Катерино, перестрибни-но!

01.09.2005
Катерино, перестрибни-но!

Катаріна Оффель на Гінстер-Нойрі. (Фото РЕЙТЕР.)

      Приємно, коли стає традицією проведення в Україні стартів високого міжнародного рівня. Насправді таких турнірів не так і багато, одним iз них є етап Кубка світу iз кінного спорту, який нещодавно завітав до Києва третій рік поспіль.

      Розіграш головного призу з подолання перешкод проводиться через відбір за територіальним принципом — 12 ліг делегують своїх кращих представників на підсумковий розіграш світового Кубка. Україна належить до Центральноєвропейської ліги, від якої на фінал наступного року до Малайзії поїдуть троє вершників. Для порівняння, найсильніший дивізіон — Західно-європейський — матиме в Азії 18 своїх представників. Але призовий фонд (95 тисяч євро) вважається найбільшим серед змагань подібного рівня, він був розподілений на шести трасах.

      На старт вийшло кілька десятків вершників із 12 країн — України, Росії, Білорусі, Естонії, Литви, Латвії, Польщі, Словаччини, Чехії, Австрії, Бразилії й США. «Через велику кількість бажаючих виступити в Києві ми вперше проводили відбір учасників», — зазначив відповідальний секретар Федерації кінного спорту України Михайло Пархомчук. Десяток найкращих — Катаріна Оффель, Олександр Онищенко, Руслан Нормуратов, Віктор Слєпнєв, Микола Коропатник, Ігор Климюк, Віктор Биков, Рем Абзалов, Наталія Усенко, Олег Красюк.

      Родзинкою для нас, звісно, була «нова українка» Катаріна Оффель. Колишня німкеня, змінивши громадянство, під синьо-жовтим прапором устигла посісти 16-те місце на чемпіонаті Європи. Спортсменка такого рівня, звісно, посилила нашу команду. Але, зрозуміло, всіх цікавило, чому  спортсменка, що має 76-й номер світового рейтингу конкуристів, вирішила стати українкою. «Катя» пояснила: «У Німеччині мені важко було знайти спонсора, а тут я отримала пропозицію від президента ФКСУ Олександра Онищенка. Він надав мені коней і створив гарні умови для тренувань у Німеччині й Голландії, де ми живемо з кількома українськими колегами. З радістю прийнявши запрошення, я написала заяву до Міжнародної федерації про зміну німецького прапора на український. Сподіваюся, мій досвід допоможе іншим українцям, а мені вдасться виступити у фіналі Кубка світу. Головною ж метою для мене є Олімпійські ігри-2008». Українського паспорта Оффель ще не має, бо для зміни «спортивного» громадянства необов'язково змінювати його у звичайному розумінні. Але, з прицілом на Пекін, серйозніше зайнятися цим доведеться. Адже вже в перший день змагань — на етапі подолання перешкод висотою 140 см (призовий фонд — 20 тисяч євро) Катаріна Оффель перемогла. На першому коні, Гінстер-Нойрі, вона здобула разом із першим місцем 6 тисяч євро, посівши на другому коні — Лендголді — ще й шосту позицію. А другий день змагань став суцiльним тріумфом української німкені. 

      Спочатку вона фінішувала з третім результатом, поступившись за часом подолання перешкод естонцю й чеху. Слідом за нею у таблиці розташувався наш Онищенко. Коли ж у четвертому старті планку підняли до 145 см, Каті посіла перші два місця на різних конях, обидва рази бездоганно долаючи дистанцію і збираючи непоганий врожай призових коштів.

      На жаль, запалу Оффель не вистачило на найпрестижнішу дистанцію — етап Кубка світу з призовим фондом 25 тисяч євро. Тут вона розділила дев'яте місце зі ще одним нашим — Нормуратовим. Не збивши жоден із бар'єрів, впоралися з завданням відразу троє вершників, і лише «перестрибування», вже з висотою перешкод 160 см, розподілило їх по призових місцях. Чемпіон України Онищенко опинився на 18-й позиції, а Віктор Биков — на 19-й серед двадцяти учасників. Переможець на маршруті №6 — Яцек Загор на Кілліані (Польща).

      «Професійний спорт — дуже дорогий, і, звісно, ми не можемо підняти все й одразу на високий рівень, — каже відповідальний секретар ФКСУ Михайло Пархомчук. —  Тим паче 80 відсотків спортивних коней у всьому світі перебуває в приватних руках, а федерація робить усе, що на сьогодні в її силах. Поки що ми хочемо закріпити за Україною турнір високого рівня, яким є етап Кубка світу, бо люди хочуть бачити красиве видовище принаймні раз на сезон. З наступного року плануємо розширити коло національних турнірів нижчого рівня. І якщо у 2000-му Україна взагалі не була представлена на чемпіонаті Європи, то цього року там виступали двоє наших вершників, їздять українці й на інші міжнародні турніри».

      Зауважимо, що подивитися на змагання на конкурному полі Експоцентру України прийшло кілька тисяч чоловік, що стало, мабуть, приємною несподіванкою й для організаторів. Тому не для всіх знайшлися місця на трибунах, і чимало глядачів спостерігали за дійством, стоячи за парканом навколо поля. Можливо, такі поважні персони, як Тимошенко, Томенко, Зінченко й Павленко, котрих очікували тут побачити, ще пожалкують, що не завітали на змагання...