Естетство древніх

30.08.2005
Естетство древніх

Теракотова статуетка дiвчини. Грецiя, IV ст. до н.е.

      Пам'ятки Давнього Єгипту, Етрурії, Греції та Риму з давніх-давен привертали до себе увагу. Наприклад, уже давні римляни колекціонували грецьку скульптуру. Полюбляли (а подекуди полюбляють і зараз) навідуватися до стародавніх, укритих товщею землі поселень та гробниць, грабіжники. Пізніше прийшов час дослідників, знавців старовини. Завдяки їм усім за декілька сотень років музеї світу накопичили величезну кількість знахідок, які можуть багато що «розказати» про життя стародавніх народів. Майже в кожному музейному зібранні Європи ви обов'язково побачите римські мармури або давньогрецьку розписну кераміку. Україна, й Київ зокрема, — не виняток.  Знамениті київські меценати й колекціонери кінця ХІХ — початку ХХ ст. Богдан та Варвара Ханенки заклали основу однієї з найцікавіших в Україні колекції старожитностей, куди ввійшли твори давньоєгипетських і етруських, давньогрецьких і римських майстрів. Колекція, до якої входить низка визначних пам'яток, чекає на нове приміщення для постійної експозиції, а поки що помилуватися найкращими  творами цього зібрання можна на виставці «Пам'ятки мистецтва Давнього Єгипту, Греції та Риму (з колекції Музею мистецтв ім. Б. І. та В. Н. Ханенків)», що працює з 26 серпня у приміщенні Музею мистецтв Ханенків.

      Експонати цієї виставки — вишукані давньогрецькі розписні вази VII—IV ст. до н. е., мармурова та теракотова скульптури VI ст. до н. е. — ІІ ст. н. е., флакони і фіали з тонкого скла, яким близько 2 тисяч років, та багато інших цікавих творів — ніби розповідають уважному відвідувачеві й про подвиги Геракла, й про розкіш, у якій потопала верхівка давньоримського суспільства, і про пишні гробниці етрусків — загадкового народу, мову якого і досі до кінця не розшифровано, і про єгипетські мумії... Зупиніться на хвильку — послухайте сухуватий, ніби приглушений піском «голос» маленької керамічної чашки, виготовленої 6 тисяч років тому давнім єгиптянином, або придивіться до прекрасного обличчя молодого римлянина, що жив 1800 років тому. Його мармуровий портрет може здатися холодним, позбавленим емоцій. Однак це тільки на перший погляд!..

      Твори, які сьогодні ми звемо пам'ятками мистецтва, для стародавніх греків, римлян чи єгиптян були невід'ємними супутниками життя. Вони були свідками кохання й ненависті, родинного щастя й національних трагедій, великих битв і щоденних клопотів. Можливо, саме тому їхнє живе, збережене впродовж тисячоліть тепло, і досі глибоко зворушує серця людей, навіть далеких від історії.

      Виставка працює з 26 серпня до 5 жовтня.

Катерина ЧУЄВА.