Рок на рок не при­хо­дить­ся

21.09.2005

      Чи пам'ята­є­те ви «Рок Ек­зис­тен­цію» зраз­ка ми­ну­ло­го ро­ку? Сум­ні­ва­ю­ся, всі ми то­ді бу­ли зай­ня­ті ви­бо­ра­ми, і груд­не­ве пе­рев­ті­лен­ня «РЕ-2004» у кон­церт на Май­да­ні сприй­ма­ло­ся, швид­ше, як час­ти­на за­галь­но­на­ці­о­наль­но­го страй­ку, ніж фес­ти­валь­ний пер­фор­менс. Те­пер у нас но­ва кра­ї­на і... «но­ва «Рок Ек­зис­тен­ція», ствер­д­жу­ють ор­га­ні­за­то­ри дій­с­т­ва.

       Ін­но­ва­ції по­міт­ні не­оз­б­ро­є­ним оком: цьо­го­річ­ний фест стар­тує в Ки­є­ві 23 ве­рес­ня і три­ва­ти­ме два дні, а за­мість од­ні­єї тра­ди­цій­ної сце­ни «рок-ек­зис­тен­цій­них» май­дан­чи­ків бу­де аж три — Ве­ли­кий, Акус­тич­ний і Не­фор­мат­ний. Го­лов­не дій­с­т­во, як ви ро­зу­мі­є­те, роз­гор­та­ти­меть­ся на Ве­ли­кій сце­ні, що роз­та­шу­єть­ся на «Пло­щі знань» у КПІ. Там вис­ту­па­ти­муть гран­ди ук­ра­їн­сь­ко­го рок-ор­де­ну, во­ни ж — хед­лай­не­ри: ВВ та «Ко­му Вниз». До­по­ма­га­ти «ста­ри­кам» драй­ву­ва­ти бу­дуть по­чес­ні ви­ко­нав­ці кар­пат­сь­ко­го рег­гі «Пер­ка­ла­ба» й «Гу­цул Ка­ліп­со», улюб­ле­ні — «Ман­д­ри», «Мо­то­рол­ла» й «Гай­да­ма­ки», «Кри­хіт­ка Ца­хес», яка де­що по­до­рос­лі­ша­ла, а та­кож «Дим­на су­міш», «Ті, що па­да­ють вго­ру», «Ін­ку­на­бу­ла», «Ор­кестр Ян­ки Ко­зир», «На­зад шля­ху не­має» та «Вес­ня­ний га­лас».

      Для при­хиль­ни­ків роз­міс­ти­ти­ся в кріс­лах і з бан­кою пи­ва ме­ди­ту­ва­ти під аком­па­не­мент струн­них є аль­тер­на­ти­ва — Акус­тич­на сце­на в ПК КПІ. Вас там зус­т­рі­нуть та­кі рід­ні «Плач Єре­мії», Ле­ся Ге­ра­сим­чук із ка­мер­ним ор­кес­т­ром, «Щас­тя» й «Оче­ре­тя­ний кіт». «Мер­т­вий пі­вень» за­ку­ку­рі­кає на вір­ші Юрія Ан­д­ру­хо­ви­ча, а «тем­ною ко­няч­кою» має ста­ти хар­ків­сь­ка гру­па The Moglass, що ви­ко­нує «вель­ми та­ла­но­ви­ті му­зич­ні аб­с­т­рак­ції».

      Що ж, по­ди­ви­мо­ся. Чи ні? Ад­же на тре­тій сце­ні бу­де тво­ри­ти­ся щось ней­мо­вір­не — там вис­ту­па­ти­муть «пер­со­ни нон-гра­та» в те­ле- та ра­ді­оп­рос­то­рі кра­ї­ни. Це — «Борщ» (о! вже чую ша­ле­ні оп­лес­ки фа­нів цьо­го клуб­но­го гур­ту), Esthetic Education, «Ар­ма­да» й «Фак­тич­но Са­мі», що анон­су­ють пре­зен­та­цію не­цен­зур­щи­ни з аль­бо­му «Кур­ва кам бек». Це бу­де на Алеї бі­ля му­зею КПІ. Май­те на ува­зі, що вис­ту­пи на Ве­ли­кій сце­ні по­чи­на­ти­муть­ся о 17:00, на Акус­тич­ній — о 18.00, а на Не­фор­мат­ній — о 19:00. Ос­тан­ні дві при­пи­нять свою ро­бо­ту, ко­ли на Ве­ли­кій з'яв­лять­ся хед­лай­не­ри. За­га­лом, ор­га­ні­за­то­ри обі­ця­ють вис­ту­пи по­над 30 гур­тів.

      «Ми хо­че­мо пе­рет­во­ри­ти «Рок Ек­зис­тен­цiю» на мас­ш­таб­ний фес­ти­валь на зра­зок за­хід­них. Щоб не дик­ту­ва­ти слу­ха­чам умо­ви, а да­ти по­кай­фу­ва­ти від справ­ж­ньої жи­вої рок-му­зи­ки», — ка­же прес-ата­ше «РЕ-2005» Ро­ман Мал­ко. За йо­го сло­ва­ми, цю ідею хо­ті­ли вті­ли­ти ще ми­ну­ло­го ро­ку, але в мис­тець­кі пла­ни нес­по­ді­ва­но ввір­ва­ла­ся по­лі­ти­ка. Те­пер обі­ця­ють, що пов­но­цін­на «Рок Ек­зис­тен­ція» з'яв­ля­ти­меть­ся раз на два ро­ки, а в ме­жи­час­сі бу­дуть прос­то кон­цер­ти учас­ни­ків та пре­зен­та­ції аль­бо­мів.

 

      P.S. Як ста­ло ві­до­мо «УМ», цьо­го­річ­ний фес­ти­валь хо­чуть ви­тяг­ти з ра­мок тра­ди­цій­но­го му­зич­но­го дій­с­т­ва і до­пов­ни­ти кі­но- та по­е­тич­ни­ми пре­зен­та­ці­я­ми. Зно­ву ж та­ки — не­фор­мат­ни­ми. «Хо­ті­ло­ся би зро­би­ти по­каз філь­мів мо­ло­дих ук­ра­їн­сь­ких ре­жи­се­рів. Це ті «ко­рот­ко­мет­раж­ки», що в Кан­нах от­ри­му­ють по­чес­ні гіл­ки», — по­ді­ли­ло­ся дже­ре­ло. До по­е­тич­них чи­тань зби­ра­ють­ся до­лу­чи­ти Сер­гія Жа­да­на та Іре­ну Кар­пу. Чи вдас­ть­ся це зро­би­ти, бу­де вид­но вже на са­мо­му фес­ти­ва­лі, бо «це ве­ли­кий шмат ро­бо­ти, а зап­ро­ше­ні — лю­ди ду­же твор­чі, крім то­го, під­во­дить фі­нан­со­вий бік спра­ви». Але му­зи­ку обі­ця­ють — це точ­но.    

      «Не будь, як усі, — слу­хай справ­ж­ню му­зи­ку!» — зак­ли­кає «Рок Ек­зис­тен­ція». А ми з при­єм­ніс­тю по­ві­дом­ля­є­мо: вхід на кон­церт бу­де без­кош­тов­ний.