Губить людей не пиво. Гублять пробки від пива

23.08.2005

      Пиво — це добре, скаже вам фактично будь-який чоловік. Та й реклама пива — непогано, адже пиво — не горілка, здоров'я й мізки особливо не псує (ну хіба якщо дуже багато пива...). Тож ніяких обмежень на просування пива в маси немає. А оскільки пивних фірм існує багато, а конкуренція висока, то до чого вони лише не додумуються, змагаючись за покупця. Одна з основних форм заохочення споживача через рекламу — лотереї. Купуєш пляшку, відкорковуєш, а на пробці має бути чи якась літера з потрібної комбінації, чи повідомлення про прямий виграш... Виявляється, така мода — на пивні рекламні кампанії-лотереї — сягнула навіть серця Африки. А там — своя ментальність: у Камеруні, скажімо, за повідомленням ІТАР-ТАКС, пробки від пивних пляшок стали... замінником національної валюти!

      Після того як камерунські пивоварні компанії, конкуруючи між собою, влаштували одразу кілька загальнонаціональних лотерей, місцева грошова одиниця — франк КФА — відійшла на другий план. У крамницях, на ринках, у таксі тощо у вас як плату із задоволенням приймуть кілька пробок від пива. Уся країна наводнилася такими цінними пробками, на зворотній стороні яких — повідомлення про можливість виграшу у вигляді мобільного телефону, магнітофона, авто, ну й, звісно, нової пляшки пива (ця удача випадає найчастіше). Щоб виграти цінний приз, потрібна певна кількість пробок, от і ганяються за ними камерунці, як за справжніми монетами. А виробники лише потирають руки, адже споживання хмільного напою в Камеруні зростає шаленими темпами, а кожна пляшка пива коштує приблизно долар.

      У такій ситуації скоро вже можна буде говорити про курс пивної пробки відносно долара, її де- або ревальвацію тощо. А поки, скажімо, проїзд у таксі на середню відстань у столиці країни Яунде коштує п'ять пивних пробок. У свою чергу, таксисти розплачуються такою ж кількістю пробок із поліцейськими в разі порушення правил дорожнього руху. Залишилося, мабуть, і державний бюджет перевести на пробки. Адже франк КФА — валюта хороша, але все ж не суто камерунська, а спільна для всього регіону Центральної Африки.