Не-«цензурний» Кіпіані

23.09.2005
Не-«цензурний» Кіпіані

      Інтернет-конференція тривала майже дві години і точилася, звісно ж, навколо заданої теми: закриття програми «Подвійний доказ». Вахтанг переконаний, що закрити програму з рейтингом близько 5% і часткою аудиторії майже 20% — це зарізати курку, яка несе золоті яйця.

      — Справжніх причин закриття програми є кілька, — вважає Вахтанг. — Це те, що ми «не контрольовані», а це перед початком виборчої кампанії надто небезпечно, і що ми мали намір і далі порушувати гострі теми — наприклад, порівняти «прозорість» бізнесу Петра Порошенка та Юлії Тимошенко чи з'ясувати, чому Генпрокуратура та СБУ не звітують перед суспільством про наслідки розслідування отруєння Ющенка. Плюс ми явно «не спрацювалися» з пані Герасим'юк... Ольга — дуже хороший журналіст. Але її призначення менеджером до кінця не зрозуміле. Я впевнений, що ні про яку «личную неприязнь» не може бути й мови. Але склалося саме так.

      Стосовно матеріалу про трагедію в Беслані Вахтанг Кіпіані розповів, що журналіст радіо «Свобода» Андрій Бабицький передав «Подвійному доказу» унікальне відео своєї розмови з Шамілем Басаєвим, записане у липні цього року десь у лісі в Чечні. Схожого обсягу матеріалу (1 година 20 хвилин запису) не має навіть американський канал Ей-Бі-Сі. У «Подвійному доказі», який «плюси» заборонили випускати в ефір, був фрагмент, де Басаєв бере на себе відповідальність за теракт і зізнається, що недооцінив жорстокості Путіна.

      Залишається лише шкодувати, що український глядач так і не побачить цього унікального матеріалу, адже всі права на нього належать тепер «Студії «1+1». Стосовно того, чи збирається Кіпіані з'ясовувати з колишніми працедавцями стосунки, журналіст має категоричну відповідь: ні. Воно й не дивно. Адже хто в хаті господар, той і музику замовляє. Хоча, коментує Вахтанг, «проект хочуть закрити (...) примітивно і брутально. Якщо «1+1» зі мною не розрахується і спробує мене покарати «рубльом», тоді буде суд і звернення до профспілки».

      Припущення телевізійних експертів, та й пересічних глядачів, про те, що «Подвійний доказ» із «плюсів» нікуди не дінеться, просто, замість Кіпіані (як колись замість Корчинського) товариство Борсюку складе інший ведучий, опальний журналіст не спростовує і не підтверджує. Втім усе це й так очевидно. Появу свого часу на «1+1» Дмитра Корчинського колишній ведучий «Подвійного доказу» пояснює винятково забаганкою Олександра Роднянського:

      — Була ідея, щоб він (Корчинський. — Авт.) вів програму про кримінал. Було б цікаво — «бєспрєдєльщік» і «екстреміст» робить передачу про ментів і бандитів. Але щось там не склалося, і тоді пану Роднянському прийшла ідея щодо «Доказу». На цьому етапі підключили мене — я з радістю погодився, бо було цікаво з початку придумати і реалізувати такий амбіційний проект. По-друге, було цікаво скласти враження про Корчинського та Борсюка, з якими на той момент я не був знайомий. Дмитро — надзвичайно цікава особистість, про яку не хотілося б говорити кількома словами. Естет і цинік. Для нього немає жодних самообмежень. Він вважає себе центром Всесвіту. Але у програмі він був «слухняним», бо не дуже розумівся на телевізійній технології і, в принципі, не прагнув цього. «Телєбачєння», як він казав, для нього завжди було трибуною для пропаганди певних ідей і заробляння грошей. Після того як виникла програма «Проте», я неодноразово казав, що ця есдеківська «какашка» потопить і канал, і «Подвійний доказ». Потім почалася хвиля відмов брати участь у програмі — якраз через «Проте». Багато порядних і цікавих людей казали редакторам — так, у вашій програмі він оригінальний та епатажний, але ж ми не можемо себе змусити сісти з ним поруч в однiй студії. Наприкінці весни наш терпець урвався, і я сказав генпродюсеру Володимиру Оселедчику, що або ми, або Корчинський зі своїм «Проте». Як наслідок — я став телеведучим програми, а Дмитро пішов на... вибори.

      Багатьох потенційних телеглядачів цікавить ставлення Вахтанга Кіпіані до В'ячеслава Піховшека. Під час інтернет-конференції Вахтанг розповів, що знає Піховшека як непоганого аналітика середини 90-х років і студентсько-профспілкового діяча часів перебудови. Однак те, «що він робив у ТСН, мало дуже віддалене відношення до журналістики», вважає Вахтанг і додає цікаву й актуальну подробицю:

      — Зо два дні тому він підійшов до мене і сказав, що до «цієї ситуації» (тобто фактичного закриття «Доказу») він не має відношення. Дивно, чого це він вирішив мене так заспокоїти...

      Ситуація з новопризначеною генеральною продюсеркою не змінилася. Як уже повідомляла «УМ» майже тиждень тому, пані Ольга не коментує ситуації. Ніяк.

      Стосовно свого подальшого місця роботи Вахтанг уже начебто визначився. З-поміж численних пропозицій він вибрав нещодавно створений канал «К-1». На запитання, чи знає Вахтанг, що «К-1» фінансує олігарх Дмітрій Фірташ, який фінансував виборчу кампанію Януковича, журналіст патетично відповідає: «Давайте судити за тим, що людина робить, а не де працює!».

      Щоправда, останньою сентенцією Кіпіані суперечить сам собі. Адже буквально в попередньому реченні журналіста читаємо: «Бо якби я пішов на «5-й канал», сказали б, що «продався Порошенкові, або Пінчуку, або ще комусь».

      Словом, нема чого коментувати. Бабло знову перемогло зло. Хоча в решті моментів Вахтанг, як і завжди, залишається, даруйте за фамільярність, лапочкою.

      На запитання котрогось із нарваних відвідувачів сайту: «А может, вам отправиться на историческую родину к Саакашвили??? Как «подвійний доказ» будет звучать по-грузински? Может, «любимый Сорос»?» — Вахтанг відповів:

      — Я громадянин України, а вам гаспадін Ламанософф — гоу хоум, у рідні Холмогори Архангельської губернії. Пішком, по шпалах, босоніж...

 За матерiалами інтернет-конференції сайту www.censor.net.ua.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>