Подайте на дiтей

29.09.2005

      Точніше, таку лікарню почали було зводити та успішно перетворили її на довгобуд, який роками так і не спромоглися завершити. А поки функцію обласної дитячої лікарні тягне на собі Черкаська міська, у відділеннях якої давно не було ремонту, а для «комфортного» лікування маленьких пацієнтів — панцирні ліжка, вкриті іржею матраци, обдерті стіни. На фінансування цієї лікарні ледь нашкребли 38 відсотків коштів від потреби. З цих грошей стовідсотково виплачується тільки зарплата медикам, на все інше — медикаменти, харчування, поточні ремонти — залишаються буквально копійки. Тому замість 100 грамів м'яса на день хворі діти одержують його по 15 грамів, риби — по 10 грамів, а сиру та сметани в меню взагалі немає.

      «Щоб відремонтувати корпуси дитячої лікарні в Черкасах треба хоча б 1 мільйон гривень, а на це винайшли тільки 372 тисячі. На зв'язок лікарні, у якій проліковують 54 тисячі дітей, виділено 11 тисяч гривень. Водночас чиновники Черкаського міськвиконкому на свої телефонні розмови витрачають... 250 тисяч гривень», — обурюється депутат Черкаської обласної ради й лікар за фахом Любов Майборода.

      За її словами, місцеві бюджети перетворилися нині на каси, що виплачують зарплати. Позаяк лише ця стаття витрат виконується на Черкащині більш-менш справно.

      Пані Люба твердо переконана: якби не було марнотратства та безвідповідальності, то організація медичної допомоги дітям на Черкащині була б значно кращою. Вона каже, що попередній черкаський «губернатор» Вадим Льошенко дуже опікувався тим, щоб завершити реконструкцію обласної філармонії, і туди таки вгепали 10 мільйонів гривень, але філармонія так і не працює. І ніхто за це не відповів і не був покараний. Так само, на її думку, не по-господарськи витрачалися обласні гроші на реконструкцію сесійного залу Черкаської обласної ради: туди пішло 3,5 мільйона гривень. Хоча, приміром, у Хмельницькому ремонт такого ж залу обійшовся трохи більше 1 мільйона гривень, а в Черкасах у залі облради тільки одне крісло коштує 800 гривень. Водночас на ремонт даху в поліклініці, стверджує Любов Майборода, не вдається винайти 20 тисяч. За її словами, в інших областях на утримання дитячих лікарень щороку виділяють 9—12 мільйонів гривень, і лише на Черкащині ці кошти залишаються в обласному бюджеті.

      «На фінансування охорони здоров'я усієї нашої області цього року виділено 302 мільйони гривень, плюс ще 25 мільйонів додала область. І медичну допомогу дітям у нас надають і в обласній лікарні, і в Першій міській лікарні», — констатує перший заступник начальника управління охорони здоров'я Черкаської обладміністрації Микола Клімов. За його словами, цього року міській дитячій лікарні область виділила 1,5 мільйона гривень, передала реанімобіль «Рено», придбала обладнання для штучної вентиляції легень. А ще голова Черкаської обладміністрації Олександр Черевко звертався з клопотанням до Президента Віктора Ющенка, в якому просив допомоги держави в добудові обласної дитячої лікарні. Президент уже завізував те звернення й наступного року Черкащині на такі потреби держава має виділити 31 мільйон гривень.