Війна за захист

29.09.2005

      «Кращий захист — це напад», — підказує народна мудрість. Напевно, саме цим керувалися власники консорціуму «ЄДАПС», що шукає, а якщо не знаходить, то продукує компромат на осіб, які працюють у законодавчому полі України. Тодi як «ЄДАПС» намагається знайти бодай якусь зачіпку проти державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» з виготовлення цінних паперів» та його керівників, а також інших посадовців, які начебто заважають консорціуму «працювати на користь Батьківщини», послужний список кримінальних досягнень самого «ЄДАПСу» за його недовгу історію (консорціум зареєстровано лише в березні минулого року) вражає.

      Підрахуємо. Проти бенефіціара-консорціуму та одного з головних засновників ТОВ «СП «Голографія» Юрія Сидоренка прокуратура України ще в минулому столітті висунула звинувачення за фактами викрадення 19 925 469 доларів США з кореспондентського рахунку державного концерну «Украгротехсервіс» (справу порушено 5 вересня 1994 р.); за зловживання службовим становищем та службову недбалість колишніми посадовими особами Міністерства внутрішніх справ України в ході реалізації державної програми зі створення в Україні Єдиної державної автоматизованої паспортної програми (справу порушено 14 квітня 2005 р.); проти президента консорціуму «ЄДАПС» Обиденко Ірини Михайлівни — за перевищення службових повноважень, що завдало суттєвої шкоди державним інтересам (справу порушено 22 квітня 2005 року); за фактами зловживання службовим становищем на користь третіх осіб (консорціуму «ЄДАПС») посадовими особами Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової непрацездатності та Міністерства охорони здоров'я України (справу порушено 6 червня 2005 р.); за фактом перевищення службових повноважень посадовими особами Державного підприємства «Поліграфічний комбінат «Україна» з виготовлення цінних паперів» (що керували підприємством за часів президентства Леоніда Кучми), які не провели в установленому чинним законодавством порядку тендерну процедуру на право закупівлі голографічних захисних елементів для бланків суворої звітності МВС України, не отримали позитивного експертного висновку СБ України, яке є обов'язковим для організації таких процедур, та уклали заздалегідь невигідні для держави договори з ТОВ «СП «Голографія» про закупівлю голографічних захисних елементів за завищеними цінами, чим завдали шкоди державним інтересам у вигляді зайвих витрат на суму 232 млн. 148 тис. 447 грн. (справу порушено 25 липня 2005 р.); проти службових осіб консорціуму «ЄДАПС» за фактами протиправного збору, зберігання і використання конфіденційної інформації про особу без її згоди за ознаками злочину, передбаченого ст. 182 КК України (справу порушено 26 серпня 2005 року).

      Років п'ять тому Україна також мала шанс цивілізовано вирішувати проблеми захисту як інтересів споживача через голографічний захист, так і безпеки самого громадянина і держави в цілому. Але саме тоді криміналітет зрозумів, що це не лише надприбутковий бізнес, а й потужний інструмент впливу. В Україні було зареєстровано СП «Голографія», яке фахівці не сприйняли як достойного конкурента. Трохи згодом кілер розстріляв одного з піонерів ринку ГЗЕ — генерального директора ТОВ «Оптронікс» Сергія Полетаєва (вбивство, до речі, не розкрите досі). А ще, за дивним збігом обставин, саме тоді, в 2001 році, Кабінет Міністрів приймає рішення, які дозволяють новоствореному підприємству стати монополістом у сегменті державних замовлень, а в 2002 р. повністю взяти під свій контроль ринок алкоголю — як офіційний, так і контрабандний. Прибутки, як можна здогадатися, шалені.

      Тоді ж, очевидно, увагу власників СП «Голографія» привернуло створення Єдиної державної автоматизованої паспортної системи (ЄДАПС) та Єдиного державного реєстру фізичних осіб, які з 1996 року створюються в Україні. Заодно пана Сидоренка і Ко зацікавило і виготовлення паспортів для закордонних поїздок та інших документів суворої звітності. До речі, з 2000 року друк закордонних паспортів здійснювався спеціалізованим Державним центром, створеним на Державному підприємстві «ПК «Україна». У 2004 році за підтримки тодішнього Президента Леоніда Кучми, право на виготовлення закордонних паспортів (документів унікальної суспільної безпеки) отримує і створений приватний консорціум «ЄДАПС». Зрозуміло, що назва структури передбачала конкретну мету. В Україні виникла реальна загроза втрати державного контролю над процесом паспортизації громадян. А приватна структура, за підтримки тодішніх посадових осіб МВС, отримала змогу здійснювати тотальний контроль за громадянами України, в будь-який момент виписувати документи будь-кому на будь-яке ім'я, по-третє — ще й отримувати за ці «героїчні подвиги» шалені кошти як з бюджету держави, так і з кишень пересічних громадян. Для прикладу: в 2004 році один із засновників консорціуму «ЄДАПС» — ТОВ СП «Голографія» — постачав голографічні захисні елементи (ГЗЕ) для бланків суворої звітності МВС України. При цьому вартість ГЗЕ була в десятки разів вищою за собівартість ГЗЕ.

      Як виявилось, бюджетні кошти витрачались ними не на створення системи, а на розробку власного зразка паспорта для поїздок громадян України за кордон, в якому не було ніякої потреби.

      Тому цілком логічним був Указ Президента Віктора Ющенка від 10 березня ц. р. № 457 «Про внесення змін у Положення про паспорт громадянина України для виїзду за кордон і визнанні такими, що втратили силу, деяких Указів Президента». Він відновив державний контроль за процесом паспортизації громадян та фінансовими потоками в цій сфері діяльності. Таким чином приватний консорціум «ЄДАПС» втратив право на випуск паспортів і доходи від цієї діяльності. А найголовніше — певні політичні клани втратили контроль над громадянами України, натомість самі потрапили під страшенно небажаний для них державний контроль. Тому, посилаючись на якісь усні (бо хто ж у таких справах залишає письмові свідоцтва!) домовленості з високопосадовцями МВС України, відверто заявляють у ЗМІ, що саме консорціуму «ЄДАПС» і ТОВ «Голографія» доручено захист українського ринку від контрафакту й контрабанди. Що це, відвертий соціальний цинізм чи цілковита впевненість у тому, що рано чи пізно корумповано-кримінальні угруповання візьмуть реванш і, як і за часів президентства Леоніда Кучми, будуть керувати не тільки фінансовими потоками, а й контролювати наше суспільство? Особливу активність деструктивні сили виявляють саме зараз, коли з відомих причин становище у вищих ешелонах влади не можна назвати стабільним.

      Тому крапку в цій історії можна буде поставити лише тоді, коли всі порушені Прокуратурою справи будуть доведені до логічного кінця. Тобто до судового розгляду. В протилежному випадку «чорний піар» і «підкилимні домовленості» й надалі правитимуть бал, а державні інтереси «захищатимуть» ті, у кого добрий відкат.

Вікторія ЗОТОВА.

 

ДОВIДКА «УМ»

      Консорціум «ЄДАПС» добре відомий не лише в Україні. «...безпосереднім або опосередкованим власником підприємств, які ввійшли до консорціуму «ЄДАПС», є громадянин Сидоренко Ю. Г., який у даний час мешкає в Швейцарії, де його притягали до кримінальної відповідальності, та у відношенні якого Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу». (Із листа-відповіді Міністра внутрішніх справ України Ю.Луценка від 26.08.2005 р. № 12198 народному депутату Олексіюку С.).