Останній із могікан

01.09.2005
Останній із могікан

Олександр Недовєсов. (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      Змагання серії «челенджер» проводяться в українській столиці водинадцяте. Попри те що призовий фонд турніру з часом зростав і у 2000 році сягнув 125 тисяч вічно зелених грошей, сподівання, що колись Київ подарує прихильникам тенісу вищий рівень (Ей-Ті-Пі), виявилися марними. Призові впали до 50 тисяч, й елітні спортсмени до нас поки що не заглядають. Але київський турнір має і свої плюси. Наприклад, той, що глядачі можуть побачити в дії всіх українських майстрів ракетки. Хоча цього разу організатори чомусь обділили правом участі Ореста Терещука, який стартував лише у парних змаганнях. Позавчора він у дуеті з Михайлом Філімою дав урок молодшим — Сергію Бубці й Олександру Долгополову — 6:1, 6:1. До речі, за грою сина спостерігав і президент НОК — Бубка-старший, який увечері сам вийшов на корт, потренуватися. Серед двох сотень вболівальників був помічений на трибунах і наставник київського «Динамо» Анатолій Дем'яненко.

      Поки що залишається без змін неприємна традиція: далі другого кола українці пробитися на домашньому турнірі не можуть. В 1/16 програли троє з квартету наших земляків: Філіма — індійцю Манкаду (5:7, 2:6), Сергій Ярошенко — у впертій боротьбі першому номеру «посіву» — чеху Длоугому (4:6, 6:3, 4:6), Бубка-молодший — дворазовому переможцю «Київ оупен» — грузину Лабадзе (2:6, 0:6). Лише 18-річний Олександр Недовєсов здолав росіянина Дмитра Сітака, який за рахунку 1:5 у третій партії не зміг вийти на корт через травму.

      У цікавому протистоянні колись грізний білорус Володимир Волчков переграв свого партнера по парі росіянина Андрія Столярова. Обидва свого часу входили до 50 кращих тенісистів планети.

 

  А ТИМ ЧАСОМ...

      Якщо найсильніші українські тенісисти змагаються на Батьківщині, то наші дівчата шукають щастя по той бік океану. На жаль, жодна з трьох українок не змогла подолати бар'єр першого кола відкритого чемпіонату США. На кортах тенісного центру «Флешинг мідоуз» у Нью-Йорку Юліана Федак з Нової Каховки поступилася американці Алексі Глетч iз рахунком 4:6, 3:6, а 17-річна одеситка Вікторія Кутузова — 29-му номеру «посіву» — росіянці Ганні Чакветадзе — 3:6, 6:3, 5:7.

      Якщо в жінок несподіванок не трапилося, то в чоловіків сталася суперсенсація. Четвертий «сіяний», американець Енді Роддік на трьох тай-брейках поступився 69-му номеру рейтингу Жилю Мюллеру з Люксембурга. На цьому тлі не таким раптовим виглядає «виліт» іспанця Ферреро (20-го на турнірі) від француза Клемана й британця Тіма Хенмана (12) від іспанця Вердаско.