Друга СПроба

24.09.2005
Друга СПроба

Олег Рибачук на брифiнгу. (Володимира СТАДНИКА.)

      Українська влада зіжмакала і викинула у смітник папір, на якому було зафіксовано попередній розподіл повноважень між секретаріатом Президента, Радою нацбезпеки і ще таким утвором в СП, як кабінет Президента. Чистий аркуш на Банкову приніс новий державний секретар Олег Рибачук. З його приходом перед СП поставили те саме завдання, яке декларували ще вісім місяців тому, — щоб він був «канцелярією» глави держави, а не другим або й третім урядом. Сказано — зроблено. Рибачук не попрацював і півмісяця, як зміни відбулися. І він сам став уже головою секретаріату, а не держсекретарем, як Кондоліза Райс у США.

      Це вже перше свідчення того, що на Банковій буде саме канцелярія.

      «Секретаріат Президента, — розповів про бачення своєї посади на вчорашньому брифінгу голова СП, — це має бути структура, яка забезпечує Президента якісною інформацією, яка дає можливість йому думати, не забиває його графіком, масою непотрібних зустрічей, але при цьому дає можливість спілкуватись із представниками всіх політичних сил, забезпечує точками зору кращих інтелектуальних центрів країни. І робить це тихо і професійно, не займаючись політикою. Те саме стосується і РНБО».

      Щодо Радбезу, то, як уже писала «УМ», з його компетенції Президент своїм указом відібрав більше десятка «демонічних» функцій. У секретаря РНБО, приміром, відібрали можливість «ініціювати невідкладний розгляд Кабінетом Міністрів України питань щодо виконань рішень Ради національної безпеки і оборони», «брати участь у засіданні Кабінету Міністрів», «вносити в установленому порядку пропозиції щодо кандидатур на посади у правоохоронних органах, Збройних Силах України та інших військових формуваннях» тощо. Це лише частина тих функцій, які Президент надав екс-секретарю РНБО Петру Порошенку, аби той збалансував український провладний політикум, Прем’єром якого була Юлія Тимошенко. Балансу, на превеликий жаль, не вийшло. Тимошенко та Порошенко пішли. А «демонізовані» повноваження РНБО відтепер або взагалі будуть скасовані, або ж перейдуть до того-таки секретаріату Президента.

      Є певні новини і про іншого політика, який разом із Порошенком увійшов до «букету» тих, кого «помаранчева» опозиція звинуватила в корупції, — а саме Олександра Третьякова, колишнього першого помічника Президента та керівника його кабінету. Тепер йому можна ставити повний «екс-», позаяк і посаду помічника, і глави кабінету Ющенко скасував. Відтак Третьяков залишився без роботи.

      До відання херсонського «нафтового» бізнесмена належав оперативний супровід роботи Президента — а це і «опрацювання документів, які готуються для Президента України секретаріатом Президента», і наявність у своєму штаті служби держпротоколу, і приймальні Президента. Словом, недарма екс-держсек Олександр Зінченко скаржився на те, що більшість функцій СП зосереджені саме в кабінеті Третьякова. Після позавчорашніх указів Віктора Ющенка ці речі знову перенесли в компетенцію секретаріату. Олегу ж Рибачуку доручено заповнити організаційний вакуум, який стався після розпуску зайвих структур.

      Тепер на першому плані — саме Рибачук і перший заступник голови СП Іван Васюник. Водночас зрозуміло, що й Порошенко та Третьяков належать до близького кола спілкування Віктора Ющенка. Відтак журналістів на вчорашньому брифінгу цікавило, якою буде місія двох «опальних» політиків у нових політичних умовах. «Не можу додати більше, ніж сказав Президент, — відповів Олег Борисович. — Президент сказав, що вони залишаються його друзями. Але коли йшлося про вибір між друзями чи варіантом розвитку подальшої ситуації з тими звинуваченнями, які були, то Президент обрав консолідуючий момент». Олег Рибачук, пояснюючи мотиви цих змін, говорив про те, що Віктор Ющенко вчинив по-європейськи. «Це люди, вина яких не доведена, але репутація яких уже «вимазана», — пояснив «головсек». — І глава держави був змушений приймати рішення не на основі якихось кримінальних справ та результатів. Він повинен був реагувати навіть не на міф, а на образ, який створюється».

       «Цікава ідея, яку я підтримую, — на найближчому засіданні Ради нацбезпеки заслухати тему корупції, — поділився планами Рибачук. — І запросити туди екс-членів цієї ради: Тимошенко, Зінченка, Турчинова. Нехай вони вже на такому найвищому рівні ще раз прийдуть із чимось про корупцію».

      Щодо боротьби зі злочинністю, то Олег Рибачук сильно критикував роботу Генеральної прокуратури та її керманича Святослава Піскуна, «який мені не друг, не член родини». Він сказав, що до Святослава Михайловича є безліч питань, на які все ще немає відповіді. І стосується це не тільки справи Гонгадзе. І не тільки того, що Піскун не поінформував Президента про те, що для розслідування справи про його отруєння треба «мати правовий документ, який робить визнання отруєння фактом в Україні». Нарікаючи, що Піскун змовчав про це, голова секретаріату Президента обмовився, що «ми мали голову СБУ, ми мали... ні, ми маємо, на жаль, Генпрокурора, який досі, з моменту отруєння, не сказав Президентові цю річ».

      Олег  Рибачук заявляє, що про роботу Генпрокурора глава держави поінформований і «конкретні дії Президента будуть. Також дуже очікуємо на конкретну реакцію Верховної Ради». Саме парламент має приймати рішення про відставку керманича Різницької.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>