П'ятнадцятеро, які «зависли»

12.08.2005

      Складається враження, що українська влада не відає, що в ній робиться. Зокрема, Прем'єр Юлія Тимошенко вважає, що низка високопосадовців, включно з її підлеглим — міністром економіки Сергієм Терьохіним, а також конкурентом — головою РНБО Петром Порошенком, втратила свої посади. А самі «нелегали» впевнені, що залишаються у виконавчiй владi.

      Ідеться про депутатів-сумісників та закон відносно них, прийнятий парламентом і підписаний Президентом. Юлiя Тимошенко посилається саме на нього, відзначаючи, що акт про призначення особи, яка є народним депутатом України, на посаду, несумісну з депутатським мандатом, втрачає свою дію через п'ять календарних днів. Тобто автоматично чиновника, який не хоче віддавати мандат, звільняють. «Ті люди, які не склали повноваження у встановленому законом України порядку — або через голосування у парламенті, або за рішенням суду — минулого тижня втратили повноваження чиновників», — здивувала багатьох Прем'єр-міністр на позавчорашній прес-конференції.

      Загалом таких «людей» у нас 15. З них 14 уже написали заяви про складання депутатських повноважень, але мусять чекати відповідного рішення парламенту. Отож, за логікою Тимошенко, без посад залишилися Юрій Артеменко, Віктор Балога, Віктор Бойко, Сергій Бондарчук, Ігор Гринів, Едуард Гурвіц, Микола Катеринчук, Олександр Морозов, Микола Павлюк, Петро Порошенко, Тарас Стецьків, Ігор Тарасюк, Сергій Терьохін, Віктор Тополов та Віталій Шевченко.

      Цікаво, що пані Тимошенко насправді зовсім не кровожерна, як можна було б подумати. Трагедії з формальної втрати колегами по виконавчій владі портфелів Прем'єрка не робить, натомість каже, що ситуацію легко вирішити, якщо після позбавлення вищевказаних осіб депутатських повноважень парламентом знову перепризначити їх указами Президента і постановами уряду.

      А як насправді? Виявляється, все залишається, як і було. Член Регламентного комітету Верховної Ради Василь Гаврилюк вважає, що насправді нікого перепризначати не доведеться, бо ніхто посад не втратив. Він узагалі не розуміє логіку заяв глави уряду і каже, що пані Юлію, можливо, неправильно поінформували про ситуацію iз сумісниками. Так, пояснює Гаврилюк, його комітет дійшов висновку, що звільнити сумісників може лише Президент, а той, як відомо, у відпустці. Та й самі порушники закону зараз здебільшого на вакаціях, і за трудовим законодавством звільняти їх тодi, як вони ніжаться на морях, не можна.

      Однак тоді постає питання, який закон у цій ситуації є пріоритетнішим, оскільки у проголосованому наприкінці липня законопроекті йдеться про АВТОМАТИЧНЕ припинення повноважень сумісників. Тобто скидається на те, що для наших політиків знову випала щаслива нагода трактувати законодавство на свою користь. Так само, як це тривало iз самого початку епопеї щодо сумісників. До прикладу, дехто з них казав, що наші закони самі змушують їх порушувати, бо в них не передбачені довибори у Верховну Раду в останній рік перед запланованими виборами, і, відповідно, «сумлінні» депутати змушенні були поєднувати ці посади, щоб турбуватися водночас про виборців. Або ж коли врешті-решт дехто почав писати вистраждані заяви на складення депутатських повноважень, з якихось причин вони потрапляли не за адресою. А якщо й потрапляли (як у випадку iз секретарем Радбезу Порошенком), то вже тоді, коли парламент закривався й не встигав прийняти відповідне формальне рішення.

      До речі, з цього приводу нардеп-юрист, рухівець Юрій Ключковський у коментарі для «Німецької хвилі» сказав таке: «В законі написано, що «депутат має подати заяву, але не сказано, що його повинні звільнити. Порошенко подав заяву. Інша справа, що Верховна Рада її не розглядає, бо вона на канікулах. Але це проблема Верховної Ради, а не Порошенка».

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

А що каже Мін'юст?

      «У даний момент ми (в Міністерстві юстиції) не бачимо таких твердих правових підстав говорити про те, що особи, які суміщали свої посади досі, але які внесли вже заяву, тобто перебувають у процесі припинення повноважень народних депутатів України, можуть потрапити під диспозицію цього закону (про сумісників. — Ред.)», — сказав міністр юстиції Роман Зварич в інтерв'ю каналу НТН.

      Щодо пропозиції Тимошенко знімати депутатські повноваження і перепризначати цих чиновників указами Президента та постановами уряду, Зварич зазначив, що це був би «найприємніший шлях вирішити правову колізію».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>