Хто «тягне», того не відпускають

26.07.2005
Хто «тягне», того не відпускають

Олександра Горбунова.

      Читачам «УМ» уже знайома запоріжанка Саша Горбунова — «боєць п'яти «фронтів», яка у 18 років стала кращим гравцем юніорського та молодіжного чемпіонатів Європи. Її називають не інакше як надією українського жіночого баскетболу. Але днями навколо Олександри згустилися хмари скандалу: деякі ЗМІ повідомили, ніби дівчина, зневаживши контракт із «Козачкою-ЗАлК», не з'явилася на клубні тренування, а натомість подалася до угорського «Шопрона». З вини Саші постраждала й доросла збірна України, адже троє провідних баскетболісток — Ірина Мащенко, Марина Хабарова й Оксана Письменник — начебто відмовилися виступати за збірну, якщо туди буде викликана зрадниця Горбунова. Директор «Козачки» Григорій Вуль також повідомив, що президія Федерації баскетболу Запорізької області вже прийняла рішення про дискваліфікацію Олександри і направила його на затвердження до ФБУ.

      А як насправді? Чи дійсно «надія України» проштрафилася?

* * *

      У клубі, звинувачуючи Горбунову в зрадництві й прогулах роботи, чомусь «не помітили», що в цей час Саша спочатку тренувалася у складі молодіжної збірної України, а затим у Чехії тривав чемпіонат Європи серед 19-річних, і там Горбунову визнали кращою одразу в п'ятьох статистичних номінаціях і включили до символічної збірної Старого Світу. Такого історія євробаскетів ще не знала: усі кубки дісталися одній спортсменці — і то з команди, яка не вийшла навіть у призери, а стала сьомою!

      На бенкеті з нагоди вручення нагород нашу Олександру вітали оплесками. А чемпіонки Європи, баскетболістки Франції, «запеленали» Горбунову у свій національний прапор і фотографувалися з нею по черзі. Ніхто з них не знав, що на Євро наша Саша приїхала хворою й уколи робила собі сама...

      Уже 12 липня Олександра Горбунова буквально сповзала з поїзда «Київ—Запоріжжя». Страшенно втомлена, однак щаслива від усвідомлення того, що переступила через біль — і змогла! З розпухлим (давня травма) коліном, з вибитим пальцем, з «фінгалом» під оком...Та не встигла сісти у маршрутку, як задзвонив мобільник. Головний тренер «Козачки» Юрій Велігура застерігав: сьогодні о 17-й тренування — дивись, не забудь! Команда ж готується до студентських змагань. Її натяк на потребу кількаденного відпочинку розбився об емоційне: «Не дури!». А декан факультету фізвиховання (Саша навчається на третьому курсі місцевого універу) долучився до «екзекуції»: мовляв, відмовишся від змагань — матимеш проблеми з навчанням. І вона, не маючи відпустки упродовж чотирьох років, на три дні таки «відважилася» поїхати до батьків, які мешкають у курортному Бердянську. Відновлюючи сили на Азовському морі, продовжила курс лікування «незручної» болячки. Була певна, що «універсіаду» запоріжанки виграють і без неї — хто в Україні може конкурувати із чемпіонками? Так воно потім і сталося.

* * *

      Загальновизнано, що відсутність гідної конкуренції у внутрішньому чемпіонаті гальмує зростання майстерності гравців. Такий висновок зробили, зокрема, й власники угорського клубу «Шопрон», відстежуючи невиразні виступи українського чемпіона на міжнародній арені. Відтак сторони вирішили не чекати, доки (у серпні 2006 року) втратить чинність контракт Горбунової з «Козачкою». За його достроковий розрив угорці згідні були сплатити обумовлену трансферну суму. Про це ще у першій декаді травня Олександра Горбунова особисто та її агент повідомили керівництву «Козачки». Натомість пан Велігура стверджував, що молода баскетболістка насправді не виправдовує надій: їй ще треба працювати й працювати, а вона заспокоїлася... Після чергового блискучого виступу «на Європі» ставлення «батьків» «Козачки» до Саші мало б змінитися. Врахуймо, що запорізькі тренери іноді випускали Сашу в матчах єврокубків лише на кілька хвилин, хоча в деяких поєдинках вона набирала й по 36 очок. Тож не дивно, що на першості у Брно пропозиції із закордонних клубів про перехід надходили до неї після кожного матчу. І Горбунова хотіла в команду, де грала б в «основі».

      ...Соромно було мені слухати сивочолого Григорія Вуля, якого знаю не перший рік. Виконавчий директор «Козачки», щоправда, зізнався, що клуб не може конкурувати навіть з російськими за умовами платні баскетболісткам (тому й Альошкіна вже грає за курське «Динамо», Фенько — у «Балтійській зірці», Ляшкова — у Красноярську); однак Горбунова, мовляв, — випадок неординарний: порушила всі пункти контракту і буде дискваліфікована. На мою репліку, що ліпше б молодим давати дорогу у справді великий спорт, а не перетворювати їх у рабів утаємничених контрактів, пан Вуль менторським тоном заперечив: «Надо, роднєнький, зарвавшихся ставіть на мєсто!».

      Перша жертва конфлікту — національна збірна України. Готуючись до поєдинків за путівку на фінал чемпіонату Європи (7—21 серпня українкам у груповому турнірі доведеться помірятися силами з болгарками, хорватками та ізраїльтянками), збірна України вибрала спаринг-партнером учасницю ЧЄ, сильну команду Литви, однак у Вільнюс з-поміж «козачок» приїхала тільки Олександра. Попри це, у першому матчі, як повідомила Олександра з Литви, українки здобули перемогу з різницею у 9 очок (вона особисто набрала 16), а другий поєдинок хоч і програла, але показала, що здатна протистояти сильним суперникам і без «бунтівної» решти «козачок».

      «Своїми діями керівники «Козачки» остаточно зіпсували міжнародний імідж команди, — зазначив у телефонній розмові з кореспондентом «УМ» Тигран Петросян, агент Горбунової. — Угорський клуб ініціював перехід Горбунової, затіяв офіційне листування з «Козачкою», намагаючись дотриматися обов'язкової у таких випадках процедури. У «Шапрона» всі документи в порядку, а керівники «Козачки» не хочуть визнавати право Сашi на перехід і достроковий розрив угоди, хоча це теж передбачено чинним контрактом. Угорська сторона погоджується сплатити обумовлену трансфертну суму. Упродовж трьох місяців пан Вуль ігнорує листи від «Шопрона» і не надає передбачених цивілізованими стосунками документів».

      ...Тепер, коли Федерація баскетболу Угорщини передала необхідні документи до ФІБА, саме в Міжнародній федерації вирішиться доля Горбунової. В Україні ж для неї, професійної спортсменки, вже немає клубного майбутнього?