Турецьку сесію завершили на «відмінно»

23.08.2005

      Так, схоже, складається, що останніми роками нашим спортсменам на багатьох стартах стає все тяжче конкурувати з суперниками з більш розвинених країн. Трохи дивно, але державі чомусь все одно, де атлет здобуває нагороду — на чемпіонаті світу серед еліти, на мало представницькій першості Європи чи на універсіаді, куди їдуть в основному студенти-аматори. За словами держтренера з легкої атлетики Валерія Александрова, за перемогу на світовій першості легкоатлетам країна виділила «аж» по дві тисячі доларів, а на XXIII студентських іграх у Туреччині — по п'ять, ще й почесне звання майстрів спорту міжнародного класу на доважок.

 

      Мабуть, через таку невідповідність і їдуть наші сильніші спортсмени виступати на універсіади, у той час як їхні опоненти змагаються на серйозніших стартах. Хоча деякі види спорту в Ізмірі були представлені кращими силами. Наприклад, киянка Ганна Безсонова минулої п'ятниці зуміла вибороти «золото» у багатоборстві з художньої гімнастики у самої Ірини Чащиної, зірки з Росії (наша Наталка Годунко зійшла тут на третю сходинку п'єдесталу). Також «бронзовою» стала українська команда (Катерина Аненкова, Зінаїда Бондаренко, Марина Біханова, Інга Козоміна, Олександра Пережогіна, Ганна Туктарова) у групових вправах.

      Срібними нагородами відзначилися легкоатлети: Тетяна Головченко (біг на 5000 м), Ольга Саладуха (потрійний стрибок), Ірина Коваленко (стрибки у висоту).

      Другими стали наші шаблісти (Дмитро Бойко, Володимир Лукашенко, Олег Штурбабин), які у фіналі поступилися росіянам з рахунком 37:45.

      Субота стала для «синьо-жовтих» найбільш урожайним днем: наша скарбничка поповнилася 13 медалями. Цілу купу нагород — а саме 10 — виграли українські гімнастки. Ганна Безсонова здобула «золото», а Наталка Годунко — «срібло» у трьох номінаціях — із скакалкою, м'ячем і булавами. У своїй коронній вправі зі стрічкою на вершину зійшла Годунко, а Безсонова задовольнилася бронзовою нагородою. У командних змаганнях наші дівчата стали другими у змаганнях зі стрічками й третіми — у вправі з обручами й булавами.

      Одну нагороду отримали представники вітрильного спорту. У класі «Містраль» Ольга Маслівець стала третьою. Ще дві «бронзи» нам принесли легкоатлети — жіноча естафета 4х400 м у складі Антоніни Єфремової, Ольги Загородньої, Наталки Пигиди й Лілії Пилюгіної й стрибун потрійним Микола Саволайнен.

      В останній день змагань — неділю — срібні медалі почепила на довгі шиї чоловіча баскетбольна збірна України. У фіналі колектив Геннадія Защука очікувано поступився законодавцям мод у студентському баскетболі зі США — 70:85 (І. Кривич (19), Р. Кривич (16)).

      Відтак у загальному заліку універсіади українська команда посіла  четверте місце з 52 (18+16+18) медалями в активі. Позаду залишилася команда США, а перші три місця посіли делегації Росії (26+16+23), Китаю (21+16+12) та Японії (18+18+20).

      Наступна літня універсіада за два роки відбудеться у Таїланді.