«Театр» футболу

21.09.2005
«Театр» футболу

Три яруси трибун будуть захищені дахом.

      Минулого четверга у день першого в сезоні матчу «Шахтаря» у Кубку УЄФА в Донецьку відбулася презентація дизайну нової арени для чемпіонів України. Приводом для прес-конференції стало затвердження проекту на всіх етапах державної експертизи, що надає змогу розпочати повномасштабне будівництво. Власне, котлован на місці майбутнього стадіону вже виритий. Нова споруда розташується поруч із нинішнім РСК «Олімпійський» (колишній стадіон «Локомотив»), а її будівництво, за словами генерального директора клубу Сергія Палкіна, буде повністю завершено до кінця 2007 року.

      Про майбутній п'ятизірковий стадіон «Шахтар» журналістам розповідали директор британської компанії АrupSport, що розробила дизайн арени, Стівен Берроуз і директор проекту Остін Рейллі. Вони повідомили, що вартість спорудження стадіону, який зможе приймати 50 тисяч глядачів, оцінюється у 200 мільйонів доларів. Головним джерелом фінансування є компанія президента клубу Ріната Ахметова — СКМ. Арена, беззаперечно, ввійде до числа кращих у Європі, запорукою чого є великий досвід британців. Зокрема, Рейллі керував проектами будівництва стадіонів у Порто й Ліссабоні, де минулого року проводилися поєдинки чемпіонату Європи, національного стадіону в Шотландії, олімпійського стотисячника — в Пекіні, який прийматиме Олімпіаду-2008. Крім футболу, в новому «театрі», як його називають у Донецьку, можна буде проводити й концертні заходи, але за умови захисту травяного покрову, який збираються вирощувати поруч.

      На території стадіону відкриють клубний музей і магазин атрибутики «Шахтаря». Керівники клубу вважають, що їхня арена збільшить шанси України отримати право на проведення чемпіонату Європи-2012, а також запросити до себе фінал Ліги чемпіонів або Кубку УЄФА. Міська ж влада розраховує, що будівництво дозволить створити в місті додаткові робочі місця.

Донецьк — Київ.