11 вересня. Дубль другий

11.08.2005
11 вересня. Дубль другий

Ніколас Кейдж стане кіногероєм із розряду «9/11».

      Досі я дивувалася, як це події 11 вересня 2001 року в Америці не стали сценарієм якогось голлівудського блокбастера! Адже для класичного фільму-катастрофи є все необхідне: і вигадливий сюжет (до того ж без усілякої там фантастики — суща правда), і неабияка трагедія, і купа особистих драм середньостатистичних американців... Тепер уже не дивуюся — зйомки такого фільму ось-ось розпочнуться. Про це повідомили представники компаній UIP та «Unversal Pictures Росія». За словами авторів фільму, їхня стрічка буде про те, «як дух гуманізму стає вищим від трагічних подій». А ще обіцяють, що у фільмі буде все по-чесному. Тобто мінімум фантазії і максимум реальних подій та фактів.

      Для сценарію обрали цілком справжню історію із життя двох американців — Джона Маклугліна й Уїльяма Джімено, які дивом урятувалися під час руйнації Всесвітнього торгового центру. Обидва персонажі — офіцери нью-йоркської поліції, які брали учать в операції з порятунку жертв теракту, одначе самі опинилися в пастці під уламками будівлі. Що пережили в цей час їхні сім'ї, які нічого не знали про долю своїх близьких, можна тільки здогадуватися. Ці переживання теж стануть частиною душевної «лав сторі» майбутнього фільму.

      Одну із головних ролей у фільмі, назву якому ще не придумали, зіграє «оскароносний» Ніколас Кейдж, чия остання робота — фільм «Скарб нації» — минулої зими пройшов в українських кінотеатрах. Режисер стрічки — тричі лауреат «Оскарів» Олівер Стоун. Оскільки саме він узявся за справу, то можна дійсно сподіватися, що фантастики й фантазії у фільмі буде якнайменше. Адже саме за фільмами Стоуна можна вивчати новітню американську історію. Зокрема, йому належать антивоєнні шедеври «Взвод» (взяв у 1986 році «Оскара» за режисуру), «Народжений 4 липня» (ще один «Оскар» у 1989 році й перша значна роль Тома Круза, який зіграв ветерана-інваліда в'єтнамської війни). Також саме Стоун поставив фільми «Сальвадор» — соціальну драму про громадянську війну в одній із латиноамериканських країн — та «Дж.Ф.К.: Постріли в Далласі» — титанічне дослідження обставин убивства президента Кеннеді. Наостанок додамо, що у 1994 році Стоун засвітився скандальним фільмом «Природжені вбивці» за ідеєю Квентіна Тарантіно. Ну а остання з робіт режисера — історичний фільм «Александр».

      Планується, що зйомки нового фільму проходитимуть у Нью-Йорку й Лос-Анджелесі. А на екрани сучасну історію Америки хочуть випустити уже в 2006 році.