Куряча проблема

06.08.2005

      Виявлення на території Російської Федерації небезпечного вірусу курячого грипу спонукало державний департамент ветеринарної медицини України 2 серпня прийняти рішення про заборону імпорту м'яса птиці й продуктів птахівництва з Росії і Казахстану.

      На цей час захворювання птахів виявлено в 14 населених пунктах 5 районів Новосибірської області Росії, а також у селі Глибоке Зав'яловського району Алтайського краю і селі Пеганове Бердюжського району Тюменської області. На всі ці населені пункти накладено карантин, там проводять необхідні заходи щодо ліквідації вогнищ інфекції. Тим часом, за твердженням російських чиновників, епідемія пташиного грипу в Новосибірській і Тюменській областях почала спадати.

      — На сьогоднішній день ситуація, яку я побачив, не викликає ніяких побоювань, — заявив голова Федеральної служби у сфері захисту прав споживачів і добробуту людини Геннадій Онищенко, який особисто прибув з інспекцією до Новосибірської області, інформує www.korespondent.net.

      Як повідомили «УМ» у Держдепартаменті ветеринарної медицини України, рішення про заборону приймалося на підставі телеграми всесвітньої організації Міжнародного епізодичного бюро. Міжнародна спільнота затребувала вжити всіх заходів, щоб попередити поширення небезпечного вірусу країнами СНД, — припинити ввіз російської та казахської курятини. Наразі невідомо, до якого  часу буде діяти заборона.

      Натомість у Центральній санепідемслужбі МОЗ України запевняють, саме м'ясо не містить у собі вірусу грипу, оскільки той передається винятково повітрянокрапельним шляхом, проте курятина може слугувати фактором передачі вірусу.

      — Спалах пташиного грипу, що відбувся в Азії у 1998 році, змусив знищити 1 мільйон 300 тисяч голів птиці, тварин просто спалювали, оскільки пух, пір'я та м'ясо можуть стати фактором передачі вірусу, тоді загинуло до двох десятків людей, котрі працювали із птицею, — коментує в.о. головного лікаря Центральної санепідемслужби Віктор Світа. — Тому рішення про заборону ввезення курятини з уражених вірусом територій є раціональним.

      За словами Віктора Миколайовича, на сьогодні Україна не зовсім готова до виявлення та лікування вірусу курячого грипу, оскільки відповідні лабораторії не оснащені необхідним облаштуванням, недосконалою є й система тестування хвороби.

      Натомість українське поголів'я птиці невпинно зростає. Так, у червні воно зросло на 13,8%, або на 23,374 млн. голів порівняно з травнем, і на 1 липня 2005 сягнуло 192,597 млн. голів. Торік на 1 липня кількість нашого птаства зросла на 8,2%, або на 14,571 млн. голів.

      На сьогодні часткову або повну заборону на ввіз продукції птахівництва з Росії, окрім України, запровадили, Грузія, Казахстан, Білорусь. Ці дії не задовольняють Росію, вона, в свою чергу, хоче ініціювати заборону на ввіз тваринницької продукції з низки країн СНД, зокрема й з України, повідомляє korespondent.net.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>