«Гальмонули» літака і без «Фанти»

24.09.2005

      Чи любите ви футбол і свою національну збірну так, як люблять фанати з африканської країни Гамбії? Запитаєте, як саме? А ось як.

      За повідомленням «Бі-Бі-Сі Ньюс», гамбійські уболівальники, поспішаючи на матч молодіжної команди своєї країни в рамках світової першості в Перу (серед футболістів віком до 17 років), зуміли в прямому сенсі «гальмонути» літак. Справа в тім, що лайнер, на якому група африканських фанів летіла в Латинську Америку, аби підтримати своїх хлопців у поєдинку з бразильськими ровесниками, кінцевим пунктом призначення мав столицю Перу — Ліму, тоді як місцем проведення футбольного поєдинку була Піура (це зовсім в іншій частині країни). Крилата машина все ще перебувала в повітрі, летіти залишалося досить довго, а суддя вже давав стартовий свисток. Причому, як на зло, саме в цей час літак перебував у небі над тією самою Піурою! Що робити? Гамбійські «тифозі» виявили кмітливість і вмовили пілота подати сигнал SOS. Мовляв, літак зазнав аварії й просить термінової посадки. Авіадиспетчерам нічого не лишалося, як дозволити гамбійському лайнеру сісти на летовищі Піури...

      Працівники аеропорту були вельми здивовані, коли замість «жертв катастрофи» з літака прожогом вилетіли несамовиті фанати, загорнуті в національні червоно-синьо-зелені прапори, похапали машини й поспішили до стадіону. І їхня збірна віддячила за таку підтримку перемогою над Бразилією з рахунком — 3:1.

      А щодо перуанських авіаційних служб, то вони були дуже незадоволені фальшивою тривогою. Адже до літака були підігнані пожежні машини, поліція, інші екстрені служби... Так що лайнер з Африки взяли під арешт, і тепер авіакомпанії, яка дозволила «гальмувати» свій чартер напівдорозі, загрожує кругленький штраф.