Чорноморський апетит

17.08.2005

      Після не надто вдалих виступів на недавніх чемпіонатах світу з водних видів спорту й легкої атлетики представники України вирішили задовольнити свої амбіції на універсіаді в Туреччині. Але й ті, хто вигравав «дорослі» старти, не проти повторити успіх на студентських. Так, просто до Ізміра з Гельсінкі полетів наш свіжоспечений чемпіон у стрибках у висоту Юрій Кримаренко.

      Поки 22-річний «висотник» готується до «золотого дублю», українці беруть своє в інших дисциплінах.

      На стометрівці батерфляєм позавчора святкував перемогу бронзовий призер Монреаля Сергій Бреус із Білої Церкви, а на третю сходинку п'єдесталу піднявся його тезка — киянин Адвена. Третім місцем у запливі на 100 м на спині відзначилася 19-річна Ірина Амшеннікова із Запоріжжя, яка пропустила вперед двох японок.

      Наші гімнасти брали участь у шести фіналах, але дуплетом вистрелили в опорному стрибку — Валерія Максюта здобула «срібло» (оцінка — 9,187), Марина Проскуріна — «бронзу» (9,162). «Золото» тут дісталося Еві Найссен з Голландії (9,212). Аліна Козич була п'ятою у вільних вправах, Олександр Воробйов — четвертим на кільцях.

      Двічі піднімали український прапор на стадіоні, де змагалися лучники. Наші студенти сильної статі (Дмитро Грачов, Віктор Рубан, Олександр Сердюк) у фіналі «перестріляли» традиційно сильну команду Південної Кореї — 17:16, а дівчата (Тетяна Бережна, Вікторія Коваль, Катерина Пальоха) у вирішальному двобої поступилися лучницям тієї ж азійської країни — 15:17.

      Найбільший же врожай позавчора зібрали борці вільного стилю. Причому всі чотири нагороди здобули дівчата. Знову неперевершеною була олімпійська чемпіонка Афін, мініатюрна Ірина Мерлені (вагова категорія до 51 кг). Катерина Бурмістрова (72 кг) поступилася канадці Охенені лише у фіналі. Бронзові медалі — в активі Олександри Когут (48 кг) й Ольги Левковської (55 кг).

      За підсумками понеділка Україна в загальному заліку вийшла з 15 призовими місцями (5+4+6) на четверте командне місце. Попереду — збірні Японії (14+5+10), Китаю (10+7+7) і США (7+6+10).