ХРОНІКА

11.08.2005

Тріатлон

      На чемпіонаті світу в Данії з тріатлону на довгі дистанції «золото» здобув українець Віктор Земцов. Естремальності цим стартам «залізних людей» додав той факт, що температура балтійської води знизилася до 15 градусів («морську» дистанцію навіть скоротили з 4 до 3 км); довжину інших відрізків лишили без змін: 120 км на велосипеді та 30 км бігу. Час Земцова — 5 год. 41 хв. 39 сек. — виявився на 9 секунд кращим за показник бельгійця Маріно Ванхоннакера. Золоту медаль українцеві вручив данський принц Фредерік.

      У змаганні жінок наша Тамара Козуліна стала дев'ятою (6 год. 59 хв. 35 сек.).

Універсіада

      Сьогодні в турецькому місті Ізмір стартує ХІІІ літня Всесвітня Універсіада. Українські студенти, яких загалом аж 147, змагатимуться у 12 видах спорту — легкій атлетиці, плаванні, стрибках у воду, спортивній та художній гімнастиці, фехтуванні, вітрильному спорті, тхеквондо, тенісі, боротьбі, стрільбі з лука та чоловічому баскетболі. Ці старти є важливим етапом на шляху підготовки до наступних Олімпійських ігор, тож не дивно, що близько 60 відсотків членів нашої «студентської» збірної є учасниками Олімпіади-2004 в Афінах. А для баскетболістів виступ на майданчиках Ізміра — ще й безпосереднє випробування «боєм» напередодні осіннього чемпіонату Європи, адже «заліковки», як виявилося, мають майже всі представники національної команди. При цьому не допоможе збірній «американець» Станіслав Медведенко (все-таки не студент), а також Сергій Ліщук та Артур Дроздов. У «француза» Дроздова травма спини, і він змушений буде пропустити також і Євро, а Ліщук, який повернувся з тренувальних випробувань у США, відсутній із незрозумілих причин.

Теніс

      На представницькому турнірі серії WTA JPMorgan Chase Open у Лос-Анджелесі (призовий фонд — 585 тис. доларів) українка Катерина Бондаренко, яка пройшла через кваліфікацію, у першому колі здолала Лінецьку з Росії — 6:0, 6:3. На цьому ж етапі наша Юліана Федак поступилася хорватці Шпрем — 4:6, 6:7 (11:13).

      Тим часом на меншому турнірі у Стокгольмі Вікторія Кутузова та Ольга Савчук зачохлили ракетки після першого раунду, поступившись, відповідно, росіянці Мискіній (6:4, 4:6, 0:6) та іспанці Парра-Сантоньї (6:1, 1:6, 4:6). Стартовий бар'єр подолала Олена Бондаренко, яка обіграла представницю Тунісу Сфар — 6:3, 6:2.

Футбол

      Луганська «Зоря» незадоволена відмовою ПФЛ перенести її матч 1/32 фіналу Кубка України проти «Буковини» (Чернiвцi) з 13 серпня на 9-те, знялася з турніру. Бюро ПФЛ вирішило застосувати до луганчан максимальне фінансове покарання, передбачене в таких випадках, — 3 тисячі доларів штрафу.

      На півтори тисячі оштрафовано запорізький «Металург», чиї фани в минулому турі вчинили бійку на трибунах у Кривому Розі.

* * *

      Нападаючий київського «Динамо» і збірної Узбекистану Максим Шацьких може перейти в англійський «Вест Бромвіч Альбіон». Імовірна сума угоди складе 4 мільйони євро, повідомляє газета «Дейлі експрес».

* * *

      Новим тренером клубу російської прем'єр-ліги «Том», де воротарем — українець Ілля Близнюк, став ще один наш співвітчизник — уславлений Анатолій Бишовець. Екс-наставник олімпійської збірної СРСР (чемпіонів Олімпіади-1988), збірних Росії й Південної Кореї, донецького «Шахтаря», московського «Динамо», петербурзького «Зеніту», кіпрського АЕЛу та португальського «Маритіму» працюватиме з томичами до кінця сезону.

Гандбол

      На чемпіонаті Європи серед юніорок у Чехії українські гандболістки програли й другий матч другого групового етапу, цього разу — сербкам — 22:32.