Українська газовидобувна компанія формує свою еліту

12.10.2005
Українська газовидобувна компанія формує свою еліту

Генеральний директор ДК «Укргазвидобування» Ілля Рибчич.

      Про видобуток вітчизняного газу останнім часом говорять усе частіше. По-перше, зайвий раз оглянути свої ресурси ніколи не завадить. Для довідки:за даними Мiнпаливенерго,  українські нафтогазовидобувні підприємства в січні-вересні 2005 року збільшили видобуток природного газу й довели його до рівня 15 мільярдів 288 мільйонів кубометрів. По-друге, на тлі заяв російського «Газпрому» про підвищення ціни на блакитне паливо проаналізувати можливості українського газовидобування сам Бог велів. По-третє, зростання тарифів на опалення й теплу воду в житлово-комунальному господарстві примушує вкотре скласти подяку тим, хто відкриває газові родовища на теренах нашої країни, нарощує видобуток i ресурсну базу галузi. Тому дочірня компанія «Укргазвидобування» відчуває себе дуже потрібною і намагається привабити до себе на роботу найкращих фахівців.

      З 4 по 6 жовтня цього року в Полтаві відбулася IV конференція молодих спеціалістів ДК «Укргазвидобування». З цієї нагоди генеральний директор компанії Ілля РИБЧИЧ дав інтерв'ю «УМ».

 

      — Ілля Йосиповичу, що собою являє ДК «Укргазвидобування» і наскільки потужною вона є?

      — «Укргазвидобування» є дочірнім підприємством НАК «Нафтогаз України». Це вертикально-інтегрована компанія, яка виконує повний цикл робіт — від відкриття родовища до його облаштування, від переробки до реалізації вуглеводневої продукції. Це найбільше в Україні підприємство з видобування і переробки природного газу і газового конденсату. На нашу компанію припадає до 75 відсотків блакитного палива, яке видобувають у країні, 80 відсотків пошуково-розвідувального буріння і 75 відсотків приросту запасів цих вуглеводнів. У надзвичайно складних фінансово-економічних умовах компанія за сім років свого існування подолала занепад галузі, стабілізувала видобуток газу і заклала міцний підмурок збільшення обсягів виробництва. Ми ведемо розробку газових, нафтогазових та нафтогазоконденсатних родовищ у Харківській, Полтавській, Сумській, Донецькій, Луганській, Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській та Волинській областях. До складу ДК входять чотири газовидобувні управління, управління з переробки газу та газового конденсату, спеціалізовані управління «Укрбургаз», «Укргазпромгеофізика» та УБМР «Укргазспецбудмонтаж».

      — На яких засадах ви будуєте свою кадрову політику?

      — Ми усвідомлюємо, що збільшити видобуток вуглеводнів можна тільки за умови, якщо постійно, збільшуючи в 2—3 рази, нарощувати запаси вуглеводнів, а це неможливо без потужної технічної та кадрової бази. Персонал нашої компанії налічує 20 тисяч 618 кваліфікованих фахівців, професіоналів та справжніх майстрів нафтогазової промисловості. При цьому 47 відсотків iз них мають вищу та середню спеціальну освіту, 26 працівників є кандидатами та докторами наук, а п'ята частина нашого персоналу — це молодь віком до 30 років. Плануємо створити ще близько 400 нових робочих місць на підприємствах компанії. Ми поступово нарощуємо сировинну базу вуглеводневих ресурсів, обсяги геологорозвідувальних робіт та буріння, великими темпами зростає переробка сировини. Як приклад, у цьому році кількість робочих місць на Шебелинському газопереробному заводі збільшилася на 120 чоловік. І ми готові прийняти ще близько 200 спеціалістів, бо в найближчих планах — поступове збільшення потужності заводу. За два роки плануємо вдвічі збільшити потужність із переробки сировини і довести її до 2 мільйонів тонн на рік.

      Але нам потрібні талановитi i професійні кадри з повноцінною фаховою кваліфікацією. Я впевнений у тому, що за один чи два роки на факультеті післядипломної підготовки неможливо підготувати кваліфікованого інженера нафтогазовидобувної промисловості. Ми розпочинаємо роботу з молодим спеціалістом ще з ВУЗу, коли відбираємо кращих студентів для стажування на наших підприємствах. Упродовж 1999-2005 років «Укргазвидобування» запросило до себе на роботу 536 молодих спеціалістів, в основному, з профільних навчальних закладів — Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, Дрогобицького нафтового технікуму, Полтавського нафтового геологорозвідувального технікуму та Полтавського державного технічного університету. Упродовж останніх років молодим спеціалістам було виділено 69 квартир, також їм надаються безвідсоткові кредити на придбання та будівництво житла; молоді, яка арендує житло або мешкає в гуртожитку, компанія частково компенсує витрати.

      З-поміж дочірніх компаній НАКу наша компанія — єдина, яка планомірно займається роботою з молодими спеціалістами і піклується про їхнє професійне зростання.  Їм надається можливість проявляти творчу ініціативу, втілювати здобуті знання у виробництво. Тому у всіх філіях компанії постійно проводяться огляди-конкурси на кращу науково-технічну та економічну роботу. Слід зазначити, що юнаки й дівчата дуже активно, з великою зацікавленістю беруть участь у таких конкурсах та конференціях. Тому нам не треба шукати керівників для своїх підприємств на стороні, ми виховуємо та навчаємо свою молодь, яка має ділові, професійні якості та менеджерські здібності. Упродовж останніх трьох років 34 наших молодих спеціалісти отримали керівні посади на підприємствах компанії, зокрема, Дмитро Альошин — директор ГПУ «Шебелинкагазвидобування», Григорій Сушко — начальник ГПУ «Харківгазвидобування» та Іван Хомин — головний інженер ГПУ «Полтавагазвидобування».

      — Розкажіть, будь ласка, про цьогорічний конкурс.

      — Загалом огляди-конкурси та науково-практичні конференції проводяться постійно. Ця робота базується на економічних стимулах, орієнтованих на зближення інтересів працівників із інтересами, власне, самого підприємства. Цього року був конкурс на кращу науково-технічну та економічну розробку. У ньому взяли участь 106 молодих спеціалістів. У більшості робіт висвітлюється тема інтенсифікації технологій видобутку й капітального ремонту свердловин, застосування новітніх технологій, оптимізації технологічних процесів експлуатації свердловин і родовищ. Молоді науковці на конкурсній основі захищали свої наукові розвідки, виступали із доповідями в семи секціях, відповідно до обраних ними спеціальностей. За свої наукові роботи вони отримають нагороди. Преміальний фонд складається із семи перших премій по дві тисячі гривень, семи других — по тисячі гривень та семи третіх — по 500 гривень. Крім того, 20 чоловік отримають заохочувальні премії по 350 гривень. Серед переможців — Сергій Матюшин («Полтавагазвидобування»), Любомир Павлушин (БУ «Укрбургаз»), Володимир Процик («Харківгазвидобування»).

      Нагадаю, що вже стало доброю традицією щороку проводити конференції молодих спеціалістів. Перші три відбулися у Львові, Краснограді та Івано-Франківську. Для когось це стає прелюдією до навчання за кордоном, на курсах підвищення кваліфікації тощо. Але при тому, що ми створюємо всі необхідні умови для здібних спеціалістів, я вважаю, насправді майбутнє молодої людини, яка прийшла працювати в нашу компанію, багато в чому залежить, перш за все, від неї самої.

Галина КОРЖ.