Вiдкритiсть вiдкладається?

17.08.2005
Вiдкритiсть вiдкладається?

(Володимира СТАДНИКА.)

      З виконанням власних обіцянок у нової влади спостерігаються певні проблеми. Йдеться не про глобальні питання виведення країни з економічної кризи та загального покращення добробуту громадян: бiльшiсть  людей добре розуміє, що на це потрібен час. Однак, якщо слова розходяться зі справою на значно простіших та короткотермінових проектах, це змушує замислитися.

      Так, до прикладу, сталося із перекриттям вулиці Банкової, а згодом і з її відкриттям, яке постійно переносять через незавершений ремонт. На тему появи на «президентській» вулиці нібито будівельного паркану ЗМІ писали чимало й обурено. Адже одразу після обрання Віктора Ющенка Президентом з його iнiцiативи було знесено огорожу біля президентської адміністрації, оскільки тодішній опозиційний лідер неодноразово заявляв, що глава держави для своїх громадян має бути відкритим, а влада — прозорою. Після проведення регулярних пікетів під секретаріатом біля нього несподівано з'явилася огорожа у вигляді стрічки, а потім і турнікетів. Особливих пояснень від представників влади почути так і не вдалося. Якось у розмові з автором цих рядків заступник держсекретаря Іван Васюник фактично визнав, що це все робиться для обмеження доступу пікетників, мовляв серед них є провокатори та багато «проплачених» людей. А серед весни на Банковій взагалі виріс блакитний металевий паркан із написаним на ньому вибаченням «за тимчасові незручності». Хоча ці незручності виявилися абсолютно не тимчасовими, і є підозра, що стануть постiйними. Бо навіть якщо врешті-решт ремонт завершать, хоча наразі так і не зрозуміло, коли точно це станеться, для «простих смертних» вулиця, ймовiрно, буде закрита.

      Щодо виконання обіцянок, то заступник держсекретаря України днями повідомив, що ремонт буде завершено десь до кінця вересня. Раніше йшлося, що реконструкція завершиться до кінця літа. Доцільність проведення ремонтних робіт пояснювали тим, що допоки триває реконструкція Маріїнського палацу, Ющенко прийматиме міжнародних гостей в Будинку з химерами, який розташований навпроти секретаріату. А відповідно, там треба навести красу.

      Однак раніше, за Кучми, нічого «некрасивого» в проміжку між АП й архітектурною пам'яткою роботи Городецького не спостерігалося. Тож не посвяченій у специфіку роботи будівельника людині може здатися, що «ремонтні роботи» на Банковій відбуваються просто з метою затягнути час, аби потенційні пікетники «охолонули». Адже якщо парканом вулицю огородили ще навесні, то активні будівельні роботи розпочалися там лише з липня.

      Що триває зараз, кореспонденту «УМ» довідатися було складно. Охорона секретаріату, яка стоїть біля паркану, через який постійно курсують вантажівки з будівельними матеріалами, лише тикала пальцем у напис «Стороннім вхід заборонено». Відповідно, з керівництвом будівництва теж не вдалося поговорити, адже воно, як пояснювали пересічні робітники, які чогось не надто хотіли розповідати про свою роботу, перебуває на самому будмайданчику, за огорожею. Охоронці також повідомили, що ремонти мали завершити до Дня незалежності, «але ви ж знаєте, як у нашій країні все робиться».

      Робітник, який керував процесом в одному з котлованів поза огорожею, сказав «УМ», що це вони міняють кабелі «для світла». На запитання « А що, попередні були погані?» мій співрозмовник знизав плечима й відповів: «Напевно, якщо сказали міняти». Біля паркана також вдалося поговорити зі ще однією людиною, яка не хотіла називатися. Жінка повідомила, «що в них тут все горить і велика гонка», а люди працюють із самого ранку і, буває, аж до 11-ї вечора. Також, за її інформацією, Банкова мала бути «здана» до 18 серпня. В чому затримка — моя співрозмовниця пояснити не змогла.

      Що ж, зважаючи, що люди працюють заради благоустрою президентського секретаріату, перепрошую, як коні, з відкриттям вулиці можна і зачекати. Але питання в іншому: чи є чого чекати?  Маркіян Лубківський на запитання, чи буде вулиця відкрита для пішоходів, знизав плечима і сказав, що треба дочекатися завершення ремонту, «але, на мою думку, можливість проходити Банковою у пішоходів буде». На запитання «УМ», чи буде після ремонту на Банковій стрічечка для обмеження пікетів, Лубківський в тому ж тоні відповів, що «стрічечку автори проекту не передбачили». Водночас, як стало відомо «УМ» із добре проінформованих джерел, секретаріат уже замовив для загородження вулиці не якусь там стрічечку, а добротний кований паркан.

      Благо, що секретаріат Президента все ж намагається застосувати й інші засоби для уникнення пікетників. На цей раз вони значно демократичніші. Так, з початку цього місяця в Україні почали функціонувати 25 громадських приймалень Ющенка. Згідно зі звітом СП, за перші десять днів туди надійшло 1509 звернень. Наразі жодної статистики про результативність цих звернень немає. Хочеться сподіватися, що вона буде значно вища, аніж від стояння під вікнами Президента.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>