Лихо природне і рукотворне

07.09.2005
Єгипет

      Щонайменше 30 осіб загинули та 65 отримали поранення в результаті пожежі та паніки в культурному центрі розташованого над рікою Ніл єгипетського міста Бені-Суейф, що за 150 кілометрів на південь від Каїра, повідомляє агенція «Франс пресс». Вогонь вибухнув у театрі, у залі якого перебували приблизно тисяча осіб, о 23.30 за місцевим часом. За сюжетом вистави на сцені перебував актор із запаленими свічками, від яких випадково загорілася завіса сцени, і далі вогонь перекинувся на декорації та дерев'яну підлогу приміщення. Частина людей загинула у вогні, а інша була затоптана під час панічної втечі глядачів. Кількість жертв може зрости, оскільки серед потерпілих багато людей з обгорілою на 80 відсотків шкірою. Важкі опіки отримали 14 акторів, задіяні у виставі. Пожежу вдалося загасити лише вчора над ранок.

Японія

      Потужний тайфун «Набі» (в перекладі з корейської — «Метелик») атакував учора о 2.25 ночі густонаселений південний японський острів Кюсю. Його приходу передували сильні зливи: впродовж 24 годин випало до кубометра опадів на квадратний метр поверхні. 16 тисяч людей виїхали з узбережжя з власної ініціативи, а влада закликала залишити свої домівки на трасі ймовірного проходження тайфуну островами Кюсю та сусіднього Сікоку ще 110 тисяч осіб. Допомогу в евакуації цивільного населення надають військові. На жаль, не обійшлося без жертв: станом на середину вчорашнього дня 13 осіб вважалися загиблими і зниклими безвісти та 19 отримали поранення. Вчора о 13 годині за місцевим часом епіцентр тайфуну знаходився південніше міста Нагасакі. Японська метеорологічна служба повідомила, що сила вітру в епіцентрі сягає 144 кілометрів за годину. Тайфун рухається на північ зi швидкістю 25 кілометрів за годину. Метеорологи прогнозують, що сьогодні його траса відхилиться на схід, і він пройде західною частиною Японії, частиною Південної Кореї, а потім атакує північний японський острів Хоккайдо. У зв'язку з атакою стихії вчора в Японії відмінено більше 500 авіарейсів та призупинено виборчу кампанію перед призначеними на 11 вересня парламентськими виборами.

США

      Більше 50 тисяч військовослужбовців задіяні в рятувальній акції на узбережжі американських штатів Луїзіана та Міссісіпі, де у минулий понеділок пройшовся руйнівний ураган «Катріна». В акції також задіяні ціла флотилія військових кораблів та військова авіація. Командуючий операцією адмірал Тімоті Кітінг повідомив, що військо буде перебувати в районі лиха довгий час. Утім його завданням буде не стільки порятунок, як збирання тіл загиблих та підтримання порядку в затопленому на 80 відсотків місті Новий Орлеан.

      Частина мешканців міста і після закінчення його офіційної повної евакуації продовжує переховуватися в будинках і відмовляється залишити небезпечний для життя регіон. Десятки тисяч мешканців Нового Орлеана, які залишили місто ще до атаки стихії в чому були, бо вважали, що повернуться до своїх домівок за день-два, тепер намагаються повернутися до міста і забрати хоч найбільш цінне зі своїх пожитків. Представник місцевої влади Аарон Бруссар дозволив людям у понеділок з шостої ранку до 18.00 повернутися до міста та забрати особисті речі. На єдиній дорозі, якою можна дістатися до Нового Орлеана, утворився велетенський затор із машин довжиною 40 кілометрів.

      Президент США Джордж Буш, уряд якого піддають жорсткій критиці за нездатність справитися з катастрофою на півдні США, у понеділок розпочав другу інспекційну поїздку районами лиха. У Вашингтоні лідер демократів у Сенаті США Гаррі Рейд заявив, що уряд «припустився серйозних помилок» і підтримав пропозицію про створення спеціальної слідчої комісії. А лідер республіканців у Сенаті Білл Фріст пообіцяв, що конгресмени зустрінуться з Бушем у Білому домі для серйозної розмови про допущені промахи. У США скандал із недоліками в реакції уряду на атаку стихії вже охрестили «Катрінгейтом».

      Минулого тижня iз зони лиха було евакуйовано троє українців, прес-служба МЗС України повідомила, що ще два знайдені наші співвітчизники зараз у безпеці і з ними підтримується оперативний зв'язок. У МЗС діє цілодобова телефонна лінія для інформації про наявність громадян України в зоні стихії. Посольство звернулося до всіх державних і громадських організацій США з проханням невідкладно надавати будь-яку інформацію про можливу присутність українців серед потерпілих, до цієї служби підключені також українські общини США.

Австрія

      Дев'ятеро осіб загинули та семеро отримали поранення в результаті аварії канатної підвісної дороги в горах австрійського Тіролю. Всі загиблі — громадяни Німеччини, серед них — шестеро дітей. Трагедію спричинив пілот гелікоптера, який перевозив ємкість із бетоном для будівництва фундаменту телекомунікаційної лінії на вершині однієї із гір вище канатної дороги. 750-кілограмова ємкість зірвалася з тросів і з 200-метрової висоти впала на один з вагончиків канатної дороги, який не витримав навантаження і полетів у прірву. При цьому троси канатної дороги так розгойдалися, що люди з інших двох вагончиків почали випадати з вікон і також летіти у прірву між горами. Падіння з 50-метрової висоти пережили дві особи.

Індонезія

      Учора подано остаточний баланс жертв авіакатастрофи «Боїнга-737-200» індонезійської авіакомпанії «Мандала Ейрлайнс», який розбився у понеділок через кілька секунд після злету на острові Суматра. Зi 117 осіб (112 пасажирів та п'ятьох членів екіпажу), які перебували на борту літака, загинули 103 особи. 14 уціліли в катастрофі. У результаті падіння літака на житловий район міста Медан на землі загинули 47 людей. Тобто загальна кількість жертв авіакатастрофи становить 150 осіб. Наразі не відомі причини катастрофи. Слідство з метою їх встановлення буде тривати 7—10 днів. Речник авіакомпанії «Мандала Ейрлайнс» Дет Елфісра заявив учора агенції «Франс пресс»: «Не знайдено жодних слідів терористичного акту».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>