Щаслива сімка залізного Ленса

26.07.2005
Щаслива сімка залізного Ленса

Ленс Армстронг: прощай, король!

      У неділю на Єлисейських Полях — головній вулиці французької столиці — король велоспорту останніх років американець Ленс Армстронг востаннє взяв участь в етапі профе- сійної багатоденної гонки. У віці Христа 33-річний уродженець Техасу, котрий наприкінці 1990-х років подолав ракову недугу, сьомий раз поспіль (що є рекордом) виграв найпрестижніший старт сезону — 92-й за ліком «Тур де Франс». Лише одного разу, починаючи з 1999 року, суперники склали йому серйозну конкуренцію у боротьбі за жовту майку лідера — виклик Ленсу тоді кинув німець Ян Ульріх, але в підсумку програв трохи більше хвилини.

      Цього разу перемога Армстронга була переконливою. Не останнє слово у ній належить партнерам  залізного Ленса по команді «Діскавері ченнел», у тому числі й українцеві Ярославу Поповичу, якому пророкують місце лідера «стайні». Остаточні сумніви розвіялися у суботу, коли американець виграв свій єдиний етап цьогорічної «Великої петлі». У гонці з роздільним стартом на 55 км він розвинув швидкість 46,4 км/год  і подолав дистанцію за годину 11 хвилин і 46 секунд. На 23 секунди повільніше їхав Ульріх, казах Олександр Винокуров — на 1 хв. 16 сек. Галичанин Попович показав 11-й результат (+3.09), Андрій Гривко з Миколаївщини — 28-й (+5.03).

      Напередодні ж найшвидше за всіх 154 км 19-го етапу подолав італієць Джеріні, але результат «вискочки» жодним чином не впливав на загальну класифікацію. На недільному відрізку від Армстронга вимагалося лише проїхати дистанцію у 144 км в компанії партнерів по команді, бо втратити кількахвилинну перевагу над найближчими переслідувачами було фактично нереально. Хоча через дощ кілька гонщиків зазнали падінь, серед них і Попович. Уродженець Дрогобича, однак, фінішував

43-м у загальній групі трохи пізніше за Гривка. Найбільше ж себе потішив, вигравши етап фінішним спуртом, Винокуров. До речі, представник Казахстану не задоволений своїм становищем помічника Ульріха у команді «Те-мобайл» і може перейти якраз до американців у «Діскавері ченнел».

      Ярослав Попович завершив свій перший «Тур» на почесному 12-му місці і в білій майці кращого гонщика віком до 25 років. У змаганні «молодих» він більш ніж на 9 хвилин випередив казахстанця Андрія Кашечкіна, а третій — іспанець Контадор — відстав аж на 44 хвилини! Наш Попо вважає, що йому до снаги було пробитися до десятки кращих дорослих, але завадив цьому не надто впевнений виступ у горах. Хоча, якщо згадати проблеми з візами й брак підготовки Ярослава (чи iснують такі в інших країнах?), то його результат можна вважати чудовим.

      А кращою командою у Франції стала німецька «Те-мобайл» — її перевага над «Діскавелі ченнел» склала майже 15 хвилин, а над Сі-Ес-Сі — більше 25-ти.

 

ТАБЛО

      92-га багатоденна велогонка «Тур де Франс». Загальний залік: 1. Армстронг («Діскавері ченнел», США) — 86 г. 15 хв. 2 сек. 2. Бассо (Сі-Ес-Сі, Італія) — +4.40. 3. Ульріх («Те-мобайл», Німеччина) — +6.21. 4. Манчебо («Іллес Балеарс-Кайссе», Іспанія) — +9.59. 5. Винокуров («Те-мобайл», Казахстан) — +11.01... 12. Попович («Діскавері ченнел», Україна) — +19.02... 78. Гривко («Доміна ваканце», Україна) — +2.28.08... 90. Кривцов («Ажр-Превоянс», Україна) — +2.39.51... 104. Густов («Фасса Бортоло», Україна) — +2.54.56.