«Ланцюгові пси демократії» не сплять

28.07.2005

      «Медове півріччя у відносинах між новим Президентом і пресою закінчилося», — статті з такими резюме вчора з'явилися в деяких інтернет-ЗМІ, про це, зокрема, пишуть і британці з Бі-Бі-Сі. Підстава — з'ясування стосунків після появи журналістських матеріалів про рівень добробуту та поведінки президентського сина Андрія. Реакція на цю дратівливу тему Віктора Ющенка на прес-конференції в понеділок стала підставою для нової акції журналістської солідарності. До цього часу журналісти писали спільні відкриті листи лише за часів кучмізму з його «темниками» і відрізаними журналістськими головами. І ось знову час настав. Бачачи перші паростки загрози для вільних медіа й чуючи «наїзди» на інтернет-видання Георгія Гонгадзе — «Українську правду», колеги-журналісти склали «Вимогу до Президента України Віктора Ющенка».

* * *

      У цьому документі, який станом на вчора підписало майже три сотні вітчизняних медійників, серед них — і представники «України молодої», йдеться про обурення «принизливими висловлюваннями» на адресу ЗМІ, що прозвучали з вуст глави держави на брифінгу в Кабміні.

      «Ви присягалися на Майдані відстоювати свободу слова. Ми пам'ятаємо Ваші заяви, які підтверджували це прагнення. «Я вам даю слово, що по кожній своїй дії я персонально прозвітуюся перед вами. По кожній операції приватній моя родина прозвітується перед вами. Я вимагаю, щоб такі звіти несли всі посадові особи України» (18.07.2005, колегія МВС). «Ми хочемо випестувати спеціальну касту українських журналістів — гордих, чесних, сміливих. Найкраще транспортують демократію засоби масової інформації!» (9.07.2005, з'їзд НСНУ). Тепер Ви нехтуєте свободою слова, яка якраз і полягає у вільному доступі до інформації, зокрема, і про публічних осіб. Ви маєте усвідомлювати, що Ви та Ваша родина є об'єктами громадської уваги. Громадськість має повне право знати про доходи, витрати і спосіб життя Вашої сім'ї», — йдеться в листі.

      «Підписанти» висловлюють занепокоєння, зокрема, частими звинуваченнями на адресу преси у заангажованості при висвітленні політичних тем, спробами взяти під контроль інтернет-видання, «фактичним саботажем створення суспільного телебачення і радіо на базі державних мовників», забороною мас-медіа висловлюватися щодо виборчих програм (ідеться про зміни до Закону «Про вибори народних депутатів»).

      Відтак журналісти, серед яких абсолютна більшість «помаранчевих» — активних учасників та симпатиків недавньої революції, висловлюють занепокоєння «сповзанням країни у несвободу слова, цензуру і самоцензуру». А в конкретному випадку — з приводу розмов про Андрія Ющенка і його забезпечення (чи не є це прихованим хабарем батькові?), «підписанти» вимагають публічного вибачення В.Ю. перед автором скандальної статті й скандального запитання — Сергієм Лещенком, а також відповіді на запитання журналістів щодо доходів та витрат президентської родини.

* * *

      Очевидно, Вікторові Андрійовичу, який навіть цього тижня неодноразового говорив, що готовий подати декларації про доходи членів своєї сім'ї та себе самого, не складно буде зробити крок назустріч близьким до нього журналістам. Та й не зовсім близьким — теж.

      Як бачиться, тривога авторів листа не є безпідставною, хоча наразі все більше скидається на «профілактику». На форумах у тому ж інтернеті в ці дні не бракує відгуків у такій тональності: даний скандал засвідчує, що нова влада є прозорою і при новій владі є свобода преси. За оприлюднення подібних матеріалів у часи попереднього Президента ЗМІ закривали, а деяким журналістам і голови відрізали. Зараз же все цивілізовано. У напівтоталітарній Росії, скажімо, з'ясування стосунків між владою і медіа подібним чином неможливе в принципі. А ось у західних країнах щось схоже іноді трапляється, і чиновники там теж вчаться відрізняти пильну «четверту владу» від звичайних папараці.

      «Ланцюгові пси демократії», як говорить про пресу сам Ющенко, не сплять і не дають заснути іншим. Подібні ж ситуації потрібно не «спускати на гальмах», а «розрулювати» і співпрацювати далі.

 

ВАЖЛИВО!

За даними «УМ», цими днями авторові скандальної статті про Андрія Ющенка, провідному журналістові сайту «Українська правда» Сергію Лещенку можуть надати охоронців ДСО МВС або УДО. Мета — недопущення можливих провокацій або навіть замахів на Сергія. Адже в разі інспірування нападів на Лещенка під удар буде поставлено Президента. За сценарієм справи першого редактора «УП» — Гії Гонгадзе.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>