Лагідний убивця для nekrasivyh

23.09.2005
Лагідний убивця для nekrasivyh

Катя Пушкарьова — власною персоною. (з сайту www.nekrasivyh .net.)

      Саме от так, дотепно: Nekrasivyh .net, — пишеться адреса сайту новітньої мильної опери, якою дбайливо взявся обгодовувати вітчизняного глядача «найукраїнськіший» канал «Студія «1+1».

      Психологи стверджують, що передозування подібною телепродукцією масового споживання дорівнює психотропній зброї. Вплив серійних життєвих симулякрів призводить до екзистенційної дезорієнтації телеглядачів. Простіше кажучи, серіал вони сприймають за справжнє життя, а все, що відбувається поза «ящиком», — за недолугу та скороминущу вигадку невидимого і невідомого сценариста. Надто, коли події телевізійної «ковбаси» завдовжки 169 серій відбивають не далекі мексиканські реалії, а майже (для когось — і без «майже») рідні. Себто російські.

      Цей нюанс людської психології успішно вирахували українські телероби, які тимчасово чи з перспективою на «пеемже» мешкають і творять за межами України. Замість того, щоб купувати заморський серіал із нетутешніми пейзажами й акторськими типажами, значно ефективніше і, головне, безпрограшніше перевірену і випробувану ідею запозичити. А ще краще — купити.

      Ідея нового телесеріалу компанії АМЕДІА «Не родись красивой» — дітище колумбійського сценариста Фернандо Гаїтана. Головною героїнею його серіалу стала така собі відверто миршавенька панночка Бетті, яка примусила божеволіти перед телеекранами не лише колумбійських домогосподарок, а й, як запевняє преса, таксистів із полісменами вкупі. Президент же Колумбії Андрес Пестрана виступав зі зверненнями до свого народу в перервах серіалу (замість рекламних пауз). Саме ці ефірні проміжки гарантували, що його голос почує колумбійський електорат.

      Після Колумбії історію «Миршавої Бетті» пережили всі країни Латинської Америки та Європа. Кожна країна адаптує серіал під себе. В Колумбії намагалися відволікти глядачів від проблем торгівлі наркотиками та корупції. В Німеччині, кажуть, серіал теж мав соціально-політичне підгрунтя.

      Прийшов час історії про «царівну жабу» одночасно підкорити США (канал Ен-Бi-Сi) та Росію з Україною (куди ж нам без східних сусідів?).

      «Студія «1+1» відстає від російського СТС усього лише на тиждень, себто на 5-й серій. Така собі формальна субординація.

      У створенні серіалу «Не родись красивой» компанія АМЕДІЯ задіяла несамовиту кількість народу. Самих лише офіційних авторів сюжету стрічка має четверо, а сценаристів — дванадцятеро.

      Різноманітних продюсерів — шість, зокрема  добре знайомий українському «телетермітові» — Олександр Роднянський.

      Менше ніж за тиждень саундтрек серіалу — «Якщо в серці живе любов» (автор — Анастасія Максимова, виконавець — Юлія Савічева) — «поселився» в ефірі 165 радіостанцій, охопивши 424 міста. За даними моніторингів, кожен 5-й телевізор Росії з 20.00 по 21.00 показує новий серіал. Навіть кількість уболівальників російської збірної з футболу (7 вересня транслювався матч Росія — Португалія) не перевищила фанатів Каті Пушкарьової, головної героїні новітнього серіалу.

      Що ж, тепер цілком можна припустити, що дружня підтримка Москви допоможе «плюсам» посісти перше місце на вітчизняному медіа просторі. За такими глобальними всенародними серійними пристрастями будь-яка свобода слова і пов'язані з нею (точніше з її недоречністю і непотрібністю) політичні репресії на телеканалах тьмяніють і втрачають будь-яку вагу.

За матеріалами сайту www.nekrasivyh .net.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>