Погана звичка

29.09.2005

      Другий рік поспіль столиця України приймає відбірковий турнір континентальної першості. Минулої осені 19-річні підопічні Юрія Калитвинцева у протистоянні з командами Швейцарії, Молдови і Польщі здолали кваліфікаційний бар'єр. Нині їхнім шляхом намагатиметься пройти юнацька збірна під проводом Вадима Дьордя. З 27 вересня по 1 жовтня суперниками 17-річних українців виступають Ірландія, Латвія й Італія. Аби вийти до наступного кола змагань, треба посісти перше або друге місце у своїй групі (всього в Європі їх 12). Матчі відбуваються на стадіонах «Динамо» та НТЦ ФФУ ім. Банникова.

      Позавчора на арені ім. Лобановського кілька сотень вболівальників стали свідками старту «синьо-жовтих» на турнірі. На жаль, на глядачів чекало розчарування, як, мабуть, і на наставника головної команди країни Олега Блохіна, котрий вишукує таланти навіть на юнацькому рівні.

      В основному складі нашої команди на гру проти ірландців вийшли шестеро представників школи «Динамо», троє — «Шахтаря» й по одному від «Карпат» та «Волині». Почали непогано. Якби хтось у першому таймі сказав, що українці можуть програти, йому ніхто б не повірив — настільки значною була перевага господарів. Один тільки киянин Волков мав кілька чи не стовідсоткових нагод відкрити рахунок. Він не реалізовував вихід сам на сам з ірландським голкіпером, бив головою повз ворота і в хрестовину. На такий самий кшталт діяв і донеччанин Пшеничний, який примудрився не влучити в порожню «рамку» з чотирьох метрів. Подібні огріхи в останній фазі атаки, коли треба напевно завершувати комбінації, властиві й старшим українцям. Тепер стає зрозумілим, звідки у цієї проблеми «ноги ростуть».

      Нарешті Сашко Волков таки вразив ворота ірландців ударом головою, влетівши у «хвіртку» разом із м'ячем. Але за мить незрозуміла спроба Бутеніна обвести суперника біля своїх воріт обернулася втратою м'яча, і Лайонс без проблем переграв на останньому рубежі Кичака.

      У другій 40-хвилинці ініціатива залишалася у збірної України, але гостроти біля володінь гостей стало менше. Темп гри знизився, безадресні навіси користі нам не приносили. А громом серед ясного осіннього неба став епізод на останній хвилині зустрічі, коли прийшло покарання за невикористані шанси у першому таймі. Вибитий подалі від воріт м'яч дістався ірландцю Діксону, якого необережно збив у власному штрафному львів'янин Куцяба. Щоб відігратися після пропущеного 11-метрового, у хлопців Дьордя вже не залишалося ні часу, ні сил.

 

ТАБЛО

Перший відбірковий турнір

ЧЄ-2006 (U-17)

Група 2

1-й тур

Україна — Ірландія — 1:2

      Голи: Волков, 36 — Лайонс, 37; Кері, 80 (пен.))

Італія — Латвія — 2:1

      Становище команд: Ірландія, Італія — 3, Латвiя, Україна — 0.