Українська «гельсінкська» група

08.07.2005
Українська «гельсінкська» група

Валерій Александров читає «Україну молоду». (Фото автора.)

      Минулих вихідних на столичному НСК «Олімпійський» відбувся черговий легкоатлетичний чемпіонат України. Головний внутрішній старт зібрав 495 учасників та, за підрахунками організаторів, три тисячі глядачів — доволі пристойну для нинішніх реалій аудиторію. До того ж подекуди було навіть цікаво: інтрига в окремих видах змагань зберігалася до останнього, а деякі результати українських атлетів затесалися до десятки кращих у світі цього сезону. Загалом, національний чемпіонат був місцем складання основних нормативів для потрапляння на серпневу першість світу у Фінляндії.

      У прес-центрі головного стадіону країни підсумки змагань підбив головний тренер національної збірної з легкої атлетики Валерій Александров. Серед пристойних результатів вітчизняної першості наставник виділив рекорд України в бігу на 3000 м з перешкодами, встановлений молодою одеситкою Валентиною Горпинич. 9 хв. 49 сек. — це показник першої світової десятки. Порадувало і фахівців, і вболівальників повернення у великий спорт після річної перерви, пов'язаної з травмою, ветерана збірної, метальника молота Андрія Скварука. Та ще й яке повернення! За 81 метр цього року молот у світі літав лише кілька разів. Легко виграв змагання на неосновній своїй дистанції (800 м) Іван Гешко, який лише напередодні прилетів до Києва з Парижа. «Навіть у тренувальному режимі він ледь не побив рекорд України, — говорить про Гешка Александров. — На нього ми покладаємо особливі надії на чемпіонаті світу, де він бігтиме свою «коронку» — 1500 метрів». Так само без напруження виграв змагання у штовханні ядра олімпійський чемпіон Юрій Білоног, зробивши фактично лише одну серйозну спробу.

      Приємним сюрпризом для головного тренера став красивий політ на 8,31 метра Володимира Зюськова з Донеччини. «Один із глядачів з досвідом навіть згадав, що далі в Києві багато років тому стрибав лише легендарний Ігор Тер-Ованесян (8,35), — зазначає Александров. — На успіхи в цьому виді легкої атлетики ми розраховуємо, спостерігаючи гостру конкуренцію, адже кілька спортсменів стрибають у межах 8-метрової позначки».

      Також Валерій Александров відзначає молодих Владислава Ревенка (стрибки з жердиною) та Юрія Кримаренка (стрибки у висоту): «Хай вони трохи хвилювалися на київському старті, але їхні показники напередодні нього (5,80 і 2,33 метра відповідно) нас задовольняють».

      Після цього наступник Сергія Бубки у секторі Владислав Ревенко заявив, що налаштовується у Фінляндії стрибнути за 5,90, побивши особистий рекорд. Молодий представник Київщини каже, що хвилюватися не збирається, а «мандраж нехай ловлять суперники». Юрій Кримаренко скромніший у своїх намірах — він для початку збирається потрапити лише до фінальної пульки дебютної для нього світової першості. Хоча не облишає надії, повторивши свій кращий результат, а то й перевищивши його, дістатися трійки призерів.

      А ось нашим стрибункам із жердиною у Гельсінкі розраховувати нема на що. У Києві Наталка Кущ, виявляється, не змогла показати більш гідний результат, бо досі не привезли її жердини з Кубка Європи, тому вона змагалася з чужим, та ще й чоловічим знаряддям. Анжела ж Балахонова, колись одна з кращих «жердинниць» світу, давно вже вибула зі світової еліти, хоча на рівні української збірної конкуренцію іншим таки складає і навіть виграє. Цього разу — з результатом 4,20 м. Це при тому, що на паралельних змаганнях «Супер Гран-прі» в Лозанні росіянка Олена Ісінбаєва встановила новий світовий рекорд — аж 4,93.

      «Звичайній» «висотниці» Вікторії Стьопіній взяти участь у київських змаганнях завадила травма, але вже за кілька днів вона відновиться і почне підготовку до Фінляндії. Крім того, повідомив пан Александров, під питанням участь у чемпіонаті світу нашої найтитулованішої легкоатлетки — спринтерки Жанни Блок. Вона не ризикнула бігти на етапі «Золотої ліги» у Франції, тож її приїзд до Гельсінкі залежатиме тільки від кондицій і бажання.

      Загалом на фінській першості світу склад української команди налічуватиме понад 60 спортсменів. «Делегація може збільшитися, якщо до 25 липня інші атлети виконають нормативи, необхідні для старту в Фінляндії, — така позиція і федерації, і міністерства, — розповідає Валерій Александров. — Українська сторона нестиме лише транспортні витрати, решту бере на себе Міжнародна федерація легкої атлетики. Повеземо ми iз собою й 30 тренерів — половину за кошти федерації, половину — за державні».

      — На що може розраховувати наша команда на чемпіонаті? — запитали тренера.

