Фальшування — виборчі, справи — вибіркові

21.09.2005

      Певен, що більшості моїх співвітчизників вже не хочеться згадувати про минулорічні вибори Президента. А як забудеш, коли досі тривають поствиборчі «розборки»? У Запоріжжі про них знову нагадали, цього разу в обласній прокуратурі.

       Статистика переконує у небажаному: «клубок розборок» ніяк не викотиться за пороги слідчих кабінетів: із 138 кримінальних справ, порушених у Запорізькій області щодо 292 «гвалтівників» виборчого законодавства, за півроку лише чотири направлено до суду! Фігурантами цих справ є організатори неодноразового голосування виборців за відкріпними талонами, повідомив ЗМІ заступник обласного прокурора Володимир Мазурик. На часі передача на розгляд Феміди ще однієї кримінальної справи, відповідачами по якій проходять керівники низки дільничних комісій, котрі вносили до протоколів сфальшовані (на користь «Ядиного» від влади кандидата) відсотки голосів. Особливо багато «наслідили» посадовці виборчкомів і продажні виборці в обласному центрі, а також у Василівському,Токмацькому, Запорізькому і Приморському районах.

      Встановлено, приміром, що 21 листопада майже 50 мешканців міста Токмака автобусом «Ікарус» iз пачками відкріпних посвідчень «мандрували» виборчими дільницями Запоріжжя (лише в окрузі № 76 вони проголосували за Віктора Януковича у чотирьох місцях). У Василівському районі перспектива одягнути смугасту робу зека світить навіть двом батюшкам УПЦ Московського патріархату. Депутат облради Анатолій Шевченко ще минулого року сигналізував про неприховані агітаційні діяння тих, хто проповідував у храмах Василівки і Степногірська слово передовсім виборче, а не Боже. Лише у січні, після повалення режиму Кучми, сигнал депутата почули, і прокуратура порушила кримінальну справу. За скільки срібняків «слуги Божі» спершу складали у храмах, а затим і розповсюджували поміж мирян агітки за одного кандидата в президенти і листівки з брудними наклепами на іншого має встановити слідство. А хтось каже, ніби церковні справи ніколи не перетинаються з державними!

      Скільки ж справ розглянула Феміда? «Аж» дві! П'ять років позбавлення волі за видачу семи відкріпних посвідчень невідомій особі одержала 44-річна мешканка Мелітополя (директор одного з міських БК була членом дільничної комісії). Слюсар ТОВ «Мелітопольгаз», на чиє ім'я були виписані ці відкріплення, засуджений до трьох років позбавлення волі. Обом встановлено однорічний випробовувальний термін. Пікантна деталь: пані директорша, згідно з цим же вердиктом суду, упродовж трьох років не має права бути членом виборчкомів. Виходить, що у статусі «регулятора» на електоральному полі вона зможе вигулькнути навіть раніше, аніж буде погашено термін судимості?..

       Термін ув'язнення від двох до п'яти років «світив» також квартету фальшувальників iз Василівського району. Вони зізналися, що з купою відкріпних посвідчень їздили з Василівки до Дніпрорудного, де голосували за Віктора Януковича. Попри повну доказову базу суддя Сергій Галчанський вирішив, що достатньо буде упродовж двох років вираховувати на користь держави по 20 відсотків заробітку з двох ветлікарів, електромонтажника і його дружини-підприємця. Це був перший судовий вирок щодо фальшувальників виборчого процесу на Запоріжжі, і пан Галчанський, вірогідно, не бажав відбивати у «лоцманів електорату» охоту до майбутніх «імпровізацій» (бо ж хто б не піднімався в Україні на владний олімп, попит на фальшувальників не спадав).

      Суттєва обставина. Ще у травні прес-секретар прокурора області Маріанна Власова повідомила ЗМІ про передачу до судів «уже п'яти» кримінальних справ. Минув не один місяць, а їх «ще тільки чотири». Складається враження, ніби суспільство від надмірного галасу перегрівається, відтак кримінал потроху (і непомітно для маленьких українців) «випаровується», точніше, вислизає з-під рук не тільки не надто заповзятливих слідчих, а й надто незалежної Феміди. Нічого буде дивуватися, якщо на березневих виборах до Верховної Ради ті ж самі батюшки з Василівки і Степногірська знову не втримаються « от іскушенія» та й стануть затятими агітаторами! Досвід спритників живучий, таке не консервують. Прізвища фальшувальників навесні можуть збiгтися з відомими сьогодні, якщо не буде поставлено юридичної крапки у надто тривалих до- і судових розслідуваннях.

Запоріжжя.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>