Бригантино, «на-гора»!

09.07.2005

       У листопаді минулого року наша газета вже розповідала про унікальну операцію: підняття з річища старого Дніпра судна часів російсько-турецької війни ХVIII сторіччя. Унікальна знахідка потрапила на очі гідроархеологів після небувалої повені 1999 року: стихія тоді підмила береги острова Хортиця, змінила «поведінку» підводних течій — і з-під мулу вивільнився остов дерев'яного корабля. Піднімали раритет за участі і фінансового сприяння лідера «Машини часу» Андрія Макаревича.

      Невдовзі бригантину «пришвартували» у спеціальному ангарі, збудованому на території кінного театру, — поруч із раніше визволеною з «полону» Дніпра козацькою чайкою. Реалізатори проекту «Запорізька бригантина» відразу ж розпочали реставрацію і консервацію знахідки. Де було їм знати, що літо наступного року внесе у їхню роботу несподівані корективи.

      — Ви ж пам'ятаєте, що з Дніпра було піднято знайдені залишки корабля, — ділиться сенсаційною новиною заступник генерального директора Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко. — Днями ж керівник нашої підводної експедиції Валерій Нефьодов неподалік знайшов і корму бригантини. Будемо повторно давати команду «на-гора!».

      Фахівець акцентує, що кормова частина є «найцікавішою архітектурною формою» бойового корабля. На ній розташовані каюти капітана і командного складу; саме тут кріпилося  стерно, підняте з Дніпра ще у 1999 році. Потому, як носова і центральна частини бригантини будуть з'єднані з 4-метровою кормовою, реставратори встановлять і стерно. Відтак відреставрована бригантина набуде майже первісного вигляду.