      — У її складі готуються чотири призери останньої Олімпіади — це вже про щось свідчить, — каже Александров. — Крім того, очікуємо приємних новин від Гешка, Скварука, Зюськова, Добринської (семиборство). Досвід підказує, що при 10—12 кандидатах на медалі можна отримати 5—6 нагород чемпіонату світу. Взагалі-то Гельсінкі — фартове місто для українців. Саме тут у 1983 році на першому чемпіонаті світу зійшла зірка Бубки. За часів незалежності України найкраще ми виступили у 1997-му, коли посіли шосте місце неофіційного командного заліку. Сподіваємося виступити на такому ж рівні й цього разу. Якщо говорити більш глобально, світова першість у Фінляндії повинна допомогти нам відібрати кістяк команди з прицілом на Олімпійські ігри-2008.

      До речі, прикро, але наразі жоден із наших телеканалів не побажав викласти 50 тисяч доларів за право транслювати чемпіонат світу, так що, на превеликий жаль, «картинку» з Гельсінкi можна побачити лише на «Євроспорті».

 

ПРО БРАК МЕДАЛЕЙ І ГРОШЕЙ

      Цього разу організатори спробували додати чемпіонату України антуражу, забезпечивши змаганням на НСК «Олімпійський» музичний супровід. Але не обійшлося й без проколу — переможцям не вистачило... медалей. «Так, справді, нам не вистачило двох комплектів нагород, аби відзначити всіх спортсменів. Це не наша вина, бо в міністерстві просто немає зараз медалей нового зразка. Але нагороди знайдуть призерів відразу, щойно їх нам поставить фірма-виробник», — розповіла завідувачка департаменту Міністерства у справах молоді, сім'ї і спорту Ніна Уманець.

      Щодо фінансування легкої атлетики після входження Держкомспорту в структуру міністерства, то тренер збірної Валерій Александров зазначив: «Нині бюджетний календар виконується так само, як і в минулому році. Інша справа, що завжди хотілося б мати більше. Зокрема, далеко не всіх, хто виконав нормативи, ми зможемо повезти на молодіжний чемпіонат світу. Зараз федерація отримує з бюджету близько 50 мільйонів гривень (з них 6,5 млн. іде лише на переїзди), а, за нашими розрахунками, потребує близько 144 млн.».

 

ТАБЛО

Чемпіони України з легкої атлетики-2005 (Київ)

      Чоловіки. 100 м: Довгаль (Харківська обл.) — 10,33. 200 м: Глущенко (Харківська) — 20,83. 400 м: Твердоступ (Харківська) — 46,07 (кращий результат сезону в Україні). 800 м: Гешко (Чернівецька) — 1.46,19 (кращий результат сезону в Україні). 1 500 м: Лебідь (Донецька) — 3.38,44. 5000 м: Матвійчук (Хмельницька) — 13.38,00 (кращий результат сезону в Україні). 10 000 м: Матвійчук — 28.59,91 (кращий результат сезону в Україні). 110 м з/б: Демидюк (Київ) — 13,89. 400 м з/б: Горбенко (Дніпропетровська) — 50,85. 3 000 м з/п: Слободенюк (Рівненська) — 8.30,49. Жердина: Корчмід (Київська) — 5,60. Потрійний стрибок: Ястребов (Київська) — 16,83. Ядро: Білоног (Одеська) — 20,76 (кращий результат сезону в Україні). Диск: Чупринін (Волинська) — 59,34. Стрибки у висоту: Кримаренко (Київська) — 2,25. Стрибки в довжину: Зюськов (Донецька) — 8,31 (кращий результат сезону в Україні). Молот: Скварук (Рівненська) — 81,00 (кращий результат сезону в Україні). Спис: Стаценко (Харківська) — 78,02 (кращий результат сезону в Україні).

      Жінки. 100 м: Штангеєва (Донецька) — 11,55. 200 м: Майданова (Харківська) — 23,22. 400 м: Єфремова (Донецька) — 51,48 (кращий результат сезону в Україні). 800 м: Непорадна (Івано-Франківська) — 2.02,28. 1 500 м: Кривобок (Донецька) — 4.06,94. 5 000 м: Дуброва (Київ) — 15.38,72. 10 000 м: Беркут (Київська) — 33.02,68. 100 м з/б: Снігур (Харківська) — 13,50. 400 м з/б: Рабченюк (Київ) — 56,56. 3 000 м з/п: Горпинич (Одеська) — 9.49,23 (рекорд України). Жердина: Балахонова (Київ) — 4,20. Потрійний стрибок: Шишлюк (Київська) — 13,94. Ядро: Насонова (Одеська) — 17,45. Диск: Антонова (Дніпропетровська) — 61,88. Стрибки у висоту: Михальченко (Київ) — 1,97 (кращий результат сезону в Україні). Стрибки в довжину: Молчанова (Харківська) — 6,53. Молот: Секачова (Київська) — 70,30 (кращий результат сезону в Україні). Спис: Іванкова (Харківська) — 57,06.