Ні «так», ні «ні»

30.08.2005
Ні «так», ні «ні»

(Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Непоступлива, впевнена, стримана, але дещо неконкретна... Такою постала перед лідерами країн пострадянського простору нова українська влада під час дводенного саміту Співдружності незалежних держав у Казані, який завершився минулої суботи. Керівництво України, попри чіткий євроінтеграційний курс, наразі стримало себе від заяв щодо подальшої недоцільності перебування в недієздатній СНД та участі в Єдиному економічному просторі. При цьому Президент Віктор Ющенко поводився доволі жорстко і впевнено, пояснюючи, що наразі підписувати всі 29 угод, які передбачають створення зони вільної торгівлі в рамках ЄЕП, українська сторона не збирається. Україна підписала лише 15, оскільки решта суперечать нашій Конституції. Адже, за словами Ющенка, тут ідеться про створення наднаціонального органу і передачу йому частини державного суверенітету. Водночас щодо неконкретності, то Президент не відмовився остаточно від підписання решти 14 угод, лише зазначив, що вони ще вивчатимуться додатково.

      Повертаючись до впевненості в собі та стриманості, то саме таким був Ющенко в Казані, коли двічі поставив на кінних перегонах (а кіннотники змагалися за приз Володимира Путіна у розмірі 5 мільйонів рублів) і двічі виграв. При цьому іподром він залишав спокійним та без посмішки.

      Загалом, ЄЕП на перших порах свого існування, швидше за все, увійде в історію як об'єднання лише трьох держав — Росії, Білорусі та Казахстану. Адже, як зазначив російський президент Володимир Путін, до 1 грудня цього року саме ці три країни підпишуть усі 29 базових документів для створення співтовариства. А до початку весни 2006-го у цьому форматі буде підписано ще 15 угод. Загалом, нагадаємо, для повноцінної дієздатності ЄЕП потрібно укласти аж 93 угоди.

      Хоч і були прогнози, ніби Росія в разі небажання України підписувати всі необхідні домовленості одразу відмовить їй у подальшій участі у формуванні ЄЕП, та наразі Путін і його білоруський колега Лукашенко доволі спокійно відреагували на таку позицію українського керівництва. При цьому зовсім недавно глава мінпроменерго Росії Віктор Христенко натякав: така поведінка України може призвести до того, що замість неї в ЄЕП опиниться, приміром, Узбекистан.

      «Кожен із партнерів повинен вирішувати — вигідно йому щось чи ні... Краще все уважно подивитися і зважити. Інакше вийде щось нав'язане з боку», — цитує Путіна РІА «Новости». Більше того, керманич Кремля від імені усієї російської делегації висловив задоволення від зустрічі, яка відбулася «у відвертій атмосфері». При тому, що, як зауважив Віктор Ющенко, «відверта і конструктивна» розмова, можливо, у деяких питаннях була несолодкою». Зі свого боку Олександр Лукашенко в інтерв'ю журналістам відзначив, що Україна вперше заявила про свої національні інтереси в питанні формування ЄЕП. «Це правильно. І всі так повинні діяти», — додав білоруський лідер. За його словами, засідання глав держав-учасників угоди з формування ЄЕП «було розумним діалогом, у ході якого прийшли до проміжного результату».

      Зрозуміло, що Москві та її сателітам давати одкоша Києву невигідно самим — навіщо ж відмахуватися від такого цінного партнера. А тому наразі росіяни й білоруси мусять змиритися з нашою позицією, і ми можемо спробувати диктувати власні умови. За словами Путіна, оскільки українське керівництво висловило готовність працювати у форматі «четвірки», то буде приєднуватися до цієї роботи в міру готовності.

      Однак про яку міру готовності тут iдеться, важко сказати, бо Ющенко дав чітко зрозуміти, що 14 угод із 29 не дозволяє підписати українська Конституція. Більше того, наступний пакет з 14 документів передбачає формування правової основи Митного союзу. А, як відомо, нова українська влада не висловлює бажання узалежнювати від країн-учасниць ЄЕП митну та тарифну політику України, особливо зважаючи на її євроінтеграційний напрямок розвитку. Від цього об'єднання нам фактично потрібна лише Зона вільної торгівлі. Однак російські політики кажуть, що одне без другого неможливе.

      Український політолог Михайло Погребинський вважає, що «насправді Україна не погоджується на політику економічної інтеграції типу ЄЕП». За його словами, було б чесно, якби керівництво країни публічно зайняло таку ж позицію, як міністр економіки Сергій Терьохін, котрий, нагадаємо, нещодавно заявив, що Україна не братиме участі в ЄЕП і перейде на двостороннє співробітництво із Росією. «Те, що у тверезого в голові, то у п'яного на язиці. Тут роль «п'яного» виконує Терьохін, а тверезого — Ющенко і Тимошенко, які думають так само, як і Терьохін, але не дозволяють собі втілити думки в реальність, оскільки громадська думка орієнтована інакше. Та й скоро вибори», — коментує для «УМ» політолог.

      Надалі, на думку Погребинського, все залежатиме від позиції Росії. Якщо вона скаже, що не можна бути «напіввагітним», то країни-учасниці створять собі Зону вільної торгівлі без України. Але якщо погодяться-таки на часткову нашу участь, то це означатиме, «що вони один одного просто продовжують дурити».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>