У Мелітополі катують затриманих...

15.10.2005
У Мелітополі катують затриманих...

Цi дiї мiлiцiї законнi, а от злочиннi — в об'єктив не потрапляють. (Фото Володимира ПОЛIЩУКА.)

      Відповідна заява 10 жовтня з'явилася на сайті місцевої філії спілки незалежних журналістів. Керівники декількох мелітопольських ЗМІ оприлюднили епатажну інформацію про те, що у 12 камерах ізолятора тимчасового утримання (ІТУ) 80 осіб, протестуючи проти тортур, шосту добу голодують. Уже у дебюті журналістського розслідування мас-медійники зробили висновок, що «напередодні приїзду Президента України Віктора Ющенка до Мелітополя міліція вступила у бій зi ЗМІ», аби скандал не дістав розголосу.

      Головний редактор газети «Кур'єр» Ігор Єнін стверджує, що редакція їхнього видання одержала скаргу родичів затриманих: в ізоляторі, мовляв, знущаються над підозрюваними, буквально вибивають iз них свідчення. Група журналістів звернулася по роз'яснення до міськвідділу міліції. Черговий відмовився давати будь-які коментарі й запевнив, що начальника міліції немає. («Він хворіє»). Журналісти не повірили і застали... Сергія Коломійця у кабінеті!

      Одягнений у цивільне, він підписував якісь папери, спілкувався з підлеглими. Непрошеним гостям сказав лише, що «матеріали направлені до прокуратури». Які — не «розсекретив». Після цього заявив, що перебуває на лікарняному, і витурив журналістів із кабінету.

      Прокурор міста Володимир Кривоножко тільки вийшов з відпустки: подробиць, мовляв, не знаю, однак відповідна заява до прокуратури від родичів затриманих надійшла ще 7 жовтня. Прокурор також зізнався, що йому «незрозумілий факт присутності в ІТУ бійців спецпідрозділу «Беркут». У присутності журналістів пан Кривоножко направив на місце інциденту своїх співробітників.

      Буквально за хвилину-другу після розмови з прокурором міста, каже Ігор Єнін, нам повідомили, що до лікарні у важкому стані відправили побитого Костянтина Борсука. Лікарі підтвердили цей факт: струс головного мозку, черепно-мозкова травма, однак не пояснили, чому Борсука відразу ж переправили назад до ІТУ? (Коли ж у ситуацію втрутився прокурор, потерпілий знову опинився у шпиталі). Начальник ІТУ капітан Роман Гришин категорично відмовився «спілкуватися на диктофон» і наказав «журналюг і на поріг не пускати»!

      Аналогічну «гостинність» їм було виявлено і в міській лікарні. Біля Борсука вартувало п'ять міліціонерів. Прохання бодай побачити Костю наштовхнулося на металеве «Нєльзя!». Коли ж Ігор Єнін спробував заглянути в палату, на нього напали міліціонери. Хтозна, якими б були побої, якби інші журналісти не заклацали затворами фотоапаратів: від спалахів камер запал «правопохоронців» миттєво згас.

      У міськвідділі міліції за номером 1877 зареєстровано заяву-ультиматум мелітопольських журналістів. Те, що трапилося, вони вважають підтвердженням факту тортур громадян Борсука, Шевченка, Рудь та інших утриманців ізолятора — «тортур, які адекватні гестапівським». Підписанти акцентують, що мелітопольські правоохоронці й раніше не реагували на численні заяви родичів катованих у камерах не лише ІТУ.

      Керівники мелітопольських ЗМІ вимагають допуску до голодувальників, аби провести своє розслідування фактів дій рядових міліціонерів і бездіяльності керівників міліції. Подальша відмова в коментарях і недопуск представників незалежної інституції газетярів до протестувальників свідчитиме про перешкоджання професійній діяльності журналістів, що статтею 171 Кримінального кодексу кваліфікується як злочин.

* * *

      Проблему катувань підозрюваних «УМ» широко висвітлювала під час нещодавнього звіту «Міжнародної амністії» в Києві. Тоді МВС заявило, що не володіє повною картиною застосування тортур співробітниками міліції. Радник міністра внутрішніх справ iз питань прав людини Катерина Левченко два тижні тому казала: «Ми визнаємо, що злочини в лавах міліції все ще не викорiнені, у тому числі й тортури, але це латентне явище, і коли виникає питання статистики, ми не володіємо повною картиною».

      Головною причиною існування тортур МВС вважає низький рівень професіоналізму та освіти міліціонерів, які для отримання доказів злочину замість ділових якостей та знань застосовують фізичне насильство. Застосування на допитах відео- та аудіозаписів могло б запобігти тортурам, але через відсутність належного фінансування МВС навряд чи це можливо найближчим часом. «Тортурні скандали» цього тижня у Запоріжжі, Мелітополі й Харкові знову повернули керівництво МВС до вирішення проблеми. Юрій Луценко особисто ознайомився із ситуацією під час візиту до Запоріжжя позавчора. Увагу міністра привернуло i скандальне вбивство німецького бізнесмена у Мелітополі.

 

ДО РЕЧІ

      У вівторок прокуратура Ленінського району Запоріжжя порушила кримінальну справу за фактом службового підроблення та перевищення влади працівниками міліції. Міліціонери одного з райвідділів обласного центру  три місяці тому побили затриманого у спецприймальнику-розподільнику i примусили його «зізнатися» у збуті наркотиків. Це вже 23-тя кримінальна справа, порушена в цьому році органами прокуратури Запорізької області за фактами міліцейських злочинів, повідомляє УНІАН.

      Того ж дня прокуратура Харківщини передала до суду матеріали кримінальної справи стосовно трьох «оперів» карного розшуку обласної міліції. Причина та ж сама — фальсифікація матеріалів про зберігання наркотиків. Жертву 10 годин тримали у службовому авто i вимагали хабара від його батьків, сума — 2 тисячі доларів. Щоб сина випустили, батьки дали 400 баксів, але міліціонерів «узяли на гарячому» їхні колеги. На майно корупціонерів у погонах накладено арешт.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>