«Помаранчеві» і Сектор Газа

16.08.2005
«Помаранчеві» і Сектор Газа

Палестинцi палять макет єврейського поселення у Секторi Газа. (Фото РЕЙТЕР.)

      У ніч із неділі на понеділок рівно опівночі ізраїльська влада розпочала евакуацію ізраїльських поселень із Сектору Газа. Це «початок кінця» окупації ізраїльтянами Сектора Газа, невеликого клаптика палестинської території, яка тривала останні 38 років.

      За підрахунками ізраїльської армії, Сектор Газа добровільно залишать приблизно дві третини єврейських поселенців, решту доведеться переселяти із застосуванням сили.

      Минулого тижня на вулицях ізраїльських міст пройшли демонстрації протесту проти урядового рішення передати Палестині під повний контроль ці, власне, палестинські землі. Найбільша з демонстрацій — на площі Іцхака Рабіна в Тель-Авіві в ніч із минулого четверга на п'ятницю — зібрала понад 200 тисяч противників плану прем'єр-міністра Ізраїля Аріеля Шарона. Всі учасники демонстрації були одягнені в помаранчеве, махали помаранчевими кульками та несли плакати помаранчевого кольору, який в Ізраїлі є символом спротиву проти повернення палестинцям Сектору Газа. Втім Аріель Шарон не приховує, що він не є благодійником для палестинців, оскільки майбутня Палестинська держава повинна буде розплатитися за виведення єврейських поселень із Сектору Газа згодою на те, що на Західному березі Йордану такі поселення, в яких мешкають приблизно 240 тисяч євреїв, залишаться назавжди.

       Позавчора кількадесят тисяч «помаранчевих конвоїв» відбули до кордонів Газа, щоб перешкоджати ізраїльському війську та поліції здійснювати насильницьке виселення єврейських поселенців. Армія оточила всі поселення, але там уже встигли «окопатися» приблизно 5 тисяч «оранжистів». Операція евакуації понад дев'яти тисяч людей з 21 поселення у Секторі Газа та чотирьох поселень на Західному березі Йордану може обернутися великими сутичками. Агенція «Франс Пресс» повідомила, що мешканці найбільшого поселення Неве Декалін учора вибили вікна у кількох військових автомобілях, які намагалися в'їхати на його територію, та хотіли попробивати шини.

      Ізраїльська армія проробила всі можливі варіанти, включно із застосуванням вогнепальної зброї. Армійське керівництво попереджає тих, хто має намір чинити спротив, що до них буде виявлено «нульову терпимість». Усім, хто залишається у поселеннях, вручено накази з вимогою залишити їх упродовж 48 годин. Після закінчення цього терміну, в ніч із вівторка на середу, розпочнеться примусове відселення.

      У цій гігантській операції тривалістю в кілька тижнів задіяні 55 тисяч ізраїльських військовослужбовців і поліцейських та 5 тисяч співробітників служб безпеки Палестинської автономії.

      Кожне з єврейських поселень взято в шість кілець оточення ізраїльськими військовими. Зовнішні кільця відповідають за стримання «помаранчевих» противників виселення, а внутрішні — за усунення поселенців. Можна лише уявити собі драматизм ситуації, оскільки серед військових є діти тих, кого вони мають виселяти.

      Палестинські служби безпеки відповідальні за те, щоб після приходу палестинців у звільнені поселення не відбувалося плюндрування єврейських цвинтарів.

      Залишаючи Сектор Газа, євреї вивозять увесь домашній скарб і навіть викопані з корінням дерева. Дехто підпалює будинки та машини, які не може забрати з собою. Буквально в останні хвилини незалежна міжнародна організація «Фонд економічної співпраці» викупила у поселенців за 14 млн. доларів 75 відсотків збудованих ними парникових господарств. Завдяки цьому не втратять працю та джерела iснування кілька тисяч палестинців, які і досі працювали на цих парниках. Палестинці будуть змушені розпочинати з нуля, оскільки після відселення колоністів ізраїльські бульдозери зрівняють із землею їхні будинки та господарські приміщення.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>