Бакая судитимуть у Росії...

21.09.2005

      Мабуть, знову неспокійно почуває себе колишній керівник Державного управління справами, а нині добропорядний громадянин Російської Федерації Ігор Бакай. Спокою не дає буремне чиновницьке минуле в Україні. Здавалося б, усе було гаразд: поміняв паспорт iз тризубом на іншу книжечку з двоголовим орлом — i ніхто тебе вже назад, у руки правосуддю, не віддасть. До кримінальної відповідальності не притягнуть, меч української Феміди не покарає.

      Ще два місяці тому Генпрокуратура Росії у відповідь на клопотання Генпрокуратури України офіційно повідомила про неможливість екстрадиції фаворита Кучми, прозоро натякнувши, що в нього тепер інші покровителі на сусідньому владному олімпі.

      Аж ні. На Батьківщині не заспокоюються, все про якісь збитки у 363, 5 мільйона гривень, спричинених державі Україна, мають нахабство стверджувати. До того ж вимагають, щоб за ці грошові махінації Бакая судили як громадянина РФ i за російськими законами. Звісно, виходячи з вимог міжнародних конвенцій та інших міжнародно-правових договорів.

      Так, позавчора слідчо-оперативна група Генпрокуратури України оголосила про завершення досудового слідства у кримінальній справі за звинуваченням колишнього керівника ДУСі Ігоря Бакая. Як повідомили «УМ» у прес-службі ГПУ, Бакай підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем та перевищення службових повноважень). Як організатор і виконавець цього злочину Бакай І.М. оголошений у міжнародний розшук.

      Саме тому кримінальна справа щодо пана Бакая в обсязі 100 томів передається до Генпрокуратури Російської Федерації. Тепер, згідно з міжнародними домовленостями, російські слідчі зобов'язані розпочати кримінальне переслідування колишнього можновладця «в екзилі» та притягнути його до кримінальної відповідальності відповідно до законодавства Росії.

      Слід зазначити, що російська Феміда більш жорстко карає за злочини, що інкримінуються пану Бакаю. Тож, може, для Ігорька краще буде повернутися в Україну? Тим більше, що у перспективі Верховна Рада може прийняти запропонований в. о. міністра внутрішніх справ Юрієм Луценком закон про пом'якшення кримінальної відповідальності за фінансові оборудки. Принцип пом'якшення простий: поверни те, що вкрав у держави, i ... відпочивай. Не на нарах, звісно, але, швидше за все, з умовним випробувальним терміном. А поки що прізвище Бакая, мабуть, згадуватиметься і цієї п'ятниці в Москві під час спільного засідання керівництва МВС України і Росії. Адже одним iз питань порядку денного буде вдосконалення спільної роботи органів внутрішніх справ обох держав у протидії проникненню злочинності в сферу їх економіки.

      До речі, стосовно інших посадовців ДУС, які були в команді Бакая, в Генпрокуратурі панькатися не збираються, бо, на відміну від шефа, вони росіянами не стали. З кримінальної справи, яку передали до РФ, виділили окремі матеріали і продовжують досудове слідство щодо інших фігурантiв.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>