«Контрi» дали по руках

09.07.2005
«Контрi» дали по руках

Коштовну котрабанду вилучено. (Фото УНІАН.)

      Управління «К» у відомстві Турчинова свого часу було створено для боротьби з корупцією та оргзлочинністю. В полі зору його слідчих i контрабанда, боротися з якою на кордонах, після старту відповідної державної програми, вони стали разом із МВС, Держмитслужбою, прикордонними військами. За три місяці спільної роботи є певний позитив, але віднедавна є і уповільнення темпів «контрабандного стопу». Про результати першого i причини другого в СБУ прозвітували цими днями.

 

Контрабанди менше стало

      Хто б там що не казав, а розпочата урядом Тимошенко програма «Контрабанді — стоп» продовжує позитивно впливати на стабілізацію внутрішнього ринку країни. В цьому переконаний i начальник Управління «К» СБУ Андрій Кожем'якін. Головний аргумент заступника голови СБУ — суттєво зросли обсяги надходжень до бюджету митних зборів та інших платежів.

      Судіть самі, у порівнянні з минулорічними показниками держава отримала через митницi у півтора раза більше коштів. При цьому в останні місяці платежі зросли майже вдвічі. Якщо протягом усього 2004 року до держбюджету надійшло 18 млрд. гривень митних зборів, то лише за шість місяців цього року казна поповнилася на 13,5 млрд. гривень.

      Контробандним операціям намагаються запобігти i за допомогою створених центральної та 27 регіональних міжвідомчих мобільних груп, а на базі самого Управління «К» працює аналітичний центр, завдяки якому можна обмінюватися інформацією про підозрюваних у контрабанді осіб, аналізувати її.

      Узагальнюючи інформацію з регіонів, її одразу надсилають до Міжвідомчої координаційної ради. А це численні схеми i механізми «тіньовиків», операції з відшкодуванням ПДВ тощо. Що й казати, з початку дії програми лише в СБУ порушено 91 кримінальну справу за «контрабандною» статтею 201, викрито 16 злочинів, пов'язаних зі службовими зловживаннями самих митників. Ще з півсотні митників-корупціонерів (від начальника до інспектора) потрапили «під адмінпротокол» i відбулися легким переляком у вигляді штрафів чи відсторонення від роботи. Отже, «контрі» дали по руках, а перекритих каналів ввезення побутової техніки, продуктів, цигарок чи паливно-мастильних матеріалів — взагалі не перерахувати.

«Лiвi» колеса з держномерами

      Найпоширенішим різновидом контрабанди залишається автомобільна. Як правило, ввозять авто престижних марок, часто на спецзамовлення. На митниці документи на авто фальшиві, а вже після відвідання ДАІ «Лінкольни», «Бумери», «Мерси» чи «Лендкрузери» стають цілком легальними. I таких прикладів чимало.

      Пан Кожем'якін зазначає, що аналітцентром було досліджено, як ввозилися i ставилися на облік іномарки престижних моделей з об'ємом двигуна більше 2000 куб. см за останні півтора року. I виявилося, що за цей час в Україну імпортували майже 22 тисячі таких авто загальною митною вартістю понад 3 мільярди гривень. А до бюджету була стягнута лише половина вiдповiдної суми. Ще 5 тисяч новеньких авто ДАІ поставила на облік без митного оформлення. Лише за попередніми підрахунками СБУ, держава втратила через це понад 350 мільйонів гривень.

      Зрозуміло, що на таких авто катаються люди далеко не бідні й відомі. Це не лише бізнесмени, криміналітет, а й чиновники. Тому пан Кожем'якін пообіцяв пресі, що СБУ перевірить кількість вищих посадовців, котрі їздять на контрабандних авто i вже за місяць прозвітує громадськості. Самих держслужбовців за участь у контрабанді покарають згідно із законом.

Колеги нам друзі, та істина — дорожча!

      У СБУ погоджуються, що боротьба з «контрою» відбувається не без проблем, але ж результат залежить не лише від них, а багатьох силових структур. І судячи з усього, далеко не всі мають бажання побороти контрабанду в Україні. Андрій Кожем'якін каже, що оскільки мобільні групи, що перевіряють прикордонні пропускні пункти, — міжвідомчі, це сприяє витоку інформації.

      Досить часто ревізори приїздять на митницю, а там усе блищить, персонал посміхається, контрабандистів ніби й не було. « Та не слід думати, що за ними ми женемося ледь не як батька Махно на тачанках, — зазначає пан Кожем'якін, — просто деякі відомства ніяк не хочуть йти на контакт i співпрацювати».

      Саме тому в СБУ збираються вдосконалити схему роботи. Невдовзі співробітники Управління «К» спільно зі своїми регіональними підрозділами, але без митників, податківців i прикордонників, проведуть самостійні спецоперації. Спочатку на митницях Західного регіону, а згодом — по всій Україні. Але вже зараз тут переконані, що така боротьба буде ефективнішою через конспіративність i несподiваність рейдів.

      У СБУ не володіють інформацією про розміри хабарів на митницях, які «підстрибнули» через те, що тепер доводиться ділитися з усіма членами мобільних груп. Але спецслужби готові реагувати на такі скарги з боку тих, хто перетинає кордон, якщо вони перестануть бути анонімними. При цьому випадок зі співробітником СБУ, причетним до контрабанди паливно-мастильних матеріалів на Київщині, у відомстві Турчинова коментують неохоче. Кажуть, що службове розслідування проводить підрозділ внутрішньої безпеки. До речi, за спійманих контрабандистів у СБУ нагороджують, як у старі добрі часи — почесними грамотами.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>