Затриманим — комфортнi камери, міліції — квартири

09.08.2005
Затриманим — комфортнi камери, міліції — квартири

Під час оглядин будинку для міліції — заступники міністра Рудик, Поречкіна i «губернатор» Черкащини Черевко. (Фото Олега СУПРУНА.)

      Якось один знайомий «опер» напівжартома сказав, що заздрить тим, кого «саджає», бо в них певний час немає ніяких проблем із житлом. Тоді як він п'ять років стоїть у черзі на квартиру, i надія отримати її поступово згасає.

 

Iзолятор на ремонтi

      Iзолятори тимчасового тримання(ІТТ), що є при кожному обл-, рай- чи міськвідділку міліції, — це місця, де «сидять» не лише ті, хто під слідством, а й затримані на три доби до встановлення особи чи на десять діб до пред'явлення обвинувачення. I саме дві останні категорії мешканців ІТТ часто вже за декілька діб виходять на волю, але ж у пам'яті — який екстрім чи, швидше, навіть приниження! Про жахливі умови «телевізорів» чи «мавпятників» не писав хіба що лінивий.

      Не дивно, що на нещодавній нараді в МВС Президент Віктор Ющенко наголосив на необхідності створення належних умов утримання в ІТТ, наближення їх до європейських стандартів. Але поки що омріяної «європи» в Черкаських ізоляторах, принаймні в Придніпровському ІТТ міста, в якi зазирнули з перевiркою заступники мiнiстра внутрiшних справ Лiдiя Поречкiна та Володимир Рудик, ми не побачили. Тут, швидше, «євроремонт». Усюди «козли» i фарби , швидкими темпами створюються не лише окремі санвузли з туалетом i умивальником, а й така дивина для ізолятора, як душові кабіни. Все це на перших двох поверхах, на третьому — затримані ще сидять по-старому. Але спілкуватися з ними без дозволу слідчих заборонено.

      Подібні ремонти та переоблаштування камер i нар таким чином, щоб на пiдлозi ніхто не спав, а на кожного мешканця припадало чотири «законних» метри квадратних, а не два, відбуваються i в інших ІТТ по всій країні, стверджує Лідія Поречкіна. До кінця року МВС планує виділити 30 мільйонів гривень на реконструкцію 49 діючих і будівництво 21 нового ІТТ за рахунок коштів спецфонду. Наразі в системі МВС функціонує 508 ІТТ, 37 приймальників-розподільників для затриманих за бродяжництво та 29 спецприймальників для адмінарештованих. Щоденно в цих установах утримується майже 9 тисяч осіб.

      Проблеми в усіх цих установ майже однакові: часто відсутні водопостачальні та каналізаційні мережі, санітарні пропускники. Лише кожен четвертий заклад має достатнє природне освітлення в камерах та індивідуальні спальні місця, кожен п’ятий обладнаний прогулянковими двориками. Найгірша ситуація у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Тернопільській, Херсонській та Черкаській областях. У Криму та на Житомирщині ізолятори розміщуються у підвалах, а більшість камер не мають вікон та вентиляції. Не дивно, що Європейський комітет проти тортур уже втомився нарікати на наші недоліки  в забезпеченні прав людини.

      Нова влада, на відміну від попередньої, не стала відкладати проблему в довгу шухляду, тож Віктор Ющенко дав МВС доручення спільно з керівниками облдержадміністрацій навести лад в ізоляторах уже до кінця року. I першою ластівкою у виконаннi цього доручення стало підписання в присутності ЗМІ заступником міністра Лідією Поречкіною і головою Черкаської облдержадміністрації Олександром Черевком Меморандуму про спільні дії. Згідно з цим документом, передбачено i створення фонду службового житла для правоохоронців. Розраховують на гроші як зі спецфонду МВС чи з місцевих бюджетів, так і на добродійні внески, інвестиції тощо.

Будинок, у якому живе міліція

      Приклад того, як швидко правоохоронці можуть отримати житло, кореспондент «УМ» побачив на прикладі дев'ятиповерхівки на Сумгаїтській,19. Цей добгобуд маячив «коробкою» роками. Але вже навесні справу зрушили з місця: знайшли підрядників, які раніше ховалися, отримавши гроші, а тепер нарешті зрозуміли, як каже пані Поречкіна, «що з міліцією жарти погані», i будівництво відновилося ледь не стахановськими темпами. Заступник міністра зізналася «УМ», що вже за два місяці ключі від новеньких квартир отримають 85 міліцейських родин. Поруч — ще один будмайданчик, де МВС теж планує звести дев'ятиповерхівку. Отже, невдовзі Черкаси матимуть свій «ментівський квартал».

      Схема проста: обласна влада надає земельну ділянку МВС, МВС знаходить інвестора, який не без особистої вигоди у вигляді обумовленого відсотка житлової площі будує багатоповерхівку. Лідія Поречкіна переконана, що за таких умов уже за два з половиною роки вдасться забезпечити житлом усіх безквартирних міліціонерів. А їх в Україні більше 18 тисяч, при цьому 5 тисяч стоїть у черзі на житло понад 10 років! Багато хто не дочекався i вже вийшов на пенсію. А ось житлові проблеми міліціонерів, які лише розпочали службу, планують вирішувати завдяки системі молодіжного кредитування.

      Звісно, мас-медіа цікавило й те, як отримує житло нове керівництво МВС. Виявилося, що без столичної квартири донедавна був лише заступник міністра Володимир Рудик. Але, за словами пані Поречкіної, він хоча й одержав житло в Києві поза «квартирною» чергою, але за рахунок квоти столичної мерії. Наразі Лідія Поречкіна домовляється з Київським міським головою Олександром Омельченком про квартиру для начальника Департаменту карного розшуку МВС. Але це, за її словами, востаннє і решта керівників міністерства житло без черги не одержить.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>