«Злагода»-2. Овеча шкура для есдеків

19.08.2005
«Злагода»-2. Овеча шкура для есдеків

Тiнь Кравчука — Медведчук.

      Поява у Вінниці колишнього керівника держави і одного з чільних соціал-демократів (об'єднаних) напередодні старту парламентських перегонів багато в чому прояснила стратегію, яку есдеки апробують із прицілом на крісла у новій Верховній Раді.

      Формально приїзд Леоніда Кравчука до виборів ніби й не має стосунку. Лейтмотивом зустрічі з громадськістю, прес-конференції та прямого ефіру на ТРК «Вінниччина» (заснування якої, до речі, тісно пов'язане з іменем його нинішнього партійного побратима Григорія Калетніка) став новий проект — створення громадського форуму «За об'єднання України». У поширеному з цього приводу зверненні до громадськості й політичних партій Леонід Макарович звертає увагу на «глибокий рів, що відокремлює одну половину українських громадян від іншої — тих, хто на нещодавніх виборах голосував за Ющенка, від тих, хто підтримував Януковича». На його думку, «рів цей не заростає, а глибшає і породжує все нові тріщини». А свою нову історичну місію екс-Президент вбачає в тому, щоб «відновити єдність народу».

      Та от біда: задекларовані у зверненні нібито об'єднавчі потуги погано узгоджуються з різко конфронтаційними закидами цього самого Кравчука та його однопартійців на адресу нинішньої влади, пересипаними звичною есдеківською риторикою про «політичні репресії», «сваволю» тощо. На прес-конференції Леонід Макарович зайшов ще далі, стверджуючи, що «не можна прогнозувати дії людей, які ну просто «отморозки», які поза законом, Конституцією». Може, це такий новий шлях до порозуміння?

      Форум, який планується зробити постійно діючою громадською організацією з власними регіональними підрозділами, напряму брати участь у виборах не буде. Але є інші можливості. «Якщо форум підтримає, скажімо, п'ять-шість партій, якщо вони створять блок, незалежно ні від кого, це їх право, то ми будемо підтримувати цей блок», — каже Кравчук. І навіть якщо вони підуть окремо, то, за словами Леоніда Макаровича, «осторонь ми не будемо».

      Автор цих рядків готовий побитись об заклад, що принаймні одну з цих «п'яти-шести партій» можна вгадати з першого разу, причому впродовж минулого року вона фігурувала серед основних чинників роз'єднання України, а не її об'єднання. Але СДПУ(о), яка нині має майже нульовий рейтинг та ненабагато більші шанси потрапити у блок до «паровозів»-«регіоналів», потрібно крутитися, щоб підвищити свої шанси на потрапляння до парламенту. І політтехнологи з-під даху Медведчука вигадали виграшний, на їхню думку, хід: громадський форум «За об'єднання України». А на таку собі овечу шкуру для скомпрометованої партії посадили не лідера — Віктора Володимировича, а «весільного генерала» — Леоніда Макаровича. Аби «замаскуватися» ще більше, він навіть оголосив, що складе повноваження голови парламентської фракції СДПУ(о) й зосередиться суто на форумі.

      Але, здається, щось подібне, «об'єднавче», ми вже проходили. Як тут не згадати дітище колишнього Прем'єра, лідера народних демократів Валерія Пустовойтенка — «Злагоду», яка в президентській кампанії 1999 року мала демонструвати зворушливе єднання влади з народом і громадянським суспільством. Хто може сказати, де вона зараз?..