Криваве літо Сема» цього разу має намір зробити кіно у жанрі «заснованої на фактах журналістики». Спайк Лі переконаний, що нинішня історія навколо Нового Орлеана нагадує події, про які розповів Роман Поланськи у своїй картині 1974 року «Чайна-таун» (там величезна справа про корупцію у вищих ешелонах влади виросла з пересічного детективного розслідування).

      Загалом колишній актор Спайк Лі за останні 20 років зняв 18 фільмів. Цьому режисерові подобається, коли його називають «провокатором», адже «мiстер Шип» навмисно звертається до вельми хворобливих для американського суспільства тем.