Прокурор перевірив...

21.09.2005
Прокурор перевірив...

Це був початок. Викривальна прес-конференцiя Зiнченка 6 вересня. Один iз глядачiв — Порошенко. (УНІАН.)

      «Доказів причетності Олександра Третьякова та Миколи Мартиненка до будь-яких злочинів, вказаних у заявах колишнього держсекретаря Олександра Зінченка, під час перевірки прокуратурою не виявлено», — заявив учора Генпрокурор Святослав Піскун. Але це не означає, що фактів корупції у ході перевірки не знайшлося. Адже слідчі Генпрокуратури порушили п'ять кримінальних справ за фактами тиску на судові органи та втручання в господарську діяльність з боку працівників апарату Ради нацбезпеки i оборони. Тим самим пан Піскун підтвердив дані «УМ» про причетність до тиску на суддів одного з керівників апарату РНБО Валерія Івченка, який зараз переховується від слідства, опубліковані в попередньому номері. Генпрокурор прізвищ не називав, але зазначив, що в цих кримінальних справах фігурує, зокрема, і Петро Порошенко.

      Роль Петра Олексійовича поки що не розголошується, адже Святослав Михайлович уникає прямих відповідей щодо можливої корупційності Порошенка. Хоча стосовно Мартиненка і Третьякова він висловився однозначно: «Чисті перед законом». Але Порошенко проходить по справах  як у якості свідка, так i пiдозрюваного. Сам Святослав Піскун підкреслює, що справи порушені «за фактом, а не проти конкретної особи». Доказів саме корупції в даних випадках не виявлено, але йдеться про інші злочини.

      Так, 10 вересня було порушено кримінальну справу за фактом втручання службових осіб апарату РНБО в діяльність судових органів Луганського суду. Від судей начебто вимагали продовжити процедуру банкрутства Сiверськодонецького об'єднання «Азот» (про ситуацію навколо цього підприємства «УМ» нещодавно писала).  До того ж з РНБО лунали погрози, що якщо луганська Феміда виявиться непоступливою, то сам суд буде ліквідовано через недоцільність його існування. Суддям навіть показали вже підготовлений указ Президента про ліківідацію. Справа була лише в підписі глави держави. І це не єдиний факт тиску на суд.

      Зрозуміло, що працівники апарату РНБО навряд чи діяли з власної ініціативи. Хто надавав їм накази, слід сподіватися, встановить слідство. Хоча вже те, що окремі з них почали зникати у невідомому напрямку, ускладнить роботу слідчих, i справжнього замовника можуть не знайти.

      Унаслідок перевірки днями було порушено і кримінальну справу за статтею №206 ч. 3 (протидія законній господарській діяльності, вчинена службовою особою). Це вже стосовно елітного будинку по вулиці Грушевського, 9а, адже віце-президент фірми Укрпромінвест заявив ГПУ про тиск з боку Порошенка.

      Поки що не вдалося підтвердити або спростувати причетність Петра Порошенка до злочинних дій в республіці Молдова. Відповідний запит ГПУ направила молдовським колегам, але відповідь ще не надійшла. Потрібен час. Та й взагалі для будь-якого повноцінного слідства, на думку Піскуна, потрібно два місяці.

      Тим часом напередодні лаконічного звіту Піскуна перед громадськістю, в ефірі телеканалу «1+1» колишній секретар РНБО Петро Порошенко розповів, що в понедіулок він давав свідчення на Різницькій впродовж п'яти годин, але ГПУ не має доказів про його особисту причетність до корупції. Словом, справу порушили проти колишніх підлеглих Петра Олексійовича, а сам він, звісно, «ні слухом ні духом» не знав, що робиться в очолюваній ним установі. При цьому Порошенко вважає оперативно-слідчу комісію ГПУ, яка перевіряла факти корупції, а тепер веде слідство, необ'єктивною, а звинувачення Зінченка — безпідставними.

ДО СЛОВА

      На вчорашній прес-конференції Генпрокурор згадав і кілька інших резонансних тем. Зокрема, Святослав Піскун заявив, що в поновленій кримінальній справі стосовно загибелі В'ячеслава Чорновола «з'явилися деякі дуже суттєві зрушення». Водночас Піскун сам собі суперечить. «Остаточно стверджувати факт убивства Чорновола прокуратура ще не може». Відтак Генпрокурор назвав поспішною заяву Юрія Луценка про завершення слідства у справі загибелі В'ячеслава Чорновола і не виключає, що в. о. міністра внутрішніх справ через подібну заяву буде викликаний на вулицю Різницьку для дачі пояснень з цього приводу.

      Ще одну заяву, сенсаційну, Генпрокурор зробив «у піку» екс-керівнику СБУ Олександру Турчинову. А саме — заявив, що має сумнів у тому, начебто СБУ досліджувала саме записи майора Мельниченка. Коли надійшли плівки, вони були запаковані в конверті, на якому було надруковано «для Генерального прокурора України», тож Піскун, аби уникнути звинувачень, конверта не відкривав. «Я викликав комісію, ми склали акт, щоб ніхто не звинуватив Генерального прокурора, що він відкрив ці записи, а раптом вони після того «засвітилися», — пояснив Піскун журналістам. Таким чином він отримав можливість сумніватися і в ідентичності самих плівок, і у висновках, які зробили експерти СБУ за часів Турчинова, досліджуючи ці плівки.

Інф. «УМ».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>