То бандитам — тюрми?

24.09.2005
То бандитам — тюрми?

 

      Сенсацією цього політичного тижня стали 50 голосів, віддані фракцією Партії регіонів за призначення Прем'єр-міністром Юрія Єханурова. Стовідсотковий результат, виданий «синьою» опозицією за «помаранчевого» кандидата, багатьох здивував, надто ж з огляду на те, що напередодні із фракції «регіоналів» виключили двох нардепів, які голосували за Єханурова з першого «заходу». Але врахуймо, що другому волевиявленню у ВР передувала не просто «додаткова» робота Президента із фракціями, а «спецпроект», пов'язаний саме з переконуванням «донецьких». Віктор Ющенко, аби залучити до «урядотворення» «Регіони», уклав із ними окремий меморандум. Підписавши цей документ чомусь від імені всієї опозиції, сторона, що програла вибори-2004, взяла на себе частину відповідальності за дії нової влади, але головне (для «донецьких») — нібито виторгувала для себе чималі переваги.

      Що цікаво: додаткові вимоги в текст проекту меморандуму «проффесор» Янукович уписував від руки, російською мовою, і тут укотре припустився граматичних помилок. Причому одразу двох в одному слові! Віктор Федорович намагався додати в угоду пункт «...о создании условий и доступа АПОЗИЦИИ (замість «оппозиции». — Ред.) к государствен. средствам мас. инф.». В остаточному варіанті договору цього речення немає, але примірник проекту з такою допискою Віктора Януковича потрапив до рук журналіста газети «Коммерсант-Украина».

      Доводимо до відома читачів повний текст договору між Ющенком, Єхануровим та Януковичем.

Меморандум порозуміння між владою та опозицією

      Усвідомлюючи відповідальність перед українським народом у час небезпечної для майбутнього країни політичної кризи, ми вважаємо своїм патріотичним обов'язком розпочати нині конструктивний діалог між опозицією та владою. Змістом цього діалогу є спільне вироблення стратегії подолання кризи і виведення України на шлях розбудови благополучного суспільства, на шлях громадянського примирення і консолідації державницьких політичних сил. Положення даного Меморандуму ми розглядаємо як наповнення конкретним змістом підписаної «Декларації єднання та співпраці заради майбутнього України», як механізм реалізації Декларації, як крок у справі порозуміння над поділами, як наше прагнення до конструктивного діалогу на благо українського народу. Таким чином ми вважаємо за необхідне і домовляємося про наступне:

      1. Впровадження політичної реформи;

      2. Недопущення політичних репресій проти опозиції;

      3. Внесення проекту Закону України «Про амністію» з визначенням у ньому ст.157 та ст.158 Кримінального кодексу України;

      4. Невідкладне введення в дію Закону про внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», яким передбачається законодавче врегулювання порядку притягнення депутатів місцевих рад до юридичної відповідальності;

      5. Прискорення прийняття Закону України «Про статус та права опозиції» (із закріпленням за опозицією керівництва у парламентських комітетах: з питань свободи слова та інформації, з питань бюджету, з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією та Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації);

      6. Прискорення прийняття законів України «Про Кабінет Міністрів України», «Про Президента України»;

      7. Прозоре формування уряду на принципах професіоналізму та відокремлення влади від бізнесу;

      8. Законодавче врегулювання гарантій прав власності;

      9. Недопущення фактів чинення тиску на судові органи;

      10. Невтручання органів влади та посадових осіб у хід підготовки та проведення виборів народних депутатів України, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 26 березня 2006 року, незастосування адмінресурсу;

      Повне і беззастережне виконання підписаних домовленостей є свідченням можливості консенсусу між владою і опозицією, вмінням ставити інтереси народу над власними амбіціями.

в. о. Прем'єр-міністра України

Юрій Єхануров

від Партії регіонів

Віктор Янукович

Президент України

Віктор Ющенко

(підписи)

22.09.2005 р.

 

* * *

      Загалом, по восьми пунктах питань немає. Так і повинно бути, Ющенко обіцяє виконати свої попередні обіцянки. Прикметно також, що вимогою Януковича було визнати факт існування в Україні політичних переслідувань. Ющенко з цим не погодився.

      Сперечатися можна щодо параграфу 4 — з приводу прикриття імунітетом депутатів місцевих рад. Адже стати селищним чи міським «депом» не надто складно, і під таким прикриттям можуть уникнути відповідальності тисячі бандюків.

      Але найбільше претензій до пункту 3 даного документа. Як з'ясувалося, тут ідеться про амністію фальсифікаторів виборів-2004 року, адже саме статті 157 й 158 КК України передбачають кримінальну відповідальність за порушення, здійсненні під час виборчого процесу. І якщо «політичні репресії» кожна сторона трактує по-своєму (бо посадити за грати можна й «апозиціонера» — варто тільки довести в суді факт учиненого ним злочину), то даний пункт точно суперечить передвиборчим обіцянкам «помаранчевого» кандидата про те, що «бандити сидітимуть у тюрмах».

      У зв'язку з цим Комітет виборців України — громадська організація, чиєю метою є сприяння проведенню в Україні чесних та справедливих виборів, — висловлює глибоке обурення й закликає Президента Ющенка відмовитися від третього пункту меморандуму з опозицією.

      «КВУ, чиї спостерігачі зафіксували тисячі порушень законодавства на минулих виборах Президента, відзначав, що велика частина таких зловживань траплялася через упевненість порушників у безкарності за власні протизаконні діяння, оскільки попередня історія виборчих процесів в Україні практично не мала прецедентів притягнення відповідальності за подібні порушення», — йдеться в заяві Комітету виборців. Також КВУ вказує, що поява такого пункту в меморандумі вступає в суперечнiсть iз  попередніми заявами Віктора Ющенка про забезпечення проведення в Україні чесних і прозорих виборів у 2006 році. «У разі виконання згаданого пункту меморандуму до роботи в комісіях можуть повернутися особи, які скомпрометували себе участю у фальсифікаціях, а уникнення ними відповідальності стане прикладом безкарності для нових порушників», — наголошує КВУ.

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Олег Рибачук, голова секретаріату Президента:

      — Що стосується меморандуму, або правил гри між владою і опозицією, — це відповідь на те, що давно закидали Віктору Ющенку: ніби він є Президентом половини України, ніби вона ділиться на схід і захід.

      Амністія... Знаєте, хто виявився крайнім? Здебільшого це вчителі, медики, бюджетники, які працювали у виборчих комісіях. І подивіться, хто це: люди, які потрапили в систему. Систему, яка відривала голови і закопувала людей.

      Ми стоїмо на тому, що вони урок уже отримали. Я читав цю декларацію. І взагалі не знаю, кого що знічує в цій декларації: репресій не має бути, я з цим згоден, закон про Кабмін, про опозицію має бути. Це нормальні речі.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>