«Ми з вами догралися»

26.07.2005
«Ми з вами догралися»

Юрій Луценко з Віталієм Максимовим. (Фото Західної інформаційної корпорації.)

      Наробивши «шороху» серед івано-франківських правоохоронців, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко вирушив до сусіднього Львова — аби представити там нового начальника обласного управління МВС та добряче висварити місцеву міліцію.

      Замість знятого нещодавно з посади Богдана Шкаради міністр «привіз» Віталія Максимова, про якого досі, за великим рахунком, на Львівщині мало що знали. Та Луценко запевнив — новий начальник справу свою знає добре, працюватиме на совість, і на нього покладають надії як Президент, так і міністр.

      З біографії Віталія Максимова відомо, що він народився в 1955 році у Чернівцях, має дві вищі освіти (Чернівецький державний університет та Київська вища школа МВС України).

      За час служби в органах внутрішніх справ пройшов усі щаблі служби карного розшуку, починаючи з інспектора розшуку до начальника УКР. У 1998—2000 рр. працював начальником УМВС Тернопільської області, у 2000—2001 — на Закарпатті, з 2001-го знову очолював УМВС Тернопільщини.

      Щоправда, поки що Максимова призначили лише виконуючим обов'язки начальника львівської міліції. На виправдання сподівань дали один місяць. Після цього міністр вирішить, чи буде Максимова остаточно призначено начальником УМВС у Львівській області.

      «Це не принципово, з якої області на Львівщину прийшла людина, — зазначив Луценко. — Окрім професійних ознак, у Віталія Максимова хороша політична біографія. У дні Майдану він був «помаранчевим» з голови до ніг». Цікаво, що водночас пан Максимов числиться у кандидатах до «чорного списку», розміщеного на сайті партії «Пора». Цей перелік складається з посадових осіб, які, на думку «жовтої «Пори», зловживали своїми службовими обов'язками, підозрювалися у корумпованості тощо.

      А звільненого Шкараду міністр не лаяв, а призначив своїм представником в області, відтак гучне звільнення м'яко перетворилося ледь не на підвищення. «Ви всі, від начальників і до останнього дільничного, винні в тому, що сталося, що Президент звільнив Богдана Шкараду. Бо не він один насправді винен у тому, що на Львівщині не відбулося радикального злому криміногенної ситуації. Тому Президент і зробив такий крок. Ми з вами догралися», — зазначив Юрій Луценко.

      Помічники в областях міліцейському міністрові, за його словами, вкрай потрібні, особливо на Львівщині, його «другій батьківщині». Адже тут, як відомо міністру, й далі процвітають корупція, дрібне хабарництво, безцеремонно крадуть ліс та мало розкривають як резонанснi, так i звичайнi злочини.

      Майже годину Юрій Луценко «взував» присутніх на представленні начальника правоохоронців, навіть поіменно називаючи тих керівників, які незадовільно виконують свої обов'язки. Журналістів, за словами міністра, спеціально запросили на таку колегію — аби все відбувалось прозоро і львівська громада знала, що робиться в міліції. Найбільше на горіхи перепало начальнику Львівського міського управління МВС Михайлові Курочці, якому міністр зробив останнє попередження.

      Зокрема, невдоволення міністра викликав той факт, що у Львові за півроку відкрито лише 14 кримінальних справ за фактом хабарництва. «Слід тотально замінити начальників райвідділів. Якщо якийсь керівник відділення був при Салі (попередньому начальнику УМВС у Львівській області. — Авт.), то не може надалі залишатись на своєму місці. Така міліція не сприяє боротьбі з корупцією», — зазначив Юрій Луценко.

      Вказав міністр і на недопрацювання з боку львівської міліції щодо відкриття справ за порушення в діяльності податкової адміністрації, зокрема колишнього начальника ДПА у Львівській області Сергія Медведчука-молодшого. «У Львівській області не відбулося наступу на корупцію, ви займаєтеся чим завгодно, тільки не своїми обов'язками. Ви впевнені, що чиновники вже не беруть хабарів? Я — ні. А економічні злочини? Колишній керівник львівської ДПА має відповісти за злочини. А вирубування лісу? Я вимагаю результатів — де вони?» — «наїхав» мінстр на місцевий УБОЗ.

      Як і у Івано-Франківську, він дав досить конкретне завдання максимально оновити кадри в правоохоронних органах: «Дайте дорогу молодим, незараженим кадрам». Також закликав усіх начальників райвідділів щотижня приймати громадян, а у кожній сільраді призначити представника міліції.

      Ще одне «домашнє завдання», яке міністр дав львівській міліції і яке, швидше за все, ляже на плечі новопризначеного начальника УМВС Львівщини, — до 1 вересня розкрити резонансні виборчі злочини, що скоювалися в області.

      Незважаючи на публічного прочухана, якого дав львівській міліції Луценко, представлення нового керівника закінчилось не так «страшно»: Юрій Луценко вручив голові Львівської ОДА Петрові Олійнику подарунок — іменний пістолет iз пам'ятним написом «Так!» та дві коробки набоїв до нього, за активну участь у помаранчевій революції. І грізно нагадав кожному з присутніх: «Майдан не закінчується. Він у кожного на робочому місці».

 

ЦИТАТА

Юрій Луценко — про своє перебування на посаді міністра внутрішніх справ:

      — І не чекайте, що щось зміниться! Ця політика надовго. Я вже чув, що ведуться такі розмови, ніби під час виборів мене заберуть у партійний список. Так от: не дочекаєтеся! Я маю твердий намір керувати МВС, поки вважатимуть за потрібне Президент України та народ, і не збираюся йти в жодні списки.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>