Тепло в освітлених містах

14.07.2005

      Biд глави держави керівники областей  вiдразу з призначенням одержали завдання створити низку реальних програм, які б працювали на полiпшення побуту людей. Нове керiвництво Донеччини продемонструвало в цiй справi дiловий пiдхiд. Що пiдтверджує одна з таких програм, пiдготовлена заступником голови Донецької облдержадміністрації Олександром КЛИМЕНКОМ, який займається питаннями паливно-енергетичного комплексу.

 

      Ми вирішили  в областi створити об'єднану енергетичну Асоціацію, в яку ввійдуть три існуючі в області енергетичні компанії — ВАТ «Донецькобленерго», ВАТ «ПЕМ — Енерговугілля» (за погодженням) та Донецька філія ДП «Укренерговугілля». Об'єднання цих підприємств дозволить посилити державне регулювання в управлінні стратегічно важливою галуззю і реалізувати соціально необхідні програми. Їх кілька: «Розвиток енергетики і котлобудування», «Тепло», «Світло» та «Екологія». Усі ці програми впроваджуються в шахтарських містах та населених пунктах із застосуванням світових енергозберігаючих технологій.

      Фінансові розрахунки щодо Асоціації такі: консолідований прибуток її членів має скласти 544 млн. грн. тільки в 2006 році (для порівняння — в 2004 році збитки цих підприємств склали 400 млн. грн.). До прибутку можна буде долучити банківський кредит у сумі 500 млн. грн. Саме ці кошти і підуть на втілення в життя програми «Тепло» (300 млн. грн.).

      Сподіваємося, це допоможе надати якісне теплопостачання в депресивних шахтарських містах. Крім того, тут буде створено 10 тисяч нових робочих місць. Ще 100 млн. грн. підуть на впровадження освітлення у Донбасі, і в цьому сегменті енергетики буде створено 2 тисячі робочих місць. Крім того, при втіленні в життя проекту «Тепло» відпаде необхідність в обов'язкових компенсаційних виплатах між ДП «Укренерговугілля», ВАТ «ПЕМ — Енерговугілля» та ВАТ «Донецькобленерго». Це дозволить виконувати передачу електроенергії від мереж НЕК «Укренерго» безпосередньо до споживачів. Таким чином, буде знижено витрати розподільчих електричних мереж. Втрати зменшаться також за рахунок модернізації електростанцій: тут буде встановлено технічне устаткування, на якому можна спалювати тверде паливо невисоких сортів.

      Уже наступного року на ТЕС надійдуть 6 830 тонн вугілля і шламів за ціною 182,5 грн. за тонну суміші. Це дозволить виробити 15,642 мільярда кіловат-годин і продати 14 мільярдів із них енергоринку. Собівартість однієї кіловат години складе 12,88 коп. За такою ціною електроенергія буває на атомних та гідравлічних електростанціях.

      Отже, вимальовується цілісна система. Держава матиме привабливу, високотехнологічну, потужну і розвинену паливно-енергетичну компанію. Завдяки низці заходів одна галузь витягне з прірви іншу. Вугільні компанії області матимуть змогу централізовано постачати на електростанції видобуте вугілля, енергетики — виробляти дешевшу електроенергію, споживачі — сплачувати за використану електроенергію, оскільки вона буде за доступною ціною. При цьому буде вирішено низку соціальних проблем у депресивних населених пунктах, зокрема поліпшиться опалення житлового сектору і освітлення вулиць у проблемних шахтарських містах.

      Ще одна програма називається «Розвиток енергетики та котлобудування». Вона дозволить енергетичним підприємствам з державною часткою подолати збитковість та дати консолідований прибуток у 2007—2010 роках у розмірі 3 млрд. грн. При цьому відбудеться зниження собівартості електроенергії, населення отримає якісні послуги з тепло - і електрозабезпечення, значний розвиток отримає котлобудування. І всі ці нововведення будуть економічними та екологічно безпечними.

      Із року  в рік постає одна і та ж проблема — опалення. У багатьох містах з приходом опалювального сезону люди з жахом думають про те, що ж їх чекає майбутньої зими. Надію на забезпечення централізованого обігріву будівель люди поступово втрачають. Ця гостра проблема й викликала потребу в програмі «Тепло». У ній передбачено замінити вугільні котельні на опалення за допомогою економних електрообігрівальних приладів. Їх встановлюватимуть як у багатоповерхових, так і у приватних будинках. Це обладнання встановлять за рахунок доходів Асоціації та місцевих інвесторів з малих шахтарських міст. Можливо, для цього доведеться взяти також банківські кредити. Основне переоснащення відбудеться впродовж 2005—2006 років. До 2010 року будуть обладнані за новою технологією опалення 2375 житлових будинків у 13 містах області. Реалізація тільки двох програм — «Розвиток енергетики і котлобудування» та «Світло» забезпечить створення близько 32 тисяч робочих місць.

      Програма «Екологія» дозволить вирішити проблему захоронення відходів, які залишаються на об'єктах теплової енергетики, хімічної та гірничодобувної промисловості, комунального будівництва. Буде використано високі технології, сучасні матеріали при облаштуванні полігонів, куди звезуть відходи з усього Донецького регіону. Це — завдання, яке потребує негайного вирішення.

      Кожну програму розробляли детально, всі вони розраховані на швидкий економічний ефект з одночасним подоланням соціальних негараздів, а також створенням нових робочих місць, залученням молодих кваліфікованих спеціалістів та інвесторів.

Олександр КЛИМЕНКО,
заступник голови Донецької облдержадмiнiстрацiї.