«А тепер Щербань! Я сказав — Щербань!»

15.10.2005
«А тепер Щербань! Я сказав — Щербань!»

      Відома фраза Гліба Жеглова з фільму «Місце зустрічі змінити не можна» більш алегорична. Бо заміна прізвища Горбатий на Щербань передбачає i зміну ситуації. Адже в Юрія Луценка розклад із затриманням злочинця складається дещо інакше, ніж у кіногероя Висоцького.

      Що агенти імміграційної служби США затримали Володимира Щербаня в сонячній Флориді — добре, але потрібно ще його на Батьківщину повернути.

      Так, між Україною i Сполученими Штатами відсутня домовленість про екстрадицію. Але тон коментарів i шефа МВС Луценка, i керівника українського бюро Інтерполу Куликова дає можливість зрозуміти, що певні домовленості між Україною i США з приводу видачі екс-«губернатора» існують. Хоча американське законодавство й суворе до нелегалів, але не все так просто. Орієнтовно через десять днів після арешту, 22 жовтня, у цій справі мають розпочатися слухання у судi. За інформацією «Голосу Америки», суд відбудеться у місті Брендентон округу Менеті, штату Флорида. Зазвичай подібні процеси є довготривалими і мають декілька стадій. Так що очікувати, що Щербаня швидко депортують в Україну, на думку оглядачів, не варто. Тепер він, можливо, не почуває себе комфортно, але перебуває під захистом американського законодавства.

      Проблемою може бути i статус депутата Сумської облради, яким залишається Щербань. Але, судячи з усього, МВС i тут знайшло оригінальний вихід, як i ФБР у випадку з флоридським арештом (привід — прострочена бізнес-віза). Принаймні Юрій Луценко вже активно готується разом з усім керівним складом відомства ледь «не хлібом-сіллю» зустрічати Щербаня в аеропорту «Бориспіль». Інші варіанти виключаються. «У даному випадку я упевнений, що ми його зустрінемо і затримаємо, відповідно до чинного законодавства, на 72 години, нашого дорогого «губернатора»,— заявив Луценко позавчора. А вже потім МВС проситиме Сумську облраду позбавити «гостя» депутатської недоторканності: казав же Луценко, що чаю в нього 50 тонн, а поговорити зі Щербанем їм є про що.

       Але у Володимира Щербаня навіть у цьому випадку є можливість для порятунку, бо півроку на час слідства він хоча й проведе у СІЗО, але, цілком імовірно, може сховатися у стінах Верховної Ради за конституційною недоторканністю нардепа. На припущення «Української правди», такий прихисток корінному донеччанину у власних партійних списках може надати Партія регіонів. ТОМУ ЩО Щербань, за логікою Януковича, політично переслідуванний «мудаками»!

      У принципі, місце під чиїмось «апазиційним» сонцем Володимир Щербань може й купити, грошики в нього водяться. Слідчим МВС відомо, що напередодні своєї втечі з України його структури зняли з рахунків близько 240 мільйонів гривень. Крім цього, за інформацією джерел «УП», досить дивно протягом усього періоду «одіссеї» Щербаня поводилася українська Генпрокуратура. Спочатку на Різницькій відмовилися накласти арешт на рахунки Щербаня, і одного дня його син за довіреністю батька зняв тридцять мільйонів доларів готівкою (начебто з банку «Родовід»). При цьому Департамент фінансового моніторингу також пропустив цю цікаву операцію.

      Куди потім Щербань-молодший подівся із джипом грошей, невідомо. Але очевидно, що саме за їх рахунок жив батько в США, бо у Флориді, кажуть джерела «УП», він гроші не знімав.

      Принциповий слідчий ГПУ довго відмовлявся скасувати закордонний паспорт Щербаня (щоб той не міг переїхати зі Штатів до іншої країни). Але дивний збіг: одразу після того, як Щербань-молодший узяв з банку «кеш», слідчого змінили.

      До речі, керівник українського Інтерполу Куликов казав, що розшукуваним був лише Щербань-старший, до молодшого в правоохоронців питань поки що немає.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>