Книгоманія з епіцентром у вересні

18.08.2005

      Напевне, для багатьох ця інформація новиною не буде, оскільки прогресивні українці й так знають, що у вересні у Львові — Форум видавців. Подія, яку не варто пропускати за жодних обставин. Бо такого скупчення новодруків та письменників протягом року не буде ніде і ніколи. Цьогоріч Національна книжкова виставка-ярмарок матиме 12-й порядковий номер, триватиме з 15 по 18 вересня, а заанонсовані оргкомітетом події перевершать сподівання найзатятіших «форумців».

      По-перше, Форуму видавців уже затісно у Палаці мистецтв, а тому він планує «вихлюпнутися» на свіже повітря. Точніше, на центральну вулицю Львова — проспект Свободи, на якому книжкові намети стоятимуть аж до Оперного театру.

      По-друге, на форум завітають понад сорок авторів, які презентуватимуть Україну, Росію, Польщу. Приїдуть Олександра Мариніна, Мануеля Гретковська, подружжя Дяченкiв, Андрій Курков, Оксана Забужко, Сергій Жадан, Ігор Римарук, Дмитро Павличко... Словом, що не прізвище — то ім'я в літературі Східної Європи.

      По-третє, традиційно відбудеться конкурс на найкраще українське видання «Книга форуму». Буде визначено володаря Гран-прі, 12 найкращих книг форуму та 7 книг, що отримають спеціальні відзнаки журі. До речі, обираючи переможців, члени журі мають аргументувати, чому вони симпатизують саме цьому виданню чи письменнику. Призовий фонд конкурсу «Книга форуму — 2005» становитиме18,5 тисячі гривень.

      Приємно відзначити, що на своєму місці в програмі Форуму видавців залишився конкурс та фестиваль дитячого читання «Час читати!». Відтепер він буде всеукраїнським — до роботи залюбки зголосилася долучитися Національна бібліотека України для дітей. Попередні змагання відбувалися і ще тривають у понад 600 бібліотеках України. Підсумки будуть відомі наприкінці серпня, а на Фестиваль дитячого читання у Львові приїдуть по три переможці з кожної області.

      Усього ж у програмі Форуму видавців — понад 120 заходів. І це ще не остаточна цифра, оскільки заявки та ідеї ще надходять. З підсумковим варіантом цьогорічного форуму організатори обіцяють визначитися не пізніше 8 версня.

 

ДО РЕЧІ

      Заявки на участь у форумі вже подали 475 учасників, серед яких — 259 видавництв, 68 книготорговельних структур, 50 книгарень, 53 бібліотеки тощо.