Не задекларувала — віддай?

16.08.2005
Не задекларувала — віддай?

      Під час митного оформлення двох пасажирів, що їхали до Москви, працівники Бориспільської митниці знайшли в портфелі та кишенях одягу громадянина Німеччини незадекларовані три тисячі доларів США та 1990 гонконзьких доларів. Таке порушення є дуже поширеним. Причина — незнання правил проходження митного контролю в «зеленому коридорі».

      Як пояснив «УМ» заступник директора департаменту Держмитслужби України Ігор Жиляєв, «зеленим коридором» називають спрощений порядок митного контролю. Зазвичай громадянин заповнює декларацію, пред'являє для огляду свої речі, і це забирає багато часу. А  в «зеленому коридорі» декларацію не заповнюють і догляд речей не здійснюють. Тобто подорожуючий цього контролю не помічає. Водночас потрібно усно декларувати товари і валюту. Їх кількість при перевезенні через кордон обмежується. Про це йдеться у Митному кодексі України.

      Порядок переміщення валюти та валютних цінностей у нас встановлює Національний банк України. Згідно з постановою НБУ, не підлягає обов'язковому письмовому декларуванню валюта у сумі до 1000 доларів США або еквівалент цієї суми в іншій іноземній валюті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим НБУ на день перетинання митного кордону на одну особу незалежно від віку. Про інші тонкощі щодо переміщення товарів та валютних цінностей через митний кордон України можна дізнатися з окремих законів України (наприклад, «Про переміщення речей громадянами», «Про переміщення культурних цінностей» тощо).

      Отож чітко визначених правил, де б мало бути зазначено, що можна перевозити і скільки, а що ні, не існує. Немає зведеного «кодексу подорожуючого». Тому й не дивно, що люди часто не усвідомлюють усієї міри відповідальності за свої дії при перетині кордону. Без проблем це зуміє зробити лише той, хто розбирається в суті Митного кодексу України та всіх законів. Звичайно, не кожній людині це під силу. Ось і трапляється, що, скажімо, везе Марічка 1500 доларів у кишені, нічого не боячись, а під час митного контролю їй кажуть: «Не задекларувала — віддай». І залишається вона ні з чим...