Чудеса у «Зеленій діброві»

26.07.2005

      Про такий відпочинок, без сумніву, мріє кожен тінейджер. Ще б пак, у таборі сто двадцять душ таких, як ти сам, і жодного вихователя навколо. При цьому через кожні три години тебе люб'язно запрошують до столу кухарі, якими особисто керує шеф розгалуженої ресторанної мережі. Саме до такого раю потрапили два тижнi тому учасники харківського фестивалю «Лідер» із подачі обласного управління сім'ї та молоді. Діти залишилися задоволеними. А батьки і досі не можуть відійти від пережитого шоку.

      Хвилювання дорослих зрозуміти неважко. В оздоровчому літньому таборі «Зелена діброва» під Полтавою, куди вони привезли своїх обдарованих дітей на відпочинок, не знайшлося ні душу, ні гарячої води, ні пристойного освітлення, ні медпункту, ні охорони. Відсутність сцени з концертним майданчиком, де талановиті підлітки за попередньою умовою мали продовжити заняття танцями і співом, — здивувала не менше. Але все це напевно дріб'язок у порівнянні з тим, що в запропонованому дітям місці відпочинку не виявилося жодного вихователя. Батьки, природно, вдарили на сполох. І поки шукали чиновників, у яких можна було про щось спитати, безпекою їхніх чад переймалися вищезгадані кухарі й організатор фестивалю Андрій Олефір. Останній замість того, аби налагоджувати творчий процес, бігав за дітворою лісом з наполегливим проханням «далеко не розходитись».

      Як з'ясувалося у ході управлінських розборок, юних лауреатів різноманітних творчих конкурсів під Полтаву чиновники привезли не випадково. Саме цей табір став переможцем оголошеного обласним управлінням у справах сім'ї та молоді тендеру, у якому брали участь одразу шістнадцять претендентів. Як повідомив заступник начальника вищезгаданого управління Андрій Мацохін, у «Зеленої діброви» «є технічний і санітарний паспорти, а також так званий паспорт відкриття. Усі папери «в порядку», тобто мають необхідні підписи і штемпелі». За його словами, комісія виїжджала до табору з перевіркою у ході підготовки його до зміни. Недоліки управлінці помітили, але, оскільки директор табору Савел Сарибекян пообіцяв, що «все буде приведено в ідеальний стан», йому повірили на слово і , очевидно, заспокоїлися.

      На батьківський протест і прохання повернути дітей додому чиновники облдержадміністрації реагували поетапно. Спочатку був виданий наказ негайно «усунути недоліки» і найняти підліткам вихователів, а потім на засіданні спеціальної комісії прийняли рішення терміново знайти юним талантам інший табір. Цього разу вже на теренах рідної області і за чітко встановленими правилами. Тобто перш ніж привезти дітей на нове місце, його мають ретельно вивчити санепідеміологи й фахівці одразу трьох управлінь — освіти, охорони здоров'я і з питань назвичайних ситуацій.

      Услід цьому припису на світ з'явилося й нове розпорядження. Керівники області поставили під сумнів об'єктивність проведеного управлінням у справах сім'ї та молоді тендеру на право організації відпочинку талановитої дітвори, й тепер встановленням істини займеться КРУ